1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Low Dissolved Oxygen Brewing

En tråd i 'Brygging' startet av johanw, 13 Jun 2016.

  1. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Er det noen som har fått bestilt Antioxin SBT fra Italia? Får ikke til å bestille fra nettbutikk der lenger, så om noen har litt å avse vil jeg gjerne kjøpe 100 gram.
     
  2. larsovef

    larsovef
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    På ein måte «off topic» sidan eg ikkje kan svare på på det du spør om, men:

    Eg gav opp og gjekk til innkjøp av SMB, Btb og Ascorvit(askorbinsyre) kvar for seg. I ettertid wr eg glad for det sidan det er lettare å kunne dosere ned SMB etter kvart som du «strammar opp» systemet, men framleis ha riktig dosering av for eksempel btb.
     
  3. larsovef

    larsovef
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    På ein måte «off topic» sidan eg ikkje kan svare på på det du spør om, men:

    Eg gav opp og gjekk til innkjøp av SMB, Btb og Ascorvit(askorbinsyre) kvar for seg. I ettertid wr eg glad for det sidan det er lettare å kunne dosere ned SMB etter kvart som du «strammar opp» systemet, men framleis ha riktig dosering av for eksempel btb.
     
  4. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Interessant, det er jo også en mulighet. Hvor kjøpte du Brewtan B fra? Hvordan doserer du?
     
  5. larsovef

    larsovef
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Eg kjøpte BtB her: https://www.ibrew.com.au/
    Men eg ser at butikken er nede akkurat no.

    Eg brukar å blande ut den ut i litt vatten(frå HLT etter kok/nedkjøling) så har eg den opp i mesk medan eg overfører vatnet. 0,02-0,06g/l avhengig av maltsamansetning. Men eg er framleis på utforskingastadiet. Prøvde BtB i kok også, men det fungerte dårleg for min del.
     
  6. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Hvordan harmonerer dette med at flasker trekker oksygen, og øl som skal stå i et par tre år eller lengre? Eksempelvis en barley wine.
     
  7. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er et annet spørsmål, oksygen ødelegger sterke øl i mindre grad, og i noen tilfeller gir det en ønskelig effekt.
     
  8. Lars Jarle Skorge

    Lars Jarle Skorge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor sterkt må det være for at oksydering ikke blir noe problem?
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Alt spørs egentlig på hvor mye oksygen du har fått i ølet. Mørke og sterke øl blir også preget som lyse øl, men i de ølsene kan det heller være en ønskelig effekt som passer til ølet.

    Hvis du har x mengde oksygen i et mørkt og sterkt øl så vil du på et eller annet tidspunkt treffe på det som du selv anser som peak, og så vil det fortsette å forandre seg, til det punktet hvor du kanskje synes det begynner å smake dårligere. Spørsmålet er litt når dette skjer, jo mindre oksygen jo lengre kan det stå før det går nedover.
     
    TorfinnS og Lars Jarle Skorge liker dette.
  10. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har lest litt om dette, etter å ha oppdaga den store forskjellen på en IPA jeg fatet, og flasket. Er jo nå fornøyd med hvordan fatversjonen ble - men det er naivt å tro at jeg ikke kan forbedre dette ytterligere. Jeg har kobla CO2 på fatet og sluppet ut trykket 3-4 ganger, før jeg overførte med hevert og satt trykk på igjen, for å slippe ut 3-4 ganger, så satt jeg 20psi på, og rulla fatet på gulvet i 5 minutter. Er det noe følt forskjell side om side samme øl, om man fyller med lett starsan blanding, blåser ut med CO2, og tapper til fatet via øl ut på fatet, mot min beskrevne prosedyre? Så til spørsmål om flasking, siden åpenbart noe forringes i prosess med tappestaver og omstikking. Bør alt overføres til fat, for å flaskes med beergun eller mottrykksfyller? I stedet for å "finne opp hjulet" på nytt da, så lurer jeg dermed på om der er en felles enighet på hva som er den tilnærmet optimale løsning for folk som har dette som hobby i sitt hjem, med noenlunde begrenset budsjett.
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Å bare trykksette fatet slik og nappe i overtrykksventilen er svært lite effektivt for å "fjerne" oksygen fra fatet. Og så bør du overføre med lukket fat. Mottrykkfyller fungerer greit, best resultat får du hvis du fyller med høyere trykk enn det som er i fatet.
     
  12. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Omtrent sånn som dette da.

    [​IMG]
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ja det er standard måte.
     
  14. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Det er ikke, hovedsakelig, et spørsmål om alkoholstyrke. En trippel IPA vil miste humlearoma veldig raskt ved lagring, helt uavhengig av alkoholinnholdet. En svak porter kan godt bli bedre av en del måneder på flaske og få et rundere karamellpreg.
     
    Lars Jarle Skorge liker dette.
  15. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Purge Percent of Original O2 (1).png

    Dette er målinger for siste headspace etter øl er fylt opp.

    Men å purge et tomt fat tror jeg er meget vanskelig å få gjort skikkelig. Du bruker hvertfall mye mer gass på det enn å trykke ut rent vann. Det blir uansett ikke helt oksygenfritt da vann også inneholder O2, og O-ringen i lokket vil lekke. Skal ølet drikkes opp i løpet av et par måneder og det står kaldt hele tiden hadde jeg personlig driti i alt og bare purget headspacen 5-6 ganger.
     
    RETBergen, Jørgen O og Staro liker dette.
  16. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    msevland liker dette.
  17. Hektor

    Hektor
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fikk mye hjelp rundt oksygeninngress i øl og hvordan generelt forbedre kvaliteten og humlevarigheten på ølene mine etter å ha lest denne tråden:

    https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/pressurized-closed-loop-corny-keg-fermenting.600563/

    Anbefales!

    Vill forskjell på siste ølet jeg lagde etter å ha brukt disse metodene hvor man gjærer i corneliusfat og bare drikker ølet rett fra gjæringsfatet, evt. dytter ølet over i et annet corneliusfat som på forhånd har blitt "purget" av gjæringsgassene. Bruker også et flytende stigerør (Clear Beer Draught System, og åtte hjemmemekka varianter etter denne oppskriften: http://think.gusius.com/diy-keg-floating-dip-tube/)
     
    RETBergen liker dette.
  18. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bør vel helst stikke om til annet fat for å unngå autolyse?
     

Del denne siden