1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 11 LL3 - Pilsner XI - Tore Bjørgo og Asbjørn Rachlew (Asker)

En tråd i 'Lys lager' startet av Webmaster, 15 Apr 2011.

  1. Webmaster

    Webmaster
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    [tt][size=10pt]Generell informasjon
    Navn på brygget: Pilsner XI
    Hovedklasse: 1. Lys lager
    Øltype: 1.D. Tysk pilsner
    OG: 1051
    FG: 1011
    Beregnet bitter: 40 IBU, med formel 'Tinseth'.
    Vørtermengde: 110 l
    Sluttvolum:   105 l

    Malt & sukker
    25000 gram pilsnermalt
    2000 gram carapils

    Meskeskjema
    90 min 65 °C

    Humle
    157 gram Simcoe      11.1 %-alfa 60 min
    97 gram Tettnanger   4.4 %-alfa 15 min
    72 gram Saaz         3.7 %-alfa 15 min
    80 gram Saaz         3.7 %-alfa  5 min
    73 gram Hersbrücker  2.0 %-alfa  0 min

    Krydder og andre tilsetninger
    1,5 ts Irish Moss 15 min


    Gjær
    Betegnelsen på gjæren: WWyeast 2308 Munich Lager Flytende
    Kommentar til gjær: Høstet fra tidligere gjæring

    Gjæringstemperatur og -tid
    Gjæring/primærgjæring:   14 dager ved 9-10 grader
                           
    Øvrig informasjon
    Filtrert: Nei
    CO2: Naturlig
    Bryggedato: 18.09.2010
    Tappedato:  14.10.2010

    Kommentar: Svært rask gjæring pga. store mengder gjær.[/tt]
     
  2. Gøran Balchen

    Gøran Balchen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hmmm har kun en 20 liters braum... Åssen blir utregningen på denne her da... Nybegynner kun brygget litt :p
     
  3. Håvard Skjevling

    Håvard Skjevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Bare å gange med et forholdstall - "alle" oppskrifter skaleres så enkelt.
     
  4. Gøran Balchen

    Gøran Balchen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tider og slikt da, blei intressert i denna her :) Mye smaker her :) Har du mulighet til og dele tider /m grader og rett på slik du lager denne her ?
    Jeg er helt ny på dette som sagt :)
     
  5. Håvard Skjevling

    Håvard Skjevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Trenger ikke endre på noe annet enn mengdene ingredienser.
     
    Gøran Balchen liker dette.
  6. Gøran Balchen

    Gøran Balchen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Så den skal ikke opp i 100 grader etter 90 min.. Skjønner ikke helt tider og grader her :/
     
  7. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Vørter av pilsnermalt bør koke i 90 min. Og da har man gjerne rundt 100C. Avdamping ca 10% pr time.
    Skjønner ikke hva du ikke skjønner :)
     
    Gøran Balchen liker dette.
  8. TazzaT

    TazzaT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    Det står ikke koketid.. forvirrende for noen som er ny med brygging..
     
    Gøran Balchen liker dette.
  9. frevev

    frevev
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    koketiden er faktisk ikke definert i denne oppskriften da han har unlatt å nevne om 60 min kok på første humle
    tilsettning er starten på koketid eller ikke. Så det er forvirring med grunnlag i mangelfull oppskrift! :)

    Jeg anbefaler også 90 min kok, men har smakt øl kokt i 60 (pils) uten spor av de usmakene
    vi er så redde for tidligere. som du kjører 60 eller 90 min - uten å love noe - kan gå helt fint.

    totalt på 90min kok er det 15% tap og 4% væskekrymp pga varme, dvs 36L kok = 29.16L omtrentlig, avhenger
    noe på hvor kraftig / hard kok du kjører. :) lykke til!
     
    Gøran Balchen liker dette.
  10. Jostein B.B

    Jostein B.B
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stord
    vil du ikke anbefale noe som helst sukker til karbonering når du skal flaske? har aldri flasket uten 6gr/Liter. så er litt redd for at man ikke får den gode skumtoppen som bør være på pils. :)
     
  11. frevev

    frevev
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg bruker faktisk noe i høyere sjikt av trykk på fatene jeg har pilsner på, men foruten der jeg kjenner trykket og behovet = effekt vet jeg ikke. Dette er grunnen min til fat anskaffelse.

    Finn en bryggekalkulator eller søk på andre nettforum for å finne ut hva som er vanlig :) glennrlie har ei fin side med kalkiser.

    Selve oppskrifta ifh malt etc bidrar også til skumtoppen og, ikke bare hvorvidt karboneringstrykket er lavt/høyt :)

    Lykke til!
     
    #11 frevev, 24 Aug 2015
    Sist redigert: 25 Aug 2015
    Jostein B.B liker dette.
  12. TazzaT

    TazzaT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    Lurer på å brygge denne men hvor mye gjær trenger jeg..
    Blir samme mengde som oppskriften..
    Hvor stor starter trenger jeg feks.`? Antall pakker gjær?
    Har kun brukt tørgjær til nå..
     
  13. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Hva sier Brewersfriend og mr Malty?
    110l krever stor starter. Kanskje lurest å lage et mindre volum først, vaske og gjenbruke denne gjæren.
    Vanlig med ca tre pakker W-34/70 på standard 20-25l bøtte. Men er avh av hvor gammel den er og om du tilsetter den ved f eks 7 eller 15C.
     
  14. TazzaT

    TazzaT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    ok... starte i det små først da...
     
  15. akkamannen

    akkamannen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvor lang tid bør den lagres på fat/flaske?
     
  16. Lars-Einar Høisveen

    Lars-Einar Høisveen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvor mye sukker bruker dere til carbonering av denne?
     
  17. kurtsin

    kurtsin
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ser at dette er en gammel tråd men skulle noen lure på hvordan en kan få litt mer skumfasthet så kan men tilsette litt, ca 1% havregryn sammen med malt, har brukt dette flere ganger og det øker skumfastheten uten å påvirke aroma osv
     
    Egge liker dette.

Del denne siden