1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 2018 - bedømming av øl i Oslo

En tråd i 'NM i hjemmebrygging' startet av Einar Michelsen, 22 Feb 2018.

  1. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Slik er NM delt inn:

    Det gjennomføres bedømming på følgende steder (organisator i parentesen)

    Typene som skal dømmes er spesifisert under hvert enkelt sted. Der kåres en norgesmester pr bokstav (klassefinale), og alle klassevinnerne, som får tittelen «Norgesmester i klasse....», deltar i finalen om tittelen «Årets hjemmebrygger».

    Oslo (Einar Michelsen)

    C (IPA): Engelsk IPA, Am. IPA, Sort IPA og New England IPA

    D (lys ale): Eng Ordinary bitter, Eng best bitter, Eng strong bitter/Pale ale, Eng Golden ale, Am pale ale, California common/steam beer, Kölsch, Rød Irsk, Amerikansk Amber

    E (mørk ale): Eng brown ale, Am brown ale, Eng dark mild, Altbier, Skotsk ale, Skotsk sterk ale, Eng Old / Strong ale, Eng Barley Wine og US Barley Wine

    G (Imperial): Imperial IPA og Imperial Stout

    I (Spesial/hvete/syrlig): Weizen(sydtysk), Dunkel Weizen, Belgisk Wit, Weizenbock, Trad. Norsk hjemmebrygg, Gueuze Lambic, Belgisk Frukt Lambic, Flamsk Rød, Flamsk Brun/Oud bruin, Berliner Weisse og Gose

    Bodø (Svein Erik Moholt)

    A (Lys Lager): Moderne Lys Lager, Internasjonal lager, Tsjekkisk pils, Tysk pils, Munchener Helles og Norsk Pilsner butikk-klasse

    Trondheim (Ørjan Rabben Kristiansen/Frode Krogstad)

    H (Belgisk): Belgisk Blond, Lys sterk Belgisk Ale, Biere de Garde, Saison, Belgisk Dubbel/Bruin og Mørk sterk Belgisk Ale

    Grenland (Alf Vegard Knutsen)

    B (Mørk Lager): Moderne mørk lager, Wiener, Märzen, Munchener Dunkel, Mørk Tsjekkisk pils, Schwartz bier, Klasssisk Røykøl, Helles Bock/maibock, Bock, Doppel Bock, Eisbock og Klassisk norsk juleøl

    Grimstad (Geir Hovind)

    F (Porter/Stout): Dry Stout, Sweet Stout, Oatmeal Stout, Porter, Moderne Porter/Stout, Foreign Extra Stout, Baltisk Porter og Irish Red Ale
     
    Mats Ø., erikraude og stigus liker dette.
  2. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Det gjenstår en flight med imp. Stout.

    Den dømmes i morgen, sammen med surølene.

    Edit: Men ikke i samme flight. :)
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Men, så dvs at flere fra 9E kan gå videre? Se innlegg litt over. Det jeg lurer på er "mismatchen" (slik jeg oppfatter det) mellom antall innsendte bidrag og antall bidrag som går videre fra en klasse.
     
  4. Yerko

    Yerko
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Langhus
    Føler jeg nesten må uttale meg her, det hender du dømmer 10 øl og bare 1 er verdig til å gå videre, eller 2. Kvaliteten på IMP stout har blitt bedre og har selv vært med å dømt en flight der 8 øl var infiserte eller med stresset gjær, det er ingen vits å sende noe videre bare for å sende noe videre
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Aha! Takk, det oppklarer spørsmålet mitt. Jeg trodde at det kanskje var tildelt x-antall gå-videre-slips pr flight. Så det er altså ingen cap på hvor mange øl fra hver klasse som kan gå til en klassefinale? Det er rett og slett kvaliteten på ølet som bestemmer om det er verdt å sende videre, selv om halvparten fra en flight er så bra? Litt overdrevent sagt det siste der, men du skjønner vel hva jeg prøver å mene.
     
    Frode Krogstad liker dette.
  6. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Når er klassefinalene? Er de i Grimstad?
     
  7. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Ja, det betyr det.

    Hovedregelen er at minst ett bidrag pr flight skal gå videre.

    Husk at de dommerne som dømmer en flight ikke vet noe om nivået i flighten på nabobordet.

    Poengene i de ulike flightene kan heller ikke sammenlignes direkte. En 6B som får 36 av noen dommere er ikke eksakt «like god», eller «like typeriktig» som en øl i 9E som også får 36.

    Det samme gjelder de ulike flightene i samme klasse.

    Edit: Og selvfølgelig kan en flight inneholde flere «finaleøl» enn en annen.
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Right. Da er jeg med. Takker.
     
    Einar Michelsen liker dette.
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Skulle editere men så du leste posten allerede.

    Så dvs at bortsett fra det ene obligatoriske ølet som skal videre fra enhver flight, er det opp til dommerne å synes og føle litt på om andre øl også fortjener å gå videre fra enhver flight. ?
     
  10. stigus

    stigus
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Løvenstad
    Spent på bedømmingen som har skjedd utenfor Oslo, jeg. Er det rimelig å anta at deres resultater legges ut i løpet av uka og, selv om det ikke er kommet noe enda?
     
  11. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Tror ikke det er så mye føleri i dette, det kan like gjerne være at de to, eller tre, beste er nesten like gode. - og betydelig bedre enn de andre i flighten. Men ja, det er opp til dommerne å avgjøre dette.
     
    gustavf liker dette.
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Da siter jeg meg selv fra over her. Right. Da er jeg med. Takker.
     
  13. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
  14. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    De er i hvertfall i gang i Grimstad:

    https://www.facebook.com/norbryggaustagder/posts/2012419922364230

    Dømmingen skal være ferdig denne uken, men dere må nok regne noe tid før alle skjemaene er scannet og publisert.
     
    Mats Ø. og stigus liker dette.
  15. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Klassefinalene må vel dømmes før Hjemmebryggerhelgen (HBH) siden klassevinnerene blir invitert til å delta på HBH.
    Og så dømmes finalen mellom alle klassevinnerene på selve HBH der Årets Hjemmebrygger kåres.

    Blir det ikke sånn?
     
  16. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvis klassevinnerne inviteres sørover høres jo det logisk ut, men når er isåfall delfinalene?
     
  17. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Sorry, misforsto spørsmålet.

    De fem klassefinalene i Oslo dømmes i kveld/i morgen.

    Det er mulig vi rekker alt i kveld hvis mange nok dommere er «fit for dømming». (ikke er blitt forkjølet og sånn).
     
    erikraude og LarsUlv liker dette.
  18. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det står i alle fall slik her på denne siden : http://norbrygg.no/2018/02/14/premier-nm-hjemmebrygging-2018/
    EDIT: @Einar Michelsen avklarte dette i posten over.
     
    erikraude liker dette.
  19. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Er det samme opplegg for dømming av finalene med skjemaer på Dropbox og oppdateringer på hjemmesiden?
     
  20. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det har kommet flere skjemaer på dropbox nå, blant annet porter/stout. :)
     
    erikraude liker dette.

Del denne siden