Hei
Basert på
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,10657.0.html har jeg pludret ned en oppskrift i brewmate som følger:
kölsch #11 (Kolsch)
Original Gravity (OG): 1.049 (°P): 12.1
Final Gravity (FG): 1.012 (°P): 3.1
Alcohol (ABV): 4.81 %
Colour (SRM): 3.1 (EBC): 6.2
Bitterness (IBU): 29.7 (Average)
87.72% Pilsner
6.14% Vienna
6.14% Wheat Malt
2 g/L Tettnanger (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1 g/L Tettnanger (4.7% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 65°C for 90 Minutes. Boil for 90 Minutes (Basert på
Beersmith style guide )
Fermented at 16°C with WLP029 - German Ale/Kolsch
Notes:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,10657.0.html http://beersmith.com/blog/2008/04/05/brewing-a-kolsch-beer-recipe-beer-styles/
Recipe Generated with
BrewMate
Ifølge BeerMate er jeg innenfor på det meste utenom farge og FG.
Når jeg har lagt det inn i Brew Pal appen stemmer det ganske bra med verdiene over, selvom IBU blir lavere (har korrigert for alpha styrken som ligger inne hos brygg selv begge steder).
Håndbryg.dk sitt BeerCalc gir igjen litt andre verdier.
Spiller de små variasjonene i verdiene noen rolle? Hva er ok avvik? og skal verdiene i oppskrifts programmene tas bokstavelig eller er variasjonene mellom bryggere såpass store at oppskriftene bare er å regne som retningslinjer?
(og har dere noen meninger om oppskriften selv er jo det og hyggelig å høre, spesielt om dere mener noe mer om mash temp/ tid.) :biersmile:
/Elisabeth