Ny Wit brygget

I dag brygget jeg min andre batch med wit.

Oppskriften er som følger:

1,5kg (50%) Wheat Malt Extact (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_285&products_id=920)
1,5kg (50%) Light Malt Extract (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_285&products_id=919)

60 min, 40g Hallertau Hersbrucker (3% AA) (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_245_246&products_id=1038)
20 min, 15g Amarillo (9,7% AA) (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_245_246&products_id=1632)
10 min, 10g Amarillo (9,7% AA) (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_245_246&products_id=1632)
10 min, 30g korianderfrø fra lokale invandrersjappa (knust i morter)
10 min, 30g tørket appelsinskall (søt)

Gjær: Wyeast Belgian Wheat (XL 3942) (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_263_264&products_id=1236)

Kokte opp 10 liter og tilsatte ingredienser etterhvert. Når jeg hadde kokt dette, kokte jeg opp vann slik at totalen i dunken ble 20 liter. I følge www.hopville.com sin kalkulator får jeg da 4,4% ABV (OG: 1045, FG: 1012) med 21,5 IBU (etter Tinseth).

En kompis av meg som skal gifte seg i august smakte det første hvetebrygget mitt og likte det såpass at han ville jeg skulle lage noe til bryllupet hans. Så det jeg satt i dag blir servert i bryllupet om det smaker bra. Navnet på brygget er Wit Wedding.

Jeg har ikke fulgt noen oppskrift men har bare prøvd meg frem. Har ikke noen snøring ang. mengde humle i hvor mange minutter osv, men er jo ikke farlig å bare prøve seg frem litt. :)

Kom med kommentarer om det er noe!
 
Jeg tror dette blir et godt øl!

Skal man pirke på typeriktighet, burde du brukt kun kontinental humle, gått ned til ca. 15-17 IBU og kun brukt hvetemaltekstrakt. Hvetemaltekstrakt er som regel en blanding av (ca.) 50 % hvetemalt og 50 % byggmalt. Man fremstiller sjelden ren hveteekstrakt da hvete ikke har skall som bygg, og følgelig er langt vanskeligere å ha med å gjøre i meskeprosessen.

Men ikke tenk på det nå. Kult at du brygger til bryllup. Godt øl i bryllup er alltid god reklame for hobbyen og for godt øl generelt.
 
Den forrige jeg brygget var kun hvetemaltekstrakt og kun Hallertau humle, men uten koriander og appelsin. Spent på hvordan dette smaker i forhold.
 
@Gahr: Er det noen spesiell humletype (gjerne tilgjengelig som pellets) som du hadde foretrukket til en wit?
 
Christer skrev:
@Gahr: Er det noen spesiell humletype (gjerne tilgjengelig som pellets) som du hadde foretrukket til en wit?

Tja... Jeg har pleid å bruke Styrian Goldings de siste gangene jeg har brygget wit, men det vil nok funke bra med nesten en hvilken som helst europeisk utgave (men jeg ville nok ha styrt unna Northern Brewer). Jeg mener å huske at det brukes East Kent Goldings og Saaz i Hoegaarden. Hersbrücker og Mittelfrüh er alltid fine tyske humletyper, og fuggles (som jo er opphavet til Styrian Goldings) er nok også helt fint.

Når det er sagt: Litt amerikansk sitrushumle vil kanskje ikke være typeriktig, men det kan jo være med på å understreke sitrusnotene fra appelsinskall og koriander.
 
Gahr skrev:
Når det er sagt: Litt amerikansk sitrushumle vil kanskje ikke være typeriktig, men det kan jo være med på å understreke sitrusnotene fra appelsinskall og koriander.

Det var litt det jeg tenkte. Jeg har ikke holdt på med det her så lenge, så om det er typeriktig osv er ikke nøye for meg enda. Jeg vil bare lære meg å kjenne noen av de forskjellige humletypene og eksperimentere litt. :)
 
Hvis jeg leser riktig, så kokte du "bare" 10 liter vann + 3kg ekstrakt totalt ca 13 liter.
det gir en IBU på ca 19 og da er du ikke så ille langt unna like vell.
 
Bård S skrev:
Hvis jeg leser riktig, så kokte du "bare" 10 liter vann + 3kg ekstrakt totalt ca 13 liter.
det gir en IBU på ca 19 og da er du ikke så ille langt unna like vell.

Ok. Da har jeg nok ikke tatt høyde for mengde av maltekstrakt når jeg skrev kokevolum til humla på kalkulatoren på hopville! Takk for tips! :)

Bruker du noe annet for å regne ut dette?
 
Da har jeg planer om å teste følgende oppskrift etterhvert:

3kg hvetemalt ekstrakt (kokes i 10 liter vann)
30g Styrian Goldings 60min (5,4% AA, vet ikke helt hva denne er på det jeg har bestilt, men skal ligge rundt dette)
30g knuste korianderfrø 10min
30g tørket appelsinskall (søt) 10min

Sluttvolum i dunk: 20 liter
Gjær: WYEAST XL 3944 (Belgian Witbier)

Fra hopville.com:

OG: 1045
FG: 1011
ABV: 4,5
IBU: 16,4

Satt opp at humla kokes i ~12 liter i 60 minutter pga væsketap.
 
Takk for flott oppskrift.

Jeg prøver meg på nesten blåkopi :skitbra:
Men med Brewferm blanche/wit gjær.

Hvordan ble resultatet?
 
Hva er hovedforskjellene om jeg bruker tørket appelsinskall bitter, søt eller fersk?
 
Tilbake
Topp