Karboneringseksperiment, trenger noen ekstra øyne for prosedyre

Ser det går med ganske mye vørter på denne måten. Holder dere av vørter før gjæring, eller koker dere opp dme eller noe?
Sparer fra bunnen av kokekjelen. Tar det mest grumsete, setter det kaldt for å bunnfalle. Oppbevares i fryseren. Kokes før tilsetting. Det blir jo også en del av ølet, så ingenting går til spille.
 
Sparer fra bunnen av kokekjelen. Tar det mest grumsete, setter det kaldt for å bunnfalle. Oppbevares i fryseren. Kokes før tilsetting. Det blir jo også en del av ølet, så ingenting går til spille.
Sant nok. Trenger den egentlig å være i fryseren de to ukene eller hva det nå er? Det bør jo helst være ganske reint etter en times kok.
 
Sant nok. Trenger den egentlig å være i fryseren de to ukene eller hva det nå er? Det bør jo helst være ganske reint etter en times kok.
Neida, holder å holde den kald. Jeg pleier bare å bruke en juiceflaske eller lignende. Ved å hive den i fryseren klarer det seg å skylle flaska før jeg fyller den, kokes uansett på nytt før flasking.
 
Neida, holder å holde den kald. Jeg pleier bare å bruke en juiceflaske eller lignende. Ved å hive den i fryseren klarer det seg å skylle flaska før jeg fyller den, kokes uansett på nytt før flasking.
Såvidt jeg kunne se burde jeg ha i overkant av to liter pr 23-liters batch. Bruker du merkbart mindre?
 
Ser det går med ganske mye vørter på denne måten. Holder dere av vørter før gjæring, eller koker dere opp dme eller noe?

Jeg karbonerer slik at jeg skal få 12L ferdig øl, og til en hefe går det med ca 2L speise. Så ca 18% av en halvliter er speise. Men det er hefe da. Andre øltyper krever mindre.

Men det er (for meg iallefall) viktig at speisen er fri for bunnfall. Koker ikke, bruker som den er. Lufttette beholdere med «glass»lokk slik at jeg kan se om den skulle bli infisert.

Men, hos meg blir speise kun brukt på øl som skal ha gjærhaze. Skal man ikke ha gjærhaze og har fat så bruk fat, forskjellene er knøttsmå.

Også greit til heavy lagere som har blitt kaldfermentert, da får man kanskje presset ned FG litt til. Men hos meg går da lager-speise på fat
 
Sist redigert:
Såvidt jeg kunne se burde jeg ha i overkant av to liter pr 23-liters batch. Bruker du merkbart mindre?
Brygger for tiden stort sett 10-15l, da er det rundt 1l speise på britiske ting, dobbelt-ish på belgisk. Juiceflaskene jeg snakker om er 1.5l ("Rå eplejuice ").
 
Men det er (for meg iallefall) viktig at speisen er fri for bunnfall. Koker ikke, bruker som den er. Lufttette beholdere med «glass»lokk slik at jeg kan se om den skulle bli infisert.
For å presisere: jeg tar bunnfallrik vørter fra kjelen, kjøler ned og feller ut og så dekanterer. Bunnfallet blir ikke med i karbonering. Også koker jeg 10min før flasking for å være på den sikre siden.
 
For å presisere: jeg tar bunnfallrik vørter fra kjelen, kjøler ned og feller ut og så dekanterer. Bunnfallet blir ikke med i karbonering. Også koker jeg 10min før flasking for å være på den sikre siden.
Svaret mitt var forsåvidt ikke til deg, så ikke at det var en side 3 da jeg svarte :)
 
Absolutt verdt et forsøk. Neste øl ut blir karbonert med lynghonning, men etter det skal jeg gi vørteren en runde.
 
Tilbake
Topp