1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Low Dissolved Oxygen Brewing

En tråd i 'Brygging' startet av johanw, 13 Jun 2016.

 1. Hansern

  Hansern
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Ikke for å være gretten ... men tror neppe 'Brauwelt' setter pris på at du legger ut gratiskopi av deres artikler ......
  Den ligger på nett men er forbeholdt abonnenter der også.
   
  LarsUlv liker dette.
 2. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Yolo
   
  Carinna og RETBergen liker dette.
 3. Notme

  Notme
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Har lest om LODO folka som jakter "IT" , men ingen har funnet det enda. Enkelte har begynt og tro dem jakter på noe som ikke finnes. Var en kar på beersmith podcast, tror han var professor/lærer innen brygging i England, han sa at oxygen på varm siden kunne ha positiv effekt, var enkelte ting som man ikke vil ha i øl, som kan oksidere bort under mesken. Personlig tror jeg tyskernes "IT" er bedre malt, vann eller kanskje gjær og hvordan dem kontrollere kald siden. Jeg har mere tro på null oxygen fra gjæringskar til glass.
   
  André Biseth liker dette.
 4. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bamforth. Han sa ikke det, han sa kundene var vant med en viss smak, og var ikke interessert i endringer.

  Vet ikke hva du mener med at noen ikke har funnet noe. Det overveldende konklusjonen blant dem som holder på med det, er at det gir merkbare forbedringer på de ølstilene de pleier å lage, men mye av fokuset er jo på den kalde siden også.

  Så kan du jo si at Brauwelt-artikkelen om industriløsningene handler om uvitende bryggerier som kaster bort enorme summer.
   
  Carinna liker dette.
 5. Notme

  Notme
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  http://brulosophy.com/2017/04/10/th...ow-oxygen-brewing-method-exbeeriment-results/


  Godt mulilg LODO er tingen, men jeg tror fort det er noe annet som store bryggerier har mulighet til som hjemmebryggere ikke gjør eller har mulighet til. Redusere oxygen etter gjæring er ikke noe hjemmebrygere har hatt mye fokus på. Så er det filtrering som veldig få gjør eller får til. Ved cold crash får man tannins(polyphenols etc) og proteiner til og klumpe seg sammen, slik at man kan filtrer dem. At klarhet ikke har noe effekt på smaken tror jeg ikke noe særlig på lengre. Til og med whiskey blir kald filtrert av de store brenneriene i USA. (tenker ikke på kullfilter som Jack bruker før eikefat lagring)
   
 6. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har kritisert brulosophy før, det virker som poenget er å «bevise» hvor mange snarveier man kan slippe unna med. Tror neppe han ville fått jobb som kvalitetssjef i et ordentlig bryggeri. For mange er den holdningen helt grei. Jeg foretrekker å lære, så de testene hans gir meg lite. Andre har også kritisert disse testene på mer utfyllende måte.
   
  Carinna og larsovef liker dette.
 7. Notme

  Notme
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Helt enig med deg om brulosophy. Ofte lager de humle bomber for og teste små ting som blir umulig og merke om man ikke har så mye humle aroma eller restsødme fra crystal malt. Jeg er skeptisk til LODO pga smb. Lar andre finne ut av det / finner bedre metoder.


  litt om oxygen og mesking. 20:35/22:05 om oxidering av protein i mesken, som kan føre til klarer øl, de bildene jeg har sett av LODO øl er ofte veldig uklar.
   
 8. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Carinna liker dette.
 9. Notme

  Notme
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Fra germanbrewing.net

  Haha, tror jeg blir og like det forumet. Så noen av de bildene på lowoxygenbrewing, mistenker at noen av dem er filtrert :p skal lese litt på de forumene, har lyst på det lille extra som man ikke får av gelatin alene.
   
 10. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ingen filtrerer der, og tror ingen bruker gelatin heller. Får ofte uklare øl av forskjellige sorter selv, men lagerøl pleier å bli klare, det er ikke ikke der mine utfordringer er størst, det er heller små usmaker av diverse varianter.
   
  Carinna liker dette.
 11. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  German Brewing har også en facebook-gruppe som er bra. Ikke bare Lodo som er fokus der.
   
  Carinna liker dette.
 12. Notme

  Notme
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Leste litt rundt på forumet, han som postet flest bilder har drevet/svarer på poster med filtrering og gelatin. Han nevnte at man mister 10~ IBU på å filtrere. Så om man har tenkt til det, så burde man brygge med ekstra humle og 5-10% mere crystal malt. Men ja flott forum! De fleste andre plasser går pilsner/lager som "pissvann" som blir ignorert.
   
 13. Hansern

  Hansern
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Funderte litt på dette, og i den sammenhengen kom jeg til å tenke på at de fleste håndverksbryggerier (sic) gladelig deler oppskrifter på sine brygg.
  Dahls deler ut husgjær og Nøgne Ø deler ut vørter! Grunnen til at de kan gjøre det er at de vet at hjemmebryggere aldri vil være i stand til å klone et av deres brygg. Prosessen vil aldri bli lik, forholdene under gjæring kan aldri bli like, råvarene vil aldri bli like - og de vil heller ikke bli likt behandlet. Vannet vil aldri bli det samme - uansett justeringer. Forholdene under modning/lagring vil aldri kunne bli like. Og så videre...
  Derfor vil (gode) kommersielle brygg alltid ha noe ved seg ('it') som vi aldri kan nå.
  Mange av oss lager godt øl og noen lager fantastiske brygg, og de fleste har fokus på å forbedre sine egne prosesser for å forbedre resultatet,
  men å strebe etter å klone kommersielle brygg tror jeg nok kan være en håpløs oppgave.
   
  Finn Berger liker dette.
 14. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Litt som når man er på hjemmebryggertreff og så på en god bar etterpå. Prosess er viktigere enn oppskrift.
   
  Stefan W og Finn Berger liker dette.
 15. RETBergen

  RETBergen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja jeg husker at noen åpnet en flaske Alexander på slutten av forrige midtvinters blot. Etter litt smaking var vi alle enige om at vi var en gjeng hobbyamatører
   
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg er i og for seg enig; jeg vil heller drikke et vellaget øl på en litt tvilsom oppskrift, enn et dårlig laget øl på en god oppskrift. Det første kan være godt drikkelig, mens det siste ikke vil være til noen særlig glede. Men skal det bli skikkelig godt øl, må begge deler være på plass: Godt øl = god oppskrift + god prosess.

  Jeg mener; det er jo ikke sånn at oppskrifta er likegyldig, heller.

  Og jeg brygger gjerne komersielle oppskrifter. Det er jo ikke bare prosess gode bryggmestere er gode på. Og så kjenner jeg meg selvfølgelig igjen i opplevelsen av at det er noe de gode bryggeriene får til som nok er hinsides hva jeg klarer - men så lenge ølet mitt er godt, også, så er ikke det noen dårlig opplevelse:).
   
 17. Notme

  Notme
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Faen da, jeg har blitt "LODO believer" ikke at jeg kommer til og prøve meg på det med det første. Første steg blir og endre brygge prosessen for og minimere det jeg kan uten og gjøre de store endringene som krever annet utstyr.
  https://www.krones.com/en/products/machines/mashing.php
   
  bjartenataas liker dette.
 18. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Greit dette hvis man tenker å lagre ei øl i ti år. For min egen del er det ingen batcher som overlever forbi 3-4 måneder, fordi jeg og kona er glad i øl selv, og vi har tørste venner. En prosess er ikke bedre enn det svakeste ledd, og skal man etterstrebe å ha en bryggeprosess så fri for oksygentilførsel som mulig vil det bli ekstremt dyrt. Dog hadde det vært interessant å sett hva du kommer frem til Bjarte, hva/hvordan et tilnærmet oksyderingsfritt oppsett/prosess for en hjemmebrygger vil bli og koste.
   
 19. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har ikke feilfri prosess selv, men hvis du bruker lukket overføring til fat med spundingventil og karbonerer naturlig, får man gode resultater på den kalde siden, og det er dritbillig å gjøre små tilsetninger på den varme siden.
   
 20. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har null erfaring med fat, har hittil kun brukt flasker. Får ta en vakker dag å sette meg mer inn i prosessen der, men kjenner at det frister veldig når jeg står med flaskevasking.
   

Del denne siden