Kommersielle oppskrifter (fra bryggeriene)

Jeg spurte bryggeriet om oppskriften i fjor høst, i oppskriften jeg fikk tilsendt, ble det brukt Maris Otter, hvetemalt, munich, roasted, sjokolademalt, pale crystal, crystal og havremalt. Men det kan jo være at de holder litt tilbake når de deler ut oppskrifter...

Eller at Olbrygging har tilpasset oppskriften litt etter hva de fører av malt-typer ;)
 
Hei. Jeg var heldig å få tilsendt oppskriften på Ægir Julebrygg Raud etikett. Jeg fikk beskjed at jeg fikk lov til å dele oppskriften. Nyt den folkens :)


Beer: Ægir Julebrygg raud
OG: 1.049
FG: 1.012
IBU: 9.8
EBC: 33.9
Fermentation temp: 21˚c
Yeast: WLP400

Malt: %
Pale ale malt: 39
CaraPils: 21.2
Melanoidin: 7.1
Munich I: 7.1
Caramunich II: 7.1
Munich II: 10.6
Rye Malt: 5.3
Beachwood Smoked: 1.8
Black Malt: 0.8

Mashing temp: Time (min):
69 degrees 60 min
72 degrees 15 min

Hop: Gr pr/l: α acid %: IBU in wort: Time added:
Galena: 0,183 - 13 - 6,78 - 60
Cascade: 0,263 - 7,8 - 2,12 - 10
Galena: 0,285 - 13 - 0 - End of boil
Columbus: 0,263 - 14,8 - 0 - End of boil

Other additions: Gr pr/l: Time added:
Ginger Root: 0,171 - End of boil
Sweet orange peel: 0,285 - End of boil
Coriander Seeds: 0,142 - End of boil
Juniper: 0,085 - End of boil
Cloves: 0,0142 - End of boil
 
Sist redigert:
Bergens nyeste og minste bryggeri Ekangersmuget, "Burger Bajer", spesialdesignet for å matche en god burger:
80% Maris Otter, 18% Crystal 60L, 2% brunt sukker. Singel Infusion, 67 grader. 60 min kok.
60 min: Cascade 10 IBU. 30 min: Cascade og Chinook 20 IBU. 5 min: Cascade 2g/l.
OG ca 1.050, FG ca 1.012. Gjær WLP001 (event. US-05). 19 grader.
 
Sikkert godt til burger
men mye Bayer er det jo ikke

"En bajer er vel nødvendigvis en bayer"

En Bayer er det selvsagt ikke,og en Bajer er ikke en Bayer. (American Amber er vel mye nærmere)

Bajer er velbrukt sleng her i byen, det betyr rett og slett en øl. Så burgerbajer er en burgerøl, altså en øl man nyter til burgeren.
(Vi bergensere unnskylder selvsagt herrene Loebrygg og Mørkved, de er jo tydeligvis bosatt i utkantbygdene Oslo og Trondheim.)
 
Også danskene bruker bajer som et synonym til øl.

Og bayer som navn på øl inspirert av Bayern er et særnorsk fenomen.
 
Sist redigert:
og jeg som trodde det var en Bayer, men nå ser jeg jo at det er en APA
kjenner til begrepet bajer, men syntes like vel det er litt missvisende
å kalle et øl bajer når det ikke er en bayer
 
og jeg som trodde det var en Bayer, men nå ser jeg jo at det er en APA
kjenner til begrepet bajer, men syntes like vel det er litt missvisende
å kalle et øl bajer når det ikke er en bayer

En APA er det vel ikke. Nærmeste man kommer er en Amber Ale, som påpekt tidligere.
Bajer: bergensk og dansk slang for en øl.
Bayer: øl fra Bayern, eller ølstil inspirert av øl fra Bayern.

Ølet brygges for en burgerrestaurant i Bergen, og selges der som Burger Bajer.
 
Tilbake
Topp