1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kjellerbod 11 °C, valgets kval...

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av YngveKL, 1 Jan 2018.

  1. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    slettet
     
  2. Bårdd

    Bårdd
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Enig med det meste av det du skriver her. Men synes ikke det er ikke så veldig I grenseland gitt at OG ikke er spesielt høy. Safelager 34/70 er vel omtrent den enkleste lagergjæra som fins. Ville ikke ha brygget bokk på denne måten men wiener, pils, helles og munchener burde gå helt fint. WLP 833 på en wiener eller en munchener går også greit under forholdene som er beskrevet.

    mvh

    Bårdd
     
    YngveKL, Finn Berger og Frode Larsen liker dette.
  3. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Beste Kølschen min startet på 14 i et rom med ca 5 grader, og endte på 7 etter en uke, satte deretter opp til 18 grader, Kølschen ble bra og forsvant alt for fort.
    Jeg hadde ingen logging på denne ølen så vet ikke hvor mye tempen evt. steg noe den sansynligvis ikke gjorde i det kalde rommet.
    Men det kan ikke sammenlignes med å gjære på 12 grader.

    Når bryggere snakker om en tempoøkning på opp til 4 grader under gjæring mangler det da hvilken temp ølet står på, derfor har jeg benektet den økningen, men det er jo fordi ølet mitt alltid står i kalde rom hvor varme må tilføres mens andre gjærer i varme rom og varmen da må fjernes (kjøleskap)
     
    YngveKL liker dette.
  4. Frode Larsen

    Frode Larsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Er helt enig i det du skriver, ville bare være på den sikre siden da dette er trådstarters første lagerbrygg, og jeg ønsker ham strålende suksess. Det er nettopp derfor jeg foreslo 34/70 også.

    Bårdd er forumets lagerekspert forøvrig, så da er det vel bare å si Lykke Til med gjæringen @YngveKL
     
    YngveKL og Oddvar Demmo liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Søren og, jeg trodde du hadde kommet over noe spennende:(.
     
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ikke denne gangen. Leste ikke alt. Var en fyr som kikket på Notty under mikroskop, og sa at en del av cellene ser ut som lager. Men først i sta leste jeg at en annen fyr faktisk hadde fulgt det opp og inkubert det på 37 grader, og all gjæren formerte seg, altså ale-gjær.
     
    YngveKL og Finn Berger liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Kjenner du til at noen faktisk har brukt den nede på 10 grader? Skotsk ølgjær skulle vel i gamle dager gjerne tåle temmelig lave temperaturer, men jeg vet ikke om noen komersielt tilgjengelige i dag som gjør det. Men kanskje Nottingham er en overlevende fra den tida? (Er klar over at Nottingham ikke er i Skottland, altså:confused:.)
     
    YngveKL liker dette.
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ikke som jeg kommer på nå nei, mener jeg selv har prøvd den på ganske lavt en gang for lenge siden, men det var neppe på ti grader. Men hvis us-05 klarer iallefall 12 grader, selv om den lager fruktkake, og nottingham er kjent for å klare lave temperaturer, så er det vel bare å bruke nok gjær vil jeg tro.
     
    YngveKL liker dette.
  9. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Har hatt god erfaring med wlp940 på slike temperaturer.
     
    YngveKL liker dette.
  10. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Plutselig var det mange svar her i tråden gitt... takk gutter! :)

    Dette blir som følger: Jeg trenger å lære litt mer om kjemien etc. vedr. denne hobbyen, og kommer til å splitte en batch i to. Den ene med lager gjær, og den andre med ale gjær. Gjæres på sine respektive temperaturer.

    Jeg kommer til å bruke wlp833 som lagergjær. Satte en 2l starter med denne, CC, tok av 2/3 av denne (spares til senere). Satte ny 2l starter på resterende 1/3. Brukte gjærnæring og hjemmelaget magnetrører begge gangene. Masse gjær ble det :)

    Kommer til å bruke Notty som Ale gjær. Da får jeg også et inntrykk av bruken av tørrgjær. Bare brukt levende hittil.

    Oppskriften blir som følger (til 2x 13 liter totalt til gjæring):

    5kg Best pale malt
    0,5 kg Best Vienna
    100-200g lettkokte havregryn
    Mesking på 63° i 1 time, 10 min. på 72 og 5 min på 77.
    OG ca. 1045
    IBU ca. 28 (Centennial)
    Tenkte 20g @60 og 20g @15

    Vannjustering justert til balansert profil (Kalsium =69, Cl = 59, SO4 = 60.1, pH i mesk justert til ca. 5.3)

    Bruker brewersfriend.com til vannjusteringen.

    Karbonering på flaske.

    Ikke sikkert disse to blir gode, men de vil sikkert lære meg masse :)

    /Yngve
     

Del denne siden