1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 07 SS1 - Belgisk tripel - Espen Lothe

En tråd i 'Sterk spesialøl' startet av Webmaster, 5 Apr 2007.

  1. DagErik

    DagErik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Har lyst til å brygge dette brygget, men lurer på hvordan man kan få attenuation: 86 % når det er oppgitt fra Wyeast 74 - 78 % ?
     
  2. Brede

    Brede
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Lav mesketemperatur og en del sukker gjør at utgjæringen blir høyere
     
  3. helge_h

    helge_h
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hønefoss
    Skal brygge denne til uka. Når jeg legger inn denne på BeerCalc - blir IBU bare 23.
    Stemmer dette, eller må jeg ha i mer humle for å nå 36 IBU?
     
  4. Niklas76

    Niklas76
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillesand
    Det er oppgitt 60 minutter koketid på denne. Bør ikke pilsnermalt koke i 90 minutter?
     
  5. DagErik

    DagErik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Jeg lagde en variant av denne. Kokte i 90 min. Ble utmerket.....
     
  6. uThaug

    uThaug
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    sandefjord
    Etter hvor lang lagring ble den utmerket?
     
  7. DagErik

    DagErik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Den har bare stått noe uker til lagring.
     
  8. uThaug

    uThaug
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    sandefjord
    Ok. Min er ikke noe god etter noen ukers lagring
     
  9. DagErik

    DagErik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Hvordan smaker den ?
     
  10. Sverre Marius

    Sverre Marius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Lurer på en ting, jeg er foreløpig i startfasen på dette eventyret som venter og lurer på dette med rett tilsettnings tidspunkt for sukker.
    Har så langt kun kjøpt ferdige pakker med det vi trenger, med unntak av sukkeret.
    Har jeg skjønt det rett at vi kan med fordel tilsette dette i den siste delen av kokingen ?
    Og i så fall, skal koke den i forkant eller kan det helles rett i ?
     
  11. demented_genius

    demented_genius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Nei sukkeret tilsetter du etter stormgjæringen. Jeg gjorde det etter 4-5 dager tror jeg. Husker ikke no i farta. Å da må det så klart steriliseres
     
  12. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg har tilsatt sukker i øl både under kok og etter stormgjæring, uten å notere meg de helt store forskjellene. Enklest å ha det i koket.
     
  13. demented_genius

    demented_genius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Siterer Garh: Tanken bak å tilsette sukkeret etter gjæringen har pågått en stund, er at gjæren ikke skal få "sukkersjokk". Hvis gjær får tilgang på for store mengder enkle sukkerarter, kan det svekke dens evne til å ta opp og bryte ned maltose.


    Viss man leser første side av posten så får man svar på det:)
     
  14. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Da har du ikke laget store nok øl.
     
  15. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    1.080 er stort nok for meg ihvertfall :) kommer muligens litt an på andelen sukker også. Siste store jeg gjorde hadde jeg i sukkeret etter 2 dagers gjæring og attenuerte 90%. Forrige Saison med OG 1.055 attenuerte også 90%, da med sukker i kok.
     
  16. oyfo

    oyfo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har lyst til å forsøke meg på denne, men jeg lurer litt på hvordan jeg skal beregne gjærmengde her. Jeg kommer til å måtte lage et brygg på 15-16 liter og lurer på hvordan jeg best kan beregne hvor mye gjær jeg trenger. Siden sukkeret skal tilsettes noe ut i gjæringen antar jeg det blir feil å bruke kalkulatoren til å beregne gjærmengde til et brygg med OG 1.088, men kan noen forklare meg hva som blir den beste måten å gå fram på for å nå riktig FG?
     
  17. Kim O.J.

    Kim O.J.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Snarøya
    Jeg beregnet gjær etter OG fra kok.
    Anbefaler denne. Knallgod nå allerede
    Brygget i juni.

    Sendt fra min HTC One
     
  18. oyfo

    oyfo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    @Kim O.J. Og da tilsatte du også sukker etter stormgjæring?
     
  19. Kim O.J.

    Kim O.J.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Snarøya
    Jepp det stemmer. Kokte opp ca en liter vann og sukker.
     
  20. oyfo

    oyfo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Flott!

    Jeg har ikke gjort denne typen beregning før, men siden oppskriften ikke sier noe om dette: kan det stemme at SG etter kok skal vær 1.074-1.075, og at sukkeret som tilsettets etter stormgjæringen da påvirker med ca. 14-15 enheter til, for å få en OG på 1.088?
     

Del denne siden