Det burde ikke være nødvendig å tilsette gjær. Men om du har gjæra du brukte opprinnelig skader det ikke med en liten dash. Jeg tilsetter hvis ølet har stått veldig lenge etter gjæring, for eksempel ved lang lagering før flasking. Flaska akkurat en baltisk porter med vørter som karboneringsmedium, og den fikk ikke noe gjær, for den hadde bare stått kaldt noen uker. Stikke om gjør jeg normalt heller ikke siden jeg doserer flaskene individuelt, men denne gangen gjorde jeg siden det var så ekstremt mye bunnfall.Siden denne tråden allerede er lang så gjør det vel ikke noe å forlenge den litt til. Jeg tenkte å bruke speise til å karbonere et hveteøl jeg skal sette i morgen. Det virker som en grei metode med mange fordeler men det er noe jeg stusser litt på. Mange innlegg her nevner at man skal tilsette ekstra gjær i speisen. Er det nødvendig egentlig, det er vel nok gjær i suspensjon etter hovedgjæringen,eller? Jeg tilsetter ikke gjær ved karbonering med sukkerlake, og dette er vel noe av det samme. Hvis man tilsetter speisen nøye oppmålt i hver flaske trenger man vel heller ikke å stikke om antar jeg? Håper på svar på tross av en litt gammel tråd.
Jeg fyller faktisk speisen med sprøyte (type sånne https://www.apotek1.no/produktkategorier/sproyter-12790, du får kjøpt en og en på apoteket) etter at jeg har fylt flasken med flaskefylleren. Jeg har en litt tjukk flaskefyller og da blir det akkurat OK fyllingsgrad i flasken når jeg topper opp med speise.Takk for svar erikaude! Da finner ut ca hvor mye speise jeg trenger og fryser den ned mens hovedgjæringa pågår. Koker speisen og kjøler den ned igjen akkurat som med sukkerlake. Regner med å flaske etter 2 uker som vanlig, men jeg kan jo ta vare på noen gram tørrgjær å tilsette speisen før jeg fordeler den i flaskene. Er sprøyte greit å bruke til å overføre speisen til flaskene? Regner med at dere har i speisen før dere fyller flaskene?
Jeg har så langt feila blindtestene med glans, men det er noe fint med å bruke bare vørter i ølet.Takk Larsulv. Da er planen klar. Tenker å karbonere noen flasker med sukker også for å sammenligne. Spennende om jeg og sambo kjenner noen forskjell, og i tilfelle hvilken type karbonering vi synes er best.
Jeg er ikke så redd for uforutsigbarheten i dette med å bruke vørter man ikke har testet utgjæringen av. Om man allerede kjenner gjærens egenskaper godt og lager en vørter innenfor normale avvik, så burde ikke utgjæringen av speisen avvike voldsomt fra det estimerte og dermed bør også karboneringen være relativt kontrollerbar.
Jeg har så langt feila blindtestene med glans, men det er noe fint med å bruke bare vørter i ølet.
Har ingen løsning, men opplever det samme.Jeg bruker også sprøyte kjøpt på apoteket for å tilsette speise. Men sprøyten har en tendens til å bli fryktelig treg. Om det er starsan som gjør det vet jeg ikke. Er det flere som opplever dette og som har en løsning på det?
Godt tenkt. Ser det er masse av dem på nett, i rustfritt stål og glass. Og de kan tydeligvis justeres også, så den doserer rett mengde hver gang. Om det funker bedre veit jeg ikke, men om det koster 50 kr å kanskje ha en doseringssprøyte for alltid virker det som det er verdt forsøket.Sånne gammeldagse skrekkfilmsprøyter. Ville de hatt samme problem? Jeg liker ikke kjøpe plast for å kaste det.