Kölsch

Jeg har akkurat vært og testa ølet - ser ut til at FG blir 1006 :)

Ølet hadde akkurat samme farge/uklarhet som wit'en jeg har laget før, men det blir sikkert bra etter flasking og et par måneder i kjøleskapet ;D
 
Innspill på kölsch oppskrift laget i brewmate basert på pilsner flytende ekstrakt istedenfor malt + vienna og hvetemalt:


----------------
Batch Size (L):          20.0
Total Grain (kg):        3.400
Total Hops (g):          70.00
Original Gravity (OG):    1.051  (°P): 12.6
Final Gravity (FG):      1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  5.01 %
Colour (SRM):            5.5  (EBC): 10.8
Bitterness (IBU):        27.7  (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
3.000 kg Liquid Malt Extract - Light (88.24%)
0.200 kg Vienna (5.88%)
0.200 kg Wheat Malt (5.88%)

Hop Bill
----------------
50.0 g Tettnanger Pellet (4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.5 g/L)
20.0 g Tettnanger Pellet (4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1 g/L)
 
Erlendso skrev:
Hvorfor ikke kjøre all-grain? Du må jo uansett meske hvete og vienna-malt..

Joda, ser den:) Tenkte bare jeg skulle gjøre det litt mere lettvint, men det er vel ikke så mye ekstraarbeid å slenge i litt mere malt heller. Time will show.
 
Da blir det allgrain alikevel:)


#11


Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):          15.0
Total Grain (kg):        3.400
Total Hops (g):          60.00
Original Gravity (OG):    1.049  (°P): 12.1
Final Gravity (FG):      1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  4.81 %
Colour (SRM):            3.5  (EBC): 6.8
Bitterness (IBU):        30.9  (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
3.000 kg Pilsner (88.24%)
0.200 kg Vienna (5.88%)
0.200 kg Wheat Malt (5.88%)

Hop Bill
----------------
40.0 g Tettnanger Pellet (4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.7 g/L)
20.0 g Tettnanger Pellet (4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 65°C for 90 Minutes.
Fermented at 12°C with WLP029 - German Ale/Kolsch


Recipe Generated with BrewMate
 
Heihå

Nå har jeg tre brygg bak meg med ekstrakt og partial mash, så nå er det på tide å prøve seg på en kölsch.

Kolsch

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):          21.0
Total Grain (kg):        3.700
Total Hops (g):          35.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):      1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):            5.0  (EBC): 9.9
Bitterness (IBU):        23.0  (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 75
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
1.400 kg Dry Malt Extract - Light (37.84%)
1.400 kg Pilsner (37.84%)
0.900 kg Pale Malt (24.32%)

Hop Bill
----------------
35.0 g Tettnanger Pellet (4.7% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (1.7 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Wyeast 2565 - Kölsch

Har hørt at Wyeast 2565 ikke flokkurerer så enkelt, så jeg må vel belage meg på litt lagering før jeg tapper over på flasker.
Kommer også til å bruke Super Moss og Defoamer.

Noen som har innspill til denne oppskriften eller ser den bra ut?
 
Jeg tror ganske mange kölsch-bryggerier har god erfaring med det. ;) Bare kjør på.
 
Nelson skrev:
Bør jeg stikke om til sekundær etter 14 dager? Eller holder det 2 uker på 16 grader primær? :hadet:

Jeg bruker ikke hvetemalt i kölschen. Har alltid latt den stå 3 uker ved 15 grader. Tapper rett over på fat
 
Takker for gode svar.

Gahr kunne du sjekke resepten jeg har laget på beercalc.dk under Nelson, den heter nelsons 4 kolsch.
Har allerede brygget den og er drit spent på hvordan den kommer til å bli, derfor rådfører jeg meg med ekspert panelet.

Setter pris på om du gidder å komme med kommentar. Takker på forhånd
 
Hei
Basert på http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,10657.0.html har jeg pludret ned en oppskrift i brewmate som følger:

kölsch #11 (Kolsch)

Original Gravity (OG): 1.049  (°P): 12.1
Final Gravity (FG):    1.012  (°P): 3.1
Alcohol (ABV):        4.81 %
Colour (SRM):          3.1  (EBC): 6.2
Bitterness (IBU):      29.7  (Average)

87.72% Pilsner
6.14% Vienna
6.14% Wheat Malt

2 g/L Tettnanger (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1 g/L Tettnanger (4.7% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 65°C for 90 Minutes. Boil for 90 Minutes (Basert på Beersmith style guide )

Fermented at 16°C with WLP029 - German Ale/Kolsch

Notes: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,10657.0.html http://beersmith.com/blog/2008/04/05/brewing-a-kolsch-beer-recipe-beer-styles/

Recipe Generated with BrewMate

Ifølge BeerMate er jeg innenfor på det meste utenom farge og FG.
Når jeg har lagt det inn i Brew Pal appen stemmer det ganske bra med verdiene over, selvom IBU blir lavere (har korrigert for alpha styrken som ligger inne hos brygg selv begge steder).
Håndbryg.dk sitt BeerCalc gir igjen litt andre verdier.

Spiller de små variasjonene i verdiene noen rolle? Hva er ok avvik? og skal verdiene i oppskrifts programmene tas bokstavelig eller er variasjonene mellom bryggere såpass store at oppskriftene bare er å regne som retningslinjer?

(og har dere noen meninger om oppskriften selv er jo det og hyggelig å høre, spesielt om dere mener noe mer om mash temp/ tid.)  :biersmile:

/Elisabeth
 

Vedlegg

  • kölsch #11.xml
    3,9 KB · Sett: 112
Sist jeg laget Kølsch brukte jeg 1,4% munic malt og 0,7% Cara/crystal 120 for å få litt farge. Havnet på 8,5 EBC.
Jeg brukte magnum/mittelfrau på 60 min og mittelfrau til aroma, neste ble med Magnum/Mt Hood på 60 og Mt Hood til aroma. Humlet til ca 24 IBU. Ølet ble godt og lettdrukket. Brygget dette til et bryllup.
 
På de jeg har brygget har jeg brukt:

Til 25 liter ferdig øl:
90 % Pilsner
5 % Vienna
5 % Hvete
Mesket 90 min ved 65 °C
OG: 52
FG: 8
EBC: 6 (Beercalc)

Hallertau Mittelfruh 4%:  60 gram 60 min. og 20 gram 15 min. 31 IBU (Beercalc)

WLP 029 German Ale/Kolsch. Jeg har gjæret denne på 11-12 °C til gjæringen avtar. Øker så til 18-19 °C

Har fått gode tilbakemeldinger på denne.
 
Takk for tilbakemeldinger :)

Jeg skal brygge 5 liter.
I følge mr. malty trenger jeg 0.8 vials gjær til en hybrid-øl når gjæret er fra 2/1-2013

Har jeg forstått det riktig at jo kaldere jeg skal gjære jo viktigere er det med mye gjær? Planlegger å gjære i kjelleren som holder mellom 14 og 16 grader litt avhengig av været.

og spiller det noen rolle om jeg så heller i hele gjærflasken i stedet for å måle opp en 8 del av flasken?
 
Tilbake
Topp