1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Klubbmesterskap i ølbrygging

En tråd i 'Oslo' startet av msevland, 26 Sep 2018.

  1. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    RosaBrygger?
     
    GardGard, Ekornskurken og Finn Berger liker dette.
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Den var et lite kick til morgenkaffen! Takk:).
     
    Oberstbräu og msevland liker dette.
  3. peram

    peram
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Sølte du "Julebrus" på telefonen ? Det kunne jo forklare et vist rosaskjær...

    peram
     
    Ekornskurken liker dette.
  4. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Hvem var det som hadde den eisbocken jeg fikk med meg for å teste alkoholinnhold i? Jeg er rimelig sikker på det vedkommende aldri trodde det skulle komme noe resultat, men det gjorde det:

    11,26% alkohol
    OG: 1.1053
    FG: 1.0214
     
    Jørgen O, loebrygg og erikraude liker dette.
  5. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det var meg det! :D Men var det bare 11.26 altså? Det er cirka 2.76% mindre enn jeg trodde etter utregning. Det er ikke eksakt vitenskap det her gitt(bortsett fra det du gjør ;) ).
     
    YngveKL og erikraude liker dette.
  6. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Jeg er usikker på hvor mye "tull" man kan gjøre med ølet, og fortsatt få gode resultater fra Alex 500-apparatet. Leverandøren sier +/- 0,5 prosentpoeng. Vi har hatt åpenbare feilmålinger på surøl, men jeg tror ikke eisbock skal påvirke det veldig. Det er også et problem om instrumentet varierer mye i vist resultat før det stabiliserer seg, men det gjorde det ikke her, så i bunn og grunn tror jeg du ligger mellom 11 og 12.
     
  7. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ofte er det ja vanlig å ta OG-FG og dele på 7,7 eller 7,6 eller 7,5....Tar du (105-21)/7,5 = 11,2
    Jeg bruker vanligvis 7,6 og hadde da fått 11,052 og avrundet det til 11,1.
    Hvordan regnet du når du fikk det til å bli 14,02?
     
  8. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er det pH som forstyrrer målingene på surøl?

    Jeg lurer på hva som har gjort beregningene mine så "off" som de var. Væskemengden jeg tok vekk ga meg et veldig godt anslag å jobbe utifra. Da må dobbelbocken som jeg brukte ha vært lavere. Til neste gang skal jeg være enda mer nøyaktig. :)

    Takk for at du tok deg tid. :D
     
  9. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Nei, jeg tror det er syra. Du får ei blanding av sukker, vann, alkohol og syre, i stedet for sukker, vann og alkohol. Det er mulig å kjøre et vinprogram, som jo bør ta hensyn til syre, men jeg har ikke testet det på surøl.
     
  10. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    1.105 og 1.021 var fra min måling. Ikke Mats Ø sine tall.
     
    YngveKL liker dette.
  11. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Etter eising så målte jeg ny FG til 1.026, som ga teoretisk OG på 1.131. Jeg har skrevet om prosessen i tråden under. Det som jeg tenker har gått galt er mine målinger når jeg brygget dobbelbocken. Det er nok en eller annen variabel jeg har glemt å ta hensyn til under bryggingen.

    Min erfaring med eisbock
     
    YngveKL liker dette.
  12. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ahh, da er jeg med :)
     
  13. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Mener jeg har spurt om dette tidligere, men spør an gang til.
    Hvilken formel brukes for å regne ut OG med dette apparatet? Er det (OG-FG)/7,5 ?

    Ved øl med høy OG brukes ofte en mer avansert formel, fordi unøyaktighet ved den enkle formelen (/7,5) gir store utslag ved høy OG.
    Må man ikke bruke den mer avansert formelen ved alkoholsterke øl for å anslå OG korrekt?
     
  14. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Antar sukkerinnholdet og alkoholen blir målt, så brukes kanskje 7,5-ish ja for å finne OG?
     
  15. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    "Comprehensive statistical model for determination of alcohol and total extract content." Patentert skal det visstnok også være, så om noen er veldig glad i lete i patentdatabaser så kan man kanskje finne litt detaljer.

    Det er ikke så lett å finne ut hva som egentlig skjer inne i apparatet, men noe er kjent. De måler densitet (FG) ekstremt nøyaktig i et vibrerende glassrør. Dette er teknologi som Anton Paar bruker i mye forskjellig laboratorieutstyr. I tillegg sier de at de gjør "absorption measurement via NIR spectroscopy".

    Jeg gjetter på at det har analysert en solid mengde øl og bygget en tabell over resultater, kombinert med interpolasjon og littt magi.

    De lager også en maskin som koster omtrent ti ganger så mye, som er vesentlig mer nøyaktig.
     
    Mats Ø. og LarsUlv liker dette.
  16. GardGard

    GardGard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vil anta apparatet er ganske on point, men problemet er at man tar ut noe alkohol sammen med isen/vannet i fryseprosessen og det er vanskelig å ha noen ordentlig oversikt over hvor mye alkohol som går med uten dramatisk mye mer vitenskap.
     

Del denne siden