LalBrew NovaLager

Noen temperatur anbefaling på denne? Tenkte å teste
Jeg mener Avi Shayevitz sa noe om den i den brewstrong-episoden du lenka til. Husker jeg ikke feil sa han at den nok ga mer lagerkarakter om du gikk litt ned i temperatur. Så det kommer vel an på hva du vil ha ut av den. @Holmentoppen testa den sammen med Diamond, Fermentis w-34/70 og Brewly i romtemperatur, og han mente at den var den som kom best ut. (Den som falt gjennom var forøvrig Brewly.)

Det er en ganske rikholdig tråd om Novalager her: https://forum.norbrygg.no/threads/lalbrew-novalager.45219/
 
Jeg mener Avi Shayevitz sa noe om den i den brewstrong-episoden du lenka til. Husker jeg ikke feil sa han at den nok ga mer lagerkarakter om du gikk litt ned i temperatur. Så det kommer vel an på hva du vil ha ut av den. @Holmentoppen testa den sammen med Diamond, Fermentis w-34/70 og Brewly i romtemperatur, og han mente at den var den som kom best ut. (Den som falt gjennom var forøvrig Brewly.)

Det er en ganske rikholdig tråd om Novalager her: https://forum.norbrygg.no/threads/lalbrew-novalager.45219/
Mange takk
 
Lurer på hvorfor denne skal ha så lav pitch rate, det er jo i utgangspunktet en lager gjær
 
Lurer på hvorfor denne skal ha så lav pitch rate, det er jo i utgangspunktet en lager gjær
Jeg har ikke sjekka kalkulatoren, men om den forutsetter gjæring på aletemperatur - og det er jo poenget med denne gjæren, vel? - skulle det ikke være noen grunn til å bruke mer enn når du bruker alegjær. Pitcher du w-34/70 på 18-20 grader er det jo ingen grunn til å bruke mer, heller. Vel?

Det er en lagergjær, men en helt ny hybrid mellom cerviasiae og bayanus, så sånn sett kan den godt være annerledes.
 
Jeg har ikke sjekka kalkulatoren, men om den forutsetter gjæring på aletemperatur - og det er jo poenget med denne gjæren, vel? - skulle det ikke være noen grunn til å bruke mer enn når du bruker alegjær. Pitcher du w-34/70 på 18-20 grader er det jo ingen grunn til å bruke mer, heller. Vel?

Det er en lagergjær, men en helt ny hybrid mellom cerviasiae og bayanus, så sånn sett kan den godt være annerledes.
25 liter med OG på 1.048 @12 grader sier Lallemand sin kalkulator 0,7g/l for Nova og 1,3g/l for Diamond med de samme tallene så her er det jo en vesentlig forskjell :)
 
25 liter med OG på 1.048 @12 grader sier Lallemand sin kalkulator 0,7g/l for Nova og 1,3g/l for Diamond med de samme tallene så her er det jo en vesentlig forskjell :)
Akkurat. Så kanskje denne gjæren har vært ekstra heldig med kuldetoleransegenene fra den bayanus-varianten som cervisiaen blei forent med? Men det ville jo faktisk være et ganske lavt anslag for en alegjær på normal temperatur, også, så det er mulig andre gener er inne i bildet.
 
Akkurat. Så kanskje denne gjæren har vært ekstra heldig med kuldetoleransegenene fra den bayanus-varianten som cervisiaen blei forent med? Men det ville jo faktisk være et ganske lavt anslag for en alegjær på normal temperatur, også, så det er mulig andre gener er inne i bildet.
Ja eller så kan det hende Lallemand var uheldig da de oppdaterte kalkulatoren og kodet feil, hvem vet, men 0,7g/l var forbausende lavt :)
 
Ja eller så kan det hende Lallemand var uheldig da de oppdaterte kalkulatoren og kodet feil, hvem vet, men 0,7g/l var forbausende lavt :)
Nei, de har nok ikke koda feil. Fra dataarket:
For LalBrew NovaLager™ yeast, a pitch rate of 50 – 100g per hL of wort is sufficient to achieve optimal results for most fermentations.
 
Nei, de har nok ikke koda feil. Fra dataarket:
For LalBrew NovaLager™ yeast, a pitch rate of 50 – 100g per hL of wort is sufficient to achieve optimal results for most fermentations.
Jaja, litt av en gjær de har disket opp i såfall, den må jo testes, en gang :)
 
Skal brygge en pils med denne gjæren nå snart. Er det noen flere erfaringer her med denne gjæren? Tenkte i utgangspunktet å gjære på 12 grader.
 
Skal brygge en pils med denne gjæren nå snart. Er det noen flere erfaringer her med denne gjæren? Tenkte i utgangspunktet å gjære på 12 grader.
Ja, @msevland nevnte i en annen tråd her nylig at den ga øl med for nøytralt gjærpreg. Jeg har ikke brygget med den selv, men har smakt et par hjemmebryggede pils som jeg synes var så nøytrale at det nesten minnet om vann.
 
Skal brygge en pils med denne gjæren nå snart. Er det noen flere erfaringer her med denne gjæren? Tenkte i utgangspunktet å gjære på 12 grader.
Jeg kjørte akkurat en pils på 12 grader med Novalager. Som andre sier her synes jeg den er for "clean" men sønnen min som digger corona type øl syntes den var veldig god. Så det er nok hva du kan forvente
 
Veldig nøytral, veldig rask, trenger en del tid for å klarne hvis en ikke bruker gelatin for å klarne.

Jeg har ikke gått lavere enn 15C på pils og det er overhode ikke noe poeng å gå lavere heller for den blir superclean. Dette har vært lagere med fokus på humle og malt, skal du brygge en pils med bare litt edelhumle så blir den kanskje litt for smakløs. Da hadde jeg pushet den høyere (17-20C?).

Jeg har også begynt å bruke den i øl som er kjelesyrnet og den jobber like raskt og effektivt i lav pH :)
 
Jeg rampet min fra 15 ℃ til 20 ℃ over 300 timer.
Den smakte ikke bra før den ble helt klar, og det tok 50 dager uten gelatin
 
Ja, @msevland nevnte i en annen tråd her nylig at den ga øl med for nøytralt gjærpreg. Jeg har ikke brygget med den selv, men har smakt et par hjemmebryggede pils som jeg synes var så nøytrale at det nesten minnet om vann.
Det virker ikke riktig å brygge øl som smaker som vann uten at man må slite litt for det;)!

Virker som et greit prosjekt til sommeren.
 
Det er en New Zealand pils som står på blokka, så da vil det forhåpentligvis smake mer enn bare vann :) Men artig å høre tilbakemeldingene deres. Veldig nøytral altså. Jeg er i utgangspunktet godt fornøyd med Fermentis 34/70 og Diamond, men alltids gøy å forsøke noe nytt.
 
Tilbake
Topp