1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Nysgjerrig på 2 kjele bryggeri.

En tråd i 'Utstyr' startet av Ekornskurken, 8 Jan 2019.

  1. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg vet at flere her inne har gått fra feks HERMS oppsett med 3 kjeler til et 2 kjelers oppsett. I den forbi delse kom jeg over ett litt snodig oppsett som må være en slags nosparge versjon. Er det ca slik det gjøres med 2 kjeler, som på videoen? Jeg kunne jo tenkt meg å forenkle eget opplegg noe, da jeg i utgangspunktet har alle deler som skal til, men jeg så for meg 2 kjeler og muligens en RIMS løsning.
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Imponerende greier, men jeg greier ikke å ikke undre meg over at det investeres så mye bling i noe som er så ekstremt enkelt som mesking. Det har jo zero betydning for kvaliteten på ølet.

    Uff, jeg gjentar meg selv. Glem det - men ikke helt;).
     
    Amarillo liker dette.
  3. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Det systemet der har jeg faktisk planer om å prøve i helga, men med en pumpe og varme på bare en av kjelene. Jeg har en ombygd bb30 som skal brukes som kokekjel. Vørter pumpes fra denne opp til en Blichmann meskekjel med autosparge som står så høyt at vørteren kan renne tilbake. Temperaturen måles i utløpet på bb'en.

    Ser at han på videoen kjører no-sparge, jeg tenkte å prøve batch-sparge og se hvordan effektiviteten blir.
     
  4. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Enig i det, det brukes veldig mye penger på utstyr som lager vørteren. Bling is king you know.

    Eneste grunnen til at jeg må bruke to kjeler er for å få plass til nok malt på de sterkeste øltypene. Ellers vil jeg ha det enklest mulig.
     
  5. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Men det er jo også byggingen, ikke bare bryggingen som lokker en som meg. Synes og dette kunne se litt snedig ut..
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    DET har jeg forståelse for:). (Det som plager meg, er at John Blichman skal tjene penger på skapergleden din;). Jeg tror han har nok.)
     
    Ekornskurken liker dette.
  7. Vinnes Ølet

    Vinnes Ølet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det ligger noen Norske videoer på YouTube med 2 kjeler oppsett, skal prøves
     
    NilsOF og Ekornskurken liker dette.
  8. Lystad

    Lystad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg brygger slik, men med bare en pumpe

    Er meget fornøyd[​IMG]

    Sent fra min LYA-L29 via Tapatalk
     
    NilsOF liker dette.
  9. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Men jeg teller jo tre kjeler?
     
  10. Lystad

    Lystad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja den helt til høyre er en slik Speidel 50L
    Brukes frittstående

    Sent fra min LYA-L29 via Tapatalk
     
  11. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
  13. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Skyller dere 2 kjele bryggere eller kjører dere no-sparge?
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Jeg kjører no sparge. Ellers så måtte man brukt en "vessel" til, og da er det vel ikke "to kjeler" slik jeg regner det som iallefall. Selv om jeg har ekstern HERMS da.
     
    Ekornskurken liker dette.
  15. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Takk for bilder.

    Tenkte jeg skulle teste en slags 2 kjele med kettle rims, dvs benytte to kjeler i meskefasen ved å pumpe vørter frem og tilbake. Siden jeg ikke har egen varmekilde på meskekjelen tenkte jeg å benytte den vanlige rimsen min til det. Men det blir jammen fort en ganske kompliert slange/rørlegging gitt.
     
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    kettle rims? HERMS? Hvorfor frem og tilbake?
     
  17. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Ble litt bitt av den infinity loopen blant annet i videoen i åpningsinnlegget, og tenkte det at jeg har absolutt alle deler som skal til for å teste denne bryggemetoden, uten å ødelegge 3 kjelers oppsettet mitt..
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Jeg skjønte egentlig ikke helt poenget med den løsningen der. Vil du utdype?Virket som ekstra hassle?
     
  19. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Utdype og utdype, en bruker kokekjelen som en rims, og kjører all vørter via den under meskingen, noe som vel gjør at en kan ha større mengder vann i mesken med tanke på no sparge vil jeg tro, da væskemengden ikke lenger begrenses av meskekjelens størrelse. Dog skal det jo kokes, så kokekjelen må jo kunne romme hele vørtervolumet. Det var vel slik jeg forstod det.
     
  20. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ah. Jeg trodde det var varme i meskekjelen og.
     

Del denne siden