Mitt første all-grain brygg, problem

Hei! Jeg prøvde meg på mitt første all-grain brygg BIAB på torsdag. Jeg prøvde meg på en Hefeweizen, ferdig sammensatt sett som virket greit for min første runde.

Etter at jeg satte brygget til gjæring så var jeg litt uheldig, temperaturen i rommet som jeg alltid har brukt steg helt opp til 25C. Gjærings temperaturen skal egentlig være på 18-22. Brygget gjærte bra i 1 døgn, men nå som brygget er ført til ett mye kaldere rom (20-22C), så er det helt dødt. Ingen liv i brygget.

Er det noe jeg kan gjøre for å redde brygget, eller ble min første all-grain brygg en fiasko?
Takker for svar!
- Håkon
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Hei! Jeg prøvde meg på mitt første all-grain brygg BIAB på torsdag. Jeg prøvde meg på en Hefeweizen, ferdig sammensatt sett som virket greit for min første runde.

Etter at jeg satte brygget til gjæring så var jeg litt uheldig, temperaturen i rommet som jeg alltid har brukt steg helt opp til 25C. Gjærings temperaturen skal egentlig være på 18-22. Brygget gjærte bra i 1 døgn, men nå som brygget er ført til ett mye kaldere rom (20-22C), så er det helt dødt. Ingen liv i brygget.

Er det noe jeg kan gjøre for å redde brygget, eller ble min første all-grain brygg en fiasko?
Takker for svar!
- Håkon
Har du målt SG på brygget?
 
Har du målt SG på brygget?
Mål SG. Kanskje det er utgjæret. Wessbier er raske om tøylene er litt slakke på temperaturen..
SG er 1010, altså ca 1.3%? jeg prøvde også å bruke flytende gjær (wlp300 hefenweizen ale) for første gang, jeg lagde ikke starter, usikker på om det har noe betydning?

Så jeg har fortsatt den originale gjær pakken som fulgte med settet, kan jeg bruke det også, eller blir det krøll å mikse 2 typer gjær? :)
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
SG er 1010, altså ca 1.3%? jeg prøvde også å bruke flytende gjær (wlp300 hefenweizen ale) for første gang, jeg lagde ikke starter, usikker på om det har noe betydning?

Så jeg har fortsatt den originale gjær pakken som fulgte med settet, kan jeg bruke det også, eller blir det krøll å mikse 2 typer gjær? :)
1010 er vel normalt full utgjæring? Så da er den ferdig. Hvilken OG hadde du?
 
1010 er vel normalt full utgjæring? Så da er den ferdig. Hvilken OG hadde du?
Ferdig øl skal være ca 5.4%, jeg ligger på ca 1.3% nå ifølge hydrometeret og instruksjonen som følger med, så det kan da ikke stemme?? Jeg mener OG var på 1035
 
Sist redigert:
Og1.040 Fg1.010 gir 3,9%
Synes at det virker som lav OG for at få 5,4% da trenger du utgjæring til FG ca1.000
 
Og1.040 Fg1.010 gir 3,9%
Synes at det virker som lav OG for at få 5,4% da trenger du utgjæring til FG ca1.000
ja, noe som skurrer her. hva kan jeg evt gjøre? brygget har stått å gjæret seg i kunn 1 døgn ved alt for høy temp (25C), står nå ved ca 20C og ingen tegn til gjæring.

Er det bare å starte på nytt eller er det reddbart?
 

erikraude

Norbrygg-medlem
ja, noe som skurrer her. hva kan jeg evt gjøre? brygget har stått å gjæret seg i kunn 1 døgn ved alt for høy temp (25C), står nå ved ca 20C og ingen tegn til gjæring.

Er det bare å starte på nytt eller er det reddbart?
Med den OGen blir det jo lettøl, det er ikke så mye å gjøre med det nå. Du kan selvsagt koke opp noe spraymalt og ha oppi, men jeg ville ikke gjort det nå. Jeg ville sagt det blei som det blei og heller lett etter grunnen til at du endte med så lav OG.
 
wlp300 kan brukas opp til 22 grader så jeg trur fint du kan flaske ølet når SG er stabil i noen dager å smake om noen uker
 

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Hvilket sett brukte du? Sett bruker å ligge på 70-75% meskeeffektivitet og det bør det være overkommelig å komme i nærheten av med den OGen(5.4%). Enig med @erikraude ta det som det er og let etter årsaken til lav OG :)
 
Med den OGen blir det jo lettøl, det er ikke så mye å gjøre med det nå. Du kan selvsagt koke opp noe spraymalt og ha oppi, men jeg ville ikke gjort det nå. Jeg ville sagt det blei som det blei og heller lett etter grunnen til at du endte med så lav OG.
okei, takk for svar! Mulig jeg hadde for lav temperatur ved mesking, jeg har ikke brygge maskin, så jeg brukte propan for å få opp/holde temperatur.
 
Hvilket sett brukte du? Sett bruker å ligge på 70-75% meskeeffektivitet og det bør det være overkommelig å komme i nærheten av med den OGen(5.4%). Enig med @erikraude ta det som det er og let etter årsaken til lav OG :)
Jeg brukte "brewolution paula's hefe weizen", jeg tror jeg hadde for lav temp ved mesking! Takk for svar! :)
 
Smaker ølet godt? Ikke se bort fra målefeil her. Har du kanskje målt varm væske på OG?
Har ikke smakt det enda, luktet litt surt/gjær når jeg målte SG. Jeg skal la det stå en stund til så skal jeg prøve å smake, om det er helt pyton så får jeg ta det som lærdom! :) Takk for svar!
 
Takk for alle gode svar!

Alt i alt så ser jeg at mitt første all grain brygg ble litt feil, men det er sånn man lærer! Anbefaler dere å bruke ferdig sammensatt sett i starten, og er det noen øltyper dere anbefaler for en nybegynner? :)
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Takk for alle gode svar!

Alt i alt så ser jeg at mitt første all grain brygg ble litt feil, men det er sånn man lærer! Anbefaler dere å bruke ferdig sammensatt sett i starten, og er det noen øltyper dere anbefaler for en nybegynner? :)
Sett er helt fint, men uansett er det viktig å få orden på det grunnleggende.
Mesking, skylling og koking. Hvis det svikter på de grunnleggende tinga blir det feil samme hva slags oppskrift det måtte være. En eller annen slags pale ale er ikke noe dårlig sted å starte, men du må gå igjennom prosedyrene dine for å finne ut hvordan det skal gjøres riktig. Å bomme så mye på OG tilsier at noe har gått mer enn bare litt gæærnt.
 
Sett er helt fint, men uansett er det viktig å få orden på det grunnleggende.
Mesking, skylling og koking. Hvis det svikter på de grunnleggende tinga blir det feil samme hva slags oppskrift det måtte være. En eller annen slags pale ale er ikke noe dårlig sted å starte, men du må gå igjennom prosedyrene dine for å finne ut hvordan det skal gjøres riktig. Å bomme så mye på OG tilsier at noe har gått mer enn bare litt gæærnt.
Ja, det gikk ikke så godt. :)
Dette var et steg opp fra de enkle ekstrakt sett jeg har brygget før. så her må jeg forberede meg litt bedre før neste runde. gleder meg allerede! :)
 

Finn Berger

Moderator
Takk for alle gode svar!

Alt i alt så ser jeg at mitt første all grain brygg ble litt feil, men det er sånn man lærer! Anbefaler dere å bruke ferdig sammensatt sett i starten, og er det noen øltyper dere anbefaler for en nybegynner? :)
Sett er helt fint, men du bør kjøpe sett der du får hele oppskrifta. Du skal ikke ha bare ei liste over ingrediensene, du bør også få vite hvor mye av hvert malt og hver humle som er brukt. Denne er forbilledlig: https://docs.google.com/document/d/1kSoTMnwO64TUM5ftWCx3tyliiU_elQwdBTP1z5qRePw/edit (Vestkyst er dessuten godt:). Ingen dårlig ide å prøve dette.)

Grunnen til at du bør ha oppskrifta, er at det gir deg muligheta til å lære noe om virkninga av å bruke et bestemt malt og kombinasjoner av malt. Uten å vite mengdene sier ikke lista over malttyper deg så mye. Det samme gjelder sjølsagt for humla.

Jo mr du kan og forstår, jo mer har du kontroll på det du gjør, og kan styre dit du vil. Det gjør brygginga mye morsommere.
 
Sett er helt fint, men du bør kjøpe sett der du får hele oppskrifta. Du skal ikke ha bare ei liste over ingrediensene, du bør også få vite hvor mye av hvert malt og hver humle som er brukt. Denne er forbilledlig: https://docs.google.com/document/d/1kSoTMnwO64TUM5ftWCx3tyliiU_elQwdBTP1z5qRePw/edit (Vestkyst er dessuten godt:). Ingen dårlig ide å prøve dette.)

Grunnen til at du bør ha oppskrifta, er at det gir deg muligheta til å lære noe om virkninga av å bruke et bestemt malt og kombinasjoner av malt. Uten å vite mengdene sier ikke lista over malttyper deg så mye. Det samme gjelder sjølsagt for humla.

Jo mr du kan og forstår, jo mer har du kontroll på det du gjør, og kan styre dit du vil. Det gjør brygginga mye morsommere.
Takk! :)
 
Topp