Jeg har tilgang til ren oksygen, altså med et oksygeninnhold på 100%, og i dag oksygenerte jeg vørteren for første gang uten noe som helst risting. Etter å ha lest litt rundt om på forumet her, kom jeg fram til at 1 liter/min i 1 min for ca 25 liter vørter, var riktig. Det dukker imidlertid opp noen spørsmål:
1) Jeg bruker oksygen til daglig i jobben. Dette doseres da i liter/min. Ser imidlertid at mange, også her på forumet, angir oksygenmengde i vørter i PPM. Det er en benevnelse jeg ikke er kjent med. Kan noen oppklare og hjelpe meg meg å forstå bruken av PPM som betegnelse, samt forholdet mellom liter/min og PPM? Hvordan vet jeg feks hvor mange PPM O2 vørteren får tilsatt?
2) Hva er den beste praktiske fremgangsmåten for å oksygenere med luftestein? Jeg slapp bare slangen med luftesteinen nedi vørteren, la lokket så godt på som jeg kunne, og kjørte på. Ristet ikke verken før eller etter. Vil oksygenet stige ut av vørteren og forsvinne når jeg ikke har lokket på under prosedyren? Skal man riste før/etter/under?
3) Gjentar jeg prosedyren flere ganger i løpet av gjæringen? Og var det riktig med 1 liter/min i 1 min for 25 liter vørter?
4) Hvordan påvirker temperatur, OG og evt andre faktorer opptaket av O2 i vørteren?
Dersom noen kan svare på ett eller flere spørsmål, er det supert. Nå skal jeg gå å sjekke om det bobler i gjærlåsen...
1) Jeg bruker oksygen til daglig i jobben. Dette doseres da i liter/min. Ser imidlertid at mange, også her på forumet, angir oksygenmengde i vørter i PPM. Det er en benevnelse jeg ikke er kjent med. Kan noen oppklare og hjelpe meg meg å forstå bruken av PPM som betegnelse, samt forholdet mellom liter/min og PPM? Hvordan vet jeg feks hvor mange PPM O2 vørteren får tilsatt?
2) Hva er den beste praktiske fremgangsmåten for å oksygenere med luftestein? Jeg slapp bare slangen med luftesteinen nedi vørteren, la lokket så godt på som jeg kunne, og kjørte på. Ristet ikke verken før eller etter. Vil oksygenet stige ut av vørteren og forsvinne når jeg ikke har lokket på under prosedyren? Skal man riste før/etter/under?
3) Gjentar jeg prosedyren flere ganger i løpet av gjæringen? Og var det riktig med 1 liter/min i 1 min for 25 liter vørter?
4) Hvordan påvirker temperatur, OG og evt andre faktorer opptaket av O2 i vørteren?
Dersom noen kan svare på ett eller flere spørsmål, er det supert. Nå skal jeg gå å sjekke om det bobler i gjærlåsen...