1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Low Dissolved Oxygen Brewing

En tråd i 'Brygging' startet av johanw, 13 Jun 2016.

  1. RobertG

    RobertG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Kan man ikke klare seg med et som bare måler ppm (mg/L) for varm side? De fleste artiklene som er lenket til tidligere i tråden nevner kun ppm og ikke ppb.
     
  2. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Tja, si det? Jeg har ikke orket å gå dypt inn i LODO-land. Jeg vet at semi-store bryggerier som Ægir og NØ er opptatt av oppløst oksygen i ferdig pakket produkt. Det ble ikke gjort noen målinger på varm side da jeg tilbrakte en hel bryggedag hos NØ for noen uker siden. Verdier på under 100 ppb er vel målet for kommersielle bryggerier, og det slår vel ikke ut på et billig DO-meter i det hele tatt?
     
  3. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Denne gikk meg forbi den gang i tiden du svarte. Jeg mesker inn på normalt vis, setter på lokket, og "glemmer det" i en time. Når jeg sirkulerer for å heve temp, setter jeg en slange på senterrøret som da stikker under vannspeilet i vørteren, og lokket på igjen i en halvtimes tid. Har en B80 pro men prinsippet er egentlig likt for alle maskiner med maltrør. Man MÅ ikke bruke pumpa til en hver anledning selv om den er montert i kjelen. Jeg bruker den nesten kun til whirlpool og for å tømme kjelen til gjæringstank.
     
  4. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    Jeg tror flere av oss bruker noen av LODO prinsippene der det er enkelt og formålstjenlig. Lukket overføring etter gjæring er det mest brukte.
     
  5. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg har brygga med lavoksygenprosess i 1,5- års tid. Som med mye annet så krever det litt tilvenning og læring i starten, men med det ølet jeg brygger nå, så vil jeg si det har tilført en ny dimensjon til det jeg brygger. Å brygge på denne måten har lært meg mye om hvordan oksidert øl, både i stor og veldig liten grad, smaker.
     
    larsovef og Frode:D liker dette.
  6. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    For å svare på spørsmålet om det er nødvendig med en måler for oppløst oksygen, så vil ikke dette fungere med en manuell måler. Det vil ta for lang tid til du får kjølt ned vørteren, og under den tida vil vørteren du måler i kunne ta opp oksygen. De som driver med måling av oksygen i prosess gjør dette inline og leser av kontinuerlig.

    På den annen side så er oksygenering av vørteren før pitch viktig for å fordrive sulfitter i vørteren, så å kunne måle oksygennivået i nedkjølt vørter etter oksygenering vil nok være nyttig.
     
  7. Frode:D

    Frode:D
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hadde vært interessant å høre litt om din LODO-bryggeprosess :)
     
  8. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ikke minst hvilken meskeeffektivitet han oppnår, og om det har blitt gjort triangeltester for å se om man faktisk foretrekker det samme ølet brygget med LODO prinsipper.
     
  9. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg følger i stor grad metodikken på lowoxygenbrewing.com. Nå brygger jeg med BIAB og en kjele, så det er noen avvik.

    Kan forsøke å si litt grovt om hvordan en vanlig bryggedag foregår.

    Det første jeg gjør er å deoksygenere vannet med ca. 0,25 g sukker og gjær per liter meskevann. Dette lar jeg stå i ca. en halvtime før jeg begynner å varme opp meskevannet. Samtidig begynner jeg med å fukte kornet jeg skal kverne. Jeg resirkulerer også litt så slangene fylles med deoksygenert vann.

    I det jeg begynner å nærme meg mesketemperatur kverner jeg malten. I det jeg har oppi posen med kornet tilsetter jeg også sulfitter, brewtan B, askorbinsyre, salter og melkesyre. Det er ei ferdigblanding jeg bruker (Antioxin SBT) Jeg bruker å ligge på ca. 0,15 mg/l der. Jeg bruker å sikte på en meske-pH på 5,45. Det skal gi en lavere risiko for dms.

    Jeg rører forsiktig inn og setter på "meskehatt" og begynner å resirkulere. Typisk meskeskjema for meg er 64 c i 30 min og 72 c i 30 min. Rører forsiktig ca. hvert kvarter. Etter mesk liker jeg å fore starteren med ca. 0,5 l vørter som jeg har tatt fra kjelen og kokt opp.

    Koking foregår ved at jeg oppnår en veldig forsiktig kok, så vidt jeg kan se bobler. Jeg skummer av all hot break som oppstår underveis. Justerer meg ned til en ph på 5,1 10 min før slutt på koketid.

    Kjøler ned med dyppkjøler samtidig som jeg rører den forsiktig rundt innimellom. Overfører kun klar vørter, så langt det går, til gjæringskaret. Så oksygenerer jeg i ca. 1,5 min og venter 1-2 min for at sulfittene skal forsvinne før jeg tilsetter gjær. Vanligvis har gjæra nådd krausen her, så det går kort tid før gjæra er i gang. Har opplevd aktivitet i gjærlåsen 2 timer etter pitch av lagergjær. Jeg pitcher mye gjær, gjerne en pitchrate på 2,5.

    Så tar det ca. 5-7 dager til jeg er 2-4 poeng fra FG. Da overfører jeg lukket til fat og setter på spundingventil. Jeg lar trykket stige til 1 bar på samme temperatur som jeg gjærer på (8-9 grader).
     
  10. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    derfra da ? https://www.scanholm.no/smaker/tilsetninger.html
     
  11. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Kjøpte i Sverige, der det er lettere å få tak i. Nå er det vel endret på noe regelverk, så vitaminer er regnet som kosttilskudd og ikke legemidler i Norge også .
     
  12. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  13. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Ja, på torsdag.
     
  14. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Var det noen som fikk med seg foredraget? Hadde glemt det bort
     
  15. RobertG

    RobertG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo

    Vedlagte filer:

    bjartenataas liker dette.

Del denne siden