kintii skrev:Den beste løsningen er ren oksygen og regulator, det er nok ikke noe tvil om det.
Men for de aller fleste så holder det med risting/akvariepumpe i starten av bryggekarrieren Ren oksygen et er ikke noe du må ha
Miguel skrev:Såvidt jeg husker er det ca 21% oksygen i lufta. Så i steden for å lufte med ren oksygen, er det ikke bare å lufte med "vanlig luft", bare fem ganger så mye?
Bjarte H skrev:Miguel skrev:Såvidt jeg husker er det ca 21% oksygen i lufta. Så i steden for å lufte med ren oksygen, er det ikke bare å lufte med "vanlig luft", bare fem ganger så mye?
Du vil, under atmosfærisk trykk, ikke klare å løse mer enn ca. 8 ppm O₂ i en svak vørter ved å bruke luft.
Miguel skrev:Bjarte H skrev:Miguel skrev:Såvidt jeg husker er det ca 21% oksygen i lufta. Så i steden for å lufte med ren oksygen, er det ikke bare å lufte med "vanlig luft", bare fem ganger så mye?
Du vil, under atmosfærisk trykk, ikke klare å løse mer enn ca. 8 ppm O₂ i en svak vørter ved å bruke luft.
Dette trodde jeg faktisk bare var ved å riste dunken, og at da kunne både du, barna dine og barnebarna dine riste uten at det ble noe mer. Men ja, det virker jo logisk.
Ole Mørkved skrev:Det er vel begrenset hvor lenge de fleste av oss klarer å riste en dunk med 25 liter vørter...
glennrlie skrev:...eller man kan oksygenere i ett minutt og hjelpe gjæren MYE mer enn lufttilførsel/risting. Servomyces + O₂ FTW! Har i hvert fall MYE bedre utgjæring etter jeg gikk over til dette og kommer aldri til å gå tilbake til risting og whatnot...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Av ren nysgjerrighet, på hvilket grunnlag tror du maksimalt opptak med de to luftbaserte metodene (risting mot pumping av ren luft) skulle variere forskjellig med økende SG? Så vidt jeg har forstått er maksimalt oksygenopptak ved bruk av luft begrenset av væskens evne til å holde på gass kombinert med den relative oksygenmengden i luft. SG påvirker førstnevnte. Om man rister luften ned i karet eller blåser den inn, så vil tiden det tar være forskjellig, men jeg ser ingen grunn til at maksimalt opptak skulle bli forskjellig. Men hvis du ikke kan skjønne noe annet, så er det kanskje noe jeg ikke har tenkt på.StoreMy skrev:Samtidig hevder han at opptaket vil være 15-25% mindre i vørter enn vann, avhengig av temperatur. Det skulle dermed også være avhengig av SG og jeg kan ikke skjønne annet enn at dette også påvirker opptaket og dermed forholdet mellom metodene.
Ole Mørkved skrev:Det er vel begrenset hvor lenge de fleste av oss klarer å riste en dunk med 25 liter vørter...
Ole Mørkved skrev:Det er vel begrenset hvor lenge de fleste av oss klarer å riste en dunk med 25 liter vørter...
kintii skrev:Hvor lenge holder en slik 930ml oksygenflaske egentlig? Sett at man tilfører oksygen 1 min.
Det skulle fremdeles være en del igjen, jf en kommentar i denne tråden:glennrlie skrev:kintii skrev:Hvor lenge holder en slik 930ml oksygenflaske egentlig? Sett at man tilfører oksygen 1 min.
Vel, jeg har oksygenert 11 gjæringsbøtter (ca 25 l vørter) til nå, og har ennå ikke brukt opp den første flaska. Det tilsvarer (per nå) 24,45 kr per 25 l batch (og kostnaden vil jo synke jo flere batcher man klarer å få ut av flaska), noe jeg mener er en liten kostnad for optimale levekår for gjæren i ølet mitt.
Where O is your desired oxygen in mg/l(ppm), and B is you batch size in liters. this formula assumes 32g of oxygen per mole, that you get 100% transfer and the ideal gas law that 22.4l per mole at one atmosphere is close enough for brewing.
(((OxB)/1000)/32)22.4=liters of oxygen.
example lets say you want 12ppm for 5 gallons (20L) of wort
(((12x20)/1000)/32)22.4=
((240/1000)/32)22.4=
(.24/32)22.4=
(0.0075)22.4=0.168 liters of oxygen
using, o2 needed/flow lpm = time, set your flow meter for 0.2lpm and run your O2 for 50.4 seconds.
0.168/0.2 = .84 minutes = 50.4 seconds.