1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 07 SS1 - Belgisk tripel - Espen Lothe

En tråd i 'Sterk spesialøl' startet av Webmaster, 5 Apr 2007.

  1. TrondH

    TrondH
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Grimstad
    Er det noen som kan hjelpe meg med tabellen som Espen Lothe referer til?
     
  2. Aage

    Aage
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Rælingen
    Er det noen grunn til ta det blir brukt sukker som tilsetting under gjæringa i stedet for f.eks. spraymalt?
    Skulle tro at maltsukker er lettere tilgjengelig? Byr meg litt i mot å tilsette sukker i brygget, det får meg til å tenke på de første bryggene mine......
     
  3. Huub

    Huub
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Dovre
    Sukkertilsetting gir til slut lavere FG. Tripel skal være tørr og inneholde reletivt høy % alc.

    I Belgia var det ikke Reinheitsgebot som var dominerende som i Tyskland (tull hvis du spør meg). Derfor kunne bryggerier være så kreativ som muglig med krydder, frukt og sukker i øl. Flott land, flott øl  :skitbra:
     
  4. Steinarja

    Steinarja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bodø
    Sukker har fått ett ufortjent dårlig rykte på seg.
    Det er absolutt verdt å bruke hvist grunnen er smaken og resultetet, å ikke høy % for en billig penge.
     
  5. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Spraymalten inneholder ikke bare maltose, men også ganske mye dekstriner, maltotriose osv. Det gir derfor ikke så god utgjæring som sukker. Enkelte øltyper KREVER sukker, for ikke å bli for søtlige. Steinarja og Huub har rett, sukker har et ufortjent dårlig rykte. Det kommer bare an på hvordan man bruker det.
     
  6. Huub

    Huub
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Dovre

    Hei Trond,

    Har du funnet tabellen??
    Ble det en god tripel? Jeg ser på din hjemmeside at du brygget denne  :biersmile:
     
  7. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    1 kg/l farin vil gi ca. 375 oechslegrader.
     
  8. TrondH

    TrondH
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Grimstad
    Nei :eek: jeg har ikke funnet tabellen. Trippelen står til modning her  i puben min ;) 9,7 % :bank2:
     
  9. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    de fleste hjmmebryggbøker har lister (ikke nødvendigvis i tabell-format) over hvor mansge oechslegrader diverse ingredienser tilfører.
     
  10. Huub

    Huub
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Dovre
    skulle denne tankelse og matte være riktig?:
    brygger f.e. et Duvelaktig øl med 75% pilsnermalt/ris og 25% sukker og vil tilsette sukker i etterkant (fordi jeg har f.e. ikke tilgang til nok gjærceller)
    OG1074, 20 liter vørter til gjæring, ønsket FG1007

    20 liter med OG 1074. Jeg 'tar ut' 1500 g  sukkeret og da blir det 20 liter vørter med OG 1044. GU (eller GP?) blir 20x44=880. Men 1500 g sukker må løses opp i f.e. 3 liter vann så jeg vil ha 17 liter vørter og da skal vørteren ha samme 880 GU. Det betyr at OG i 17 liter vørter må være 1052.(880:17=51,67) Gjær kan formere seg og sukkeret blir tilsatt etter 4 dager hovedgjæring.


    EDIT:  jeg mener at 1500 g sukker plus vann skal bli 3 liter i volum
     
  11. Bendik Slind

    Bendik Slind
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Malvik
    Noen gode forslag til temp ved enstegsmesking på denne?
     
  12. demented_genius

    demented_genius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei.

    Tar opp igjen der her litt. Noen som veit om det er mulig å brygge den oppskrifta her på lille speidelen? Tenke da på malt mengda. 7250 gram malt blir vel litt masse?

    Takker for svar:)
     
  13. Andreas Habel

    Andreas Habel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Du kan jo erstatte 1-2 kg pilsner malt med tilsvarende mengde lys eller ekstra lys tørket maltekstrakt (spray malt) som du tilsetter under kokingen.
     
  14. Petter F

    Petter F
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er bare å skalere ned og lage mindre volum.
     
  15. julius

    julius
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kristiansund
    Eller øke maltmengde noe og dobbeltmeske. Ser at utbyttet i oppskriften er opp mot 90%, noe som er høyt selv med Speidel  :)

    Fikk litt lyst til å prøve denne jeg også....
     
  16. demented_genius

    demented_genius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tenkte litt på å dobbelmeske da. Men hvordan ville dere gjort det?
     
  17. demented_genius

    demented_genius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Viss jeg velger å skalere ned. Er det da bare ta alle måla å gange med for eksempel 0,75?  (malt: 7250gx0,75=5437g) Gjør det med alle ingredisane? Blir det rett å tenke slik?
     
  18. julius

    julius
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kristiansund
  19. demented_genius

    demented_genius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da blir det å brygge bøvelen om ikke lenge. Det blir dobbelmesking. Det er noe ting jeg lurer på:
    1: Jeg har kjøpt en pakke av den gjæra her http://bryggeland.no/ol-gjaer/belgisk-gjaer/3787-trappist-high-gravity-wyeast.html er det nok? kjøpe en til?
    2: Hva børr OG ligge på etter koking? Oppskrifta sei 1082, men det er vel etter sukker er tilsatt etter 4 dager?
    3: Hvor masse sukker børr jeg til karbonering på den her? 6g pr liter?

    Takker for svar:)
     
  20. uThaug

    uThaug
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    sandefjord
    Hei. Jeg tar opp denne tråden igjen da jeg tenkte å forsøke meg på noe i denne stilen. Av det jeg leser på  nett så anbefaler mange ca 2 uker, før man overfører til nytt kar og la det stå en måneds tid før man flasker det. Hva "tjener" man på slik praksis kontra å flaske det etter 2 uker?
     

Del denne siden