Mitt første brygg

Skal i gang med mitt føreste brygg på BB30 nå i helgen, en Pale Ale fra Ølbrygging.no.
Er helt fersk i faget, men har lest meg opp en del både i forumet, andre internettsider og i bøker. Føler alikevel at det er lurt å sette opp en (detaljert) steg-for-steg liste over fremgangsmåten jeg skal følge.

Som sagt skal jeg brygge en Pale Ale, og har letet opp litt informasjon ang. hvordan jeg bør gå frem. Har funnet en fantastisk steg-for-steg guide på www.bryggerstupet.no på akuratt dette ølsettet som jeg vil ta utgangspunk i.
www.bryggerstupet.no/?p=540

Pale Ale ølsettet fra Ølbrygging.no inneholder:
5 kg malt (Vienna pale ale)
20 gr Northern Brewer (bitterhumle)
20 gr Cascade (aromahumle)
11,5 gr Danstar Nottingham (gjær)
I tillegg skal jeg ha oppi 1/2 tablett Protafloc.

Har tenkt til å gjøre følgende:
• Varme opp 20 liter vann til ca. 70 grader
• Skru ned til 65 grader
• Ha i malten mens jeg rører om
• Justere termostaten slik at det er 65 grader i mesken.
•      Sirkulere i ca. 70 minutter
• Varme opp 12,6 liter vann til ca. 80 grader
• Juster termostaten opp til ca. 80 grader og mesk ut i ca. 10 minutt
• Løfte silkaret og la det renne fra seg
• Skylle med 12,6 liter vann på ca. 80 grader
• Sette termostat på maks
• Ta vekk silekaret når det nesten har sluttet å dryppe
• Tilsette bitterhumle når det koker
• Rehydrer gjær
• Tilsette 1/2 tablett Protafloc etter 45 minutter
• Tilsette aromahulmen etter 50 minutter
• Sette ned kjøleren og la den koke med etter 55 minutt
• Etter total koketid på 60 minutter startet kjølingen
• Kjøle ned til ca. 24 grader
• Tappe over i gjæringsdunk og tilsett gjæren omtrent 1/3 inn i tappingen
• Ristet gjæringsduken godt, sett på gjæringslås og la gjære i ca 14 dager på 18 grader

Er det noen punkter jeg har hoppet over eller bør gjøre annerledes?
 
Kjøl ned til 17-18 grader, og rehydrer gjæren i 18 grader vann. 24 er litt for varmt, og det vil kanskje gi noen uønskede bismaker. Husk også at gjæringstemperatur gjelder gjærende vørter, og ikke  romtemp. Under stormgjæringen kan temperaturen i vørteren stige mange grader over romtemp. Prøv derfor å måle vørtertempen (uten å åpne lokket og putte ting nedi selvsagt) for best mulig gjæringsforløp.
 
Tilbake
Topp