1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

NM 10 MA1 - American West Coast Amber Ale - Jan Halvor Fjeld (Skien)

En tråd i 'Mørk ale' startet av Webmaster, 28 Apr 2010.

 1. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

 2. Evenlang

  Evenlang
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Okey, første gang jeg bruker denne. Men høres 6g/l på 21 liter voldsomt ut eller?
   
 3. Jumbalaya

  Jumbalaya
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Høres relativt standard ut
   
 4. Evenlang

  Evenlang
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Supert!
   
 5. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, går fint det. Kalkulatoren er forøvrig veldig enkel i bruk. Du taster bare inn hvor mange liter du skal flaske, temperaturen under gjæring, og antall volumenheter CO2 du vil ha. Det finner du etter type i listen under. Så regner den ut hvor mye du må ha av sukker i antall gram til karbonering :)
   
 6. Evenlang

  Evenlang
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, jeg var bare litt usikker på hvordan den tabellen med CO2 var, hvilken verdi jeg skal ta og hvordan de forskjellige verdiene har innvirkning på ølet.. Går for 6g/l :)
   
 7. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jo flere volumenheter CO2 du har, jo mer kullsyre vil du ha i ølet.

  La oss si at du har 19 liter øl som skal flaskes, og at det har gjæret på 20 grader. Videre så anbefales det 2,2-2,7 volumenheter CO2 for amerikanske ales i henhold til denne tabellen. Velger man å legge seg på 2,5 volumenheter sier kalkulatoren at du totalt trenger 125,4 gram sukker til karbonering. Deler man dette på 19 liter får man at det utgjør 6,55 gram per liter øl.
   
 8. Hallgeir Ringen

  Hallgeir Ringen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei er ganske ny på dette,men får ikke dette med humla til å gå opp.?
  30 gram Cascade Pellet 7,8 %-alfa 0 min
  30 gram Centennial Pellet 8,7 %-alfa 0 min
  Noen som har litt bedre peiling en meg.
   
 9. Thorvald

  Thorvald
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Sandefjord
  Denne humlen tilsettes når det er 0 min igjen av koketid. Altså når du begynner å kjøle ned.
   
 10. Hallgeir Ringen

  Hallgeir Ringen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Takker og bukker for svar.
   
 11. Fisk85

  Fisk85
  Expand Collapse
  Registrert bruker


  Hei,

  Vi er tre ferske bryggere som har kjøpt oss en Beerbrew 60 som vi skal brygge på. Vi har bare 5 batcher bak oss, så vi lærer stadig nye ting. Vi er dessverre ikke helt stødige på Beersmith enda, så vi skulle veldig gjerne ha fått hjelp til å oppskalere denne oppskriften til 60 liter, som er det maksimale volumet i kjelen i kjelen.

  Innspill angående oppskriften:
  Vi ønsker å bruke Safale US-05 (vennligst oppgi mengde)
  Vi kommer til å meske denne med enstegsmesk (66-67grader)
  Malt vil bli kjøpt på Bakke brygg i Trondheim
   
 12. BrewBoy

  BrewBoy
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Er rimelig fersk jeg og, men har brygget denne et par ganger og det er en av de jeg har på favorittlista (som inneholder 6 øl). Hvis dere faktisk kan ha 60 liter i kjelen er det vel bare å dele alle ingredienser på 26 og gange med 60, eller? Eller bare gange med 2,3? 3pk safale us-05, rehydrert er nok.
   
 13. Fisk85

  Fisk85
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Er det så enkelt at man kan gange det opp med antall liter? Tror at jeg har lest et sted at man ikke kan gjøre det med humla.
   
 14. BrewBoy

  BrewBoy
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har lagt ut en skalert versjon i beersmith clud, gjør et cloud-søk på American westcoast amber ale v60

  Men ville kanskje redusert bitterhumla littegrann, selv om skaleringen har tatt hensyn til det. Ville prøvd med 35 gr ca.
   
  #74 BrewBoy, 30 Nov 2015
  Sist redigert: 30 Nov 2015
 15. Fisk85

  Fisk85
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Fant den! Tusen takk :)
   
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  BB60 tar ikke 60 liter. Målestrekene viser faktisk feil: https://forum.norbrygg.no/threads/malestreker-bb60.28293/ (Kortversjonen: Ved maxmerket har du 54.18 liter.) I tillegg må du regne med at om du har kokende væske opp til maxmerket, har du bare 52 liter når det er kjølt ned til værelsestemperatur, fordi høyere temperatur=større volum.

  Det hadde vært kjekt å bare doble den oppskriften dere har der, men det har dere ikke plass til. Men dere kan gjøre det allikevel.
  Dere må først gå ut fra det dere har erfart så langt. Hvor mye mindre får dere til koking enn den vannmengden dere bruker, og hvor mye blir borte i kok?

  Jeg har en BB60, og ville regnet slik: Jeg trekker fra at hver kil kilo malt absorberer 1 liter vann, og legger til 1 liter, og i tillegg 2 liter under den falske bunnen. Beregn det slik at dere får 54 liter til koking, det er rimelig greit håndterbart hvis dere er forsiktige.
  Når jeg koker, regner jeg et tap på 5-6 liter per time i fordamping. Så er det trub-tapet. Det kan dere minimalisere ved rett og slett å hive alt i gjæringskaret. Jeg gjør ikke det, men det går visstnok helt greit. Det vil uansett variere med humlemengden. Jeg lar trubbet bunnfelle seg i en stor glassflaske, og ender da i snitt med å måtte kaste 5 liter humlerester og annet guff hvis jeg koker maksimalt av hva jeg har plass til. Det blir altså borte 10-11 liter av det jeg hadde da jeg startet kokingen (2.5 liter mer hvis jeg koker i 90 minutter i stedet for 60).
  Gitt at dere brygger med 12 kg malt, altså ca det dobbelte av oppskriften over. Da må dere regne at dere mister i alle fall 15 liter av det vannet dere bruker totalt til meskingen. Legg til 11 liters tap fra kokkingen. Det blir 26 liter, som dere må legge til det dere ønsker å sette til gjæring. Oppskriften forutsetter 52 liter (26 x 2) til gjæring, så dere må starte med 78 liter totalt (vann til innmesk + vann til skylling). Mesk inn med 45 liter, og skyll med 33 liter. Da får dere ut 63 liter.

  Men det går jo ikke. Løsning: Skyll med 23 liter. Mål SG, og bruk denne kalkulatoren til å beregne sluttresultatet, dvs. hvor mye dere må tilsette av vann til slutt for å få ønsket OG: http://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/. Det gir dere en ide om hvordan dere ligger an. Bland ut med kokt, nedkjølt vann til ønsket OG etter kok, men sjekk igjen med den samme kalkulatoren først, så dere er sikre på at det gikk slik dere tenkte.

  Alt dette med stort forbehold for regnefeil:)!
   
  #76 Finn Berger, 30 Nov 2015
  Sist redigert: 30 Nov 2015
 17. BrewBoy

  BrewBoy
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ok, endret oppskriften i cloud etter hva Finn Berger sa, har ikke BB60 selv, bruker kjele med 28 l max boilvol.
   
 18. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  oi, så ikke at 650 gram av den oppskriften var DME, og ikke malt:oops:. Det endrer jo regnestykket litt, siden det blir 1.3 kg mindre malt til å absorbere vann under meskingen. Men så er det en del volum i tørrmalten, også, så om det beregnes 6.5 dl mindre tap av væske under meskingen, blir det vel så noenlunde riktig med tanke på totalen?

  Oppskriften over oppgir ikke effektivitet og utgjæringsprosent, og jeg har ikke sjekket hva jeg ville fått med vanlige verdier på mitt oppsett og med min gjær. Alltid skummelt å jobbe med å presse effektiviteten; det provoserer gjerne tanninekstraksjon. (Jeg har gått helt over til no sparge, som jeg har funnet ut slett ikke gir så dramatisk dårlig effektivitet. Da slipper en den bekymringen. Synes det gir godt øl.)

  Jeg har ikke avansert til beersmith og lignende. Egentlig funker det fint med kalkulatorene på brewersfriend; det er ikke allverdens arbeid. Men beersmith er kanskje enklere?
   
 19. Dybvadsskog

  Dybvadsskog
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Skal lage denne på nyåret og tenkte å følge oppskriften ganske så slavisk men kutte ut DME...Ser det da greit ut om jeg bruker 5200 g Pale malt istedenfor 3900?Ønsker også en tørrgjær...hva med Mangrove Jacks US West Coast M44?
   

Del denne siden