Kan vi snakke om weissbier, roggenbier og beslekta tyske øltyper?

Finn Berger

Moderator
Her er hva jeg har landa på. Ser kanskje rotete ut, men jeg tror det er ganske moderat. Skal gi et dypt gyllent øl (12 EBC) på 5,2%. OG 1.051, FG 1.012. 14 IBU. Starter med ferulsyresteget, og så en hochkurz (63 + 72).

Malt

2,9 kg hvetemalt
0,4 kg mørkt hvetemalt
1,6 kg wienermalt
1,0 kg lyst müchenermalt
0,4 kg rugmalt
0,2 kg Caramalt 35
0,1 kg Caramunich II
Humle
23 gr Perle @ 60
Gjær
Imperial G01 Stefon

En liten rapport:

Dette er blitt noe av det bedre jeg har fått til av øl. Jeg mener jeg kan kjenne et ørlite krydra preg fra rugen, men tror jeg godt kan bruke mer uten at det blir påfallende. Ellers har ølet veldig djup og god maltsmak, uten at det begynner å helle over mot dunkelweiss. Drakk den ved siden av en Ayinger Urweisse, og den er vel et sted midt i mellom? Jeg synes den er et knepp for kraftig; et lite glass er godt, men jeg blei litt sliten mot bunnen av et stort. Så jeg foretrakk min - uten at jeg skal påstå at den er et bedre øl, så klart. Jeg bare traff ganske godt det jeg hadde tenkt meg som effekt av rug, mørk hvete og krystallmalt. Så denne går nok inn i den ganske lille samlinga av oppskrifter som brygges flere ganger.
 

john petter

Norbrygg-medlem
Her er hva jeg har landa på. Ser kanskje rotete ut, men jeg tror det er ganske moderat. Skal gi et dypt gyllent øl (12 EBC) på 5,2%. OG 1.051, FG 1.012. 14 IBU. Starter med ferulsyresteget, og så en hochkurz (63 + 72).

Malt

2,9 kg hvetemalt
0,4 kg mørkt hvetemalt
1,6 kg wienermalt
1,0 kg lyst müchenermalt
0,4 kg rugmalt
0,2 kg Caramalt 35
0,1 kg Caramunich II
Humle
23 gr Perle @ 60
Gjær
Imperial G01 Stefon
Hei,
hvor mange liter er dette beregnet for?
 

steinmb

Norbrygg-medlem
For lyse hvetøl bruker jeg denne som utgangspunkt.

Boil Time: 60 min
Original Gravity: 1.048
Final Gravity: 1.012

FERMENTABLES:
Wheat Malt (60.6%)
Pilsner (34.1%)
Munich Light (5.3%)

HOPS:
Hallertau Mittelfruh Boil for 60 min, IBU: 12
Tettnanger, Boil for 15 min, IBU: 3

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 44 C, Time: 20 min - Extract ferullic acid that yeast use to produce clove flavour
2) Temperature, Temp: 66 C, Time: 60 min
3) Temperature, Temp: 77 C, Time: 5 min, Mash out

OTHER INGREDIENTS:
0.5 tsp - Servomyces, Time: 15 min,

YEAST:
White Labs - Hefeweizen Ale Yeast WLP300

NOTES:
Pitch 12.5-15°C and let it rise to 17 °C. Keep it there through the entire fermentation.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Er ikke Bayersk Dampfbier også aktuelt å diskutere i denne tråden?

Det var ølet for fattigfolket i de Bayerske skoger. Hvete var mangelvare og dyrt. Dampfbier var brygget som en hveteøl hvor hvetemalten var byttet med tilsvarende pilsnermalt. Siden også humle også var dyrt er den beskjedent humlet. Spesielt på sommeren var det aktuelt med dampfbier fordi temperaturen gjorde brygging med hvetegjær enklere.

Veldig enkelt forklart byttes hvete i hveteutgavene av Hell, Dunkel og Bock med tilsvarende pilsner malt og gjæres med hvetegjær.

Splitbatch med f.eks. Helles, Märzen, Munich, Vienna er mulig.

Noen artikler
 

Finn Berger

Moderator
Er ikke Bayersk Dampfbier også aktuelt å diskutere i denne tråden?

Det var ølet for fattigfolket i de Bayerske skoger. Hvete var mangelvare og dyrt. Dampfbier var brygget som en hveteøl hvor hvetemalten var byttet med tilsvarende pilsnermalt. Siden også humle også var dyrt er den beskjedent humlet. Spesielt på sommeren var det aktuelt med dampfbier fordi temperaturen gjorde brygging med hvetegjær enklere.

Veldig enkelt forklart byttes hvete i hveteutgavene av Hell, Dunkel og Bock med tilsvarende pilsner malt og gjæres med hvetegjær.

Splitbatch med f.eks. Helles, Märzen, Munich, Vienna er mulig.

Noen artikler
Det skulle passe inn her, ja.

Hveteøl med bygg i stedet for hvete, altså. Det skulle gi mer vekt på nellik, det - og mindre banan?
 

dojonieu

Norbrygg-medlem
Hefeweizen er neste brygg. Jeg likte å brygge Hoegaarden og tror at denne Hefeweizen blir fint, denne og.
Lit extra humle og så er 5.6% kanskje lit mye - ikke helt etter standarden, men who cares, derfor heter denne "Hefeweizen ++"

Blir gylen methode igjen: 30 liter etter kok: 5 trub, 3 i fryseren til flasking og 22 i gjæringskaret.
pitcher WLP300 på 18 Celsius - free rise - og justerer temp til 20 Celsius etter at hovedgjæringen er over.

Hvordan oppleverer dere WLP300?

Nics.

1619704620832.png
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Det skulle passe inn her, ja.

Hveteøl med bygg i stedet for hvete, altså. Det skulle gi mer vekt på nellik, det - og mindre banan?
Supert, regner med du oppdaterer åpningsinnlegg når du har anledning.

Dersom vi skal stole på Brewing Bavarian Weissbier - all you ever wanted to know, så stemmer vel det.

Forøvrig er Gutmann høstet fra flaske den klart med populære gjæren på det tyske forumet jeg lusket rundt på i går kveld. Den skal gi ganske mye banan.
 

Finn Berger

Moderator
Supert, regner med du oppdaterer åpningsinnlegg når du har anledning.

Dersom vi skal stole på Brewing Bavarian Weissbier - all you ever wanted to know, så stemmer vel det.

Forøvrig er Gutmann høstet fra flaske den klart med populære gjæren på det tyske forumet jeg lusket rundt på i går kveld. Den skal gi ganske mye banan.
Det ser ut som om det er en egen gjær som ikke er å få tak i på annen måte. I Brewing Bavarian Weissbier er den bare anbefalt dersom man ønsker en overvekt av banan, ser jeg.
 
Topp