Om øl i mediene


Artikkel om årets hjemmebrygger, Hans Christian Nilsen
Jeg vet ikke helt om jeg liker at det kommer fram i pressen at en hjemmebrygger produserer 1500 liter øl i året. Reguleringskåte politikere kan få idéer i hodet som ikke er bra for oss.

Forøvrig ingen kritikk av årets hjemebrygger, han har sikkert bare svart på spørsmål fra journalisten.
 
Jeg vet ikke helt om jeg liker at det kommer fram i pressen at en hjemmebrygger produserer 1500 liter øl i året. Reguleringskåte politikere kan få idéer i hodet som ikke er bra for oss.

Forøvrig ingen kritikk av årets hjemebrygger, han har sikkert bare svart på spørsmål fra journalisten.
Nei, spørs vel om fire liter øl om dagen er litt i overkant av hva som kan kalles rimelig mengde til eget forbruk..! Om ikke annet kan det jo være at fastlegen vil ha et ord med i laget! :eek:
 
Nei, spørs vel om fire liter øl om dagen er litt i overkant av hva som kan kalles rimelig mengde til eget forbruk..! Om ikke annet kan det jo være at fastlegen vil ha et ord med i laget! :eek:
Vel, de understreker jo at de ikke drikker alt sjøl:).

Jeg har vel også liggi på det volumet der i noen år, og det er nok ikke bra om det fester seg et inntrykk av at det er vanlig at hjemmebryggere produserer sånne kvanta. Det er det faktisk ikke; vi gjennomførte en undersøkelse blant medlemmene for noen år sida, og spurte bl.a. om bryggefrekvens. Og storprodusenter som HC/Hilde og meg var veldig sjeldne.

Nøkternt sett er nok det som produseres av hjemmebryggere, en dråpe i havet, så bryggeriene trenger ikke å engste seg. Antakelig kjøper dessuten hjemmebryggere mer øl enn de fleste, også, og jeg vil tru at hjemmebrygginga faktisk bidrar til å øke bryggerienes salg. Så jeg tviler på at de nå får panikk og setter i gang lobbyvirksomhet for å få politikerne til å vedta begrensninger. At helsemyndighetene kan trigges, er nok mer sannsynlig.

Historisk er ikke 4 liter om dagen uhørt - uten at det er noe argument for et sånt konsum. Hans Christian og Hilde er dessuten to - som jeg og Marit - så det er ikke snakk om mer enn 2 liter om dagen per snute, maks.

Men det er klart; om vi snakker 2 liter trippel ... :). Men de to brygger stort sett mer fornuftig øl enn det. Og jeg bikker veldig sjelden 6%; det meste ligger rundt 5%.
 
Sist redigert:
Vel, de understreker jo at de ikke drikker alt sjøl:).
Samme som deg her. Ligger på 25-30 batcher à 60 liter de siste åra. Det går jo fort unna hvis man har fem-seks voksne karer på besøk og man tapper av kranene. Rekorden tror jeg at var for et par år siden når tre tørste bergensere var fire dager på besøk. Da gikk det 84 liter øl i sommervarmen mellom oss to, de tre og noen skvetter til et par andre som kom innom.

Det er sjeldent at folk kommer på besøk uten at de får med seg smaksprøver hjem. Søsknene mine var på besøk nå på lørdag, hver av de fikk 8-10 øl med seg.

En enorm tankefeil hadde jo vært hvis reguleringsmyndigheter hadde trodd at man ville ha kjøpt all denne alkoholen hvis man ikke brygget selv.
 
Nøkternt sett er nok det som produseres av hjemmebryggere, en dråpe i havet, så bryggeriene trenger ikke å engste seg. Antakelig kjøper dessuten hjemmebryggere mer øl enn de fleste, også, og jeg vil tru at hjemmebrygginga faktisk bidrar til å øke bryggerienes salg. Så jeg tviler på at de nå får panikk og setter i gang lobbyvirksomhet for å få politikerne til å vedta begrensninger. At helsemyndighetene kan trigges, er nok mer sannsynlig.
Det største problemet er vel at hjemmebryggerne har større frihetsgrader i "tariffavtalen" enn andre bryggeriarbeidere, bl.a. med lønn i naturalia (alkohol) og langt fra lik lønn for likt arbeid. Ser ikke bort fra at dette er litt plagsomt for enkelte fagforeninger.
 
Det største problemet er vel at hjemmebryggerne har større frihetsgrader i "tariffavtalen" enn andre bryggeriarbeidere, bl.a. med lønn i naturalia (alkohol) og langt fra lik lønn for likt arbeid. Ser ikke bort fra at dette er litt plagsomt for enkelte fagforeninger.
Nå har de vel ikke lagt seg borti bøndenes arbeidsforhold, som vi kanskje kan sammenligne oss med. Lange arbeidsdager, produksjon som rett som det er går til spille, uforutsigbarhet pga. værforhold (vanningsrestriksjoner) og et marked som ikke er villig til betale oss noe som er i nærheta av ei anstendig timelønn.
 
Vel, de understreker jo at de ikke drikker alt sjøl:).

Jeg har vel også liggi på det volumet der i noen år, og det er nok ikke bra om det fester seg et inntrykk av at det er vanlig at hjemmebryggere produserer sånne kvanta. Det er det faktisk ikke; vi gjennomførte en undersøkelse blant medlemmene for noen år sida, og spurte bl.a. om bryggefrekvens. Og storprodusenter som HC/Hilde og meg var veldig sjeldne.

Nøkternt sett er nok det som produseres av hjemmebryggere, en dråpe i havet, så bryggeriene trenger ikke å engste seg. Antakelig kjøper dessuten hjemmebryggere mer øl enn de fleste, også, og jeg vil tru at hjemmebrygginga faktisk bidrar til å øke bryggerienes salg. Så jeg tviler på at de nå får panikk og setter i gang lobbyvirksomhet for å få politikerne til å vedta begrensninger. At helsemyndighetene kan trigges, er nok mer sannsynlig.

Historisk er ikke 4 liter om dagen uhørt - uten at det er noe argument for et sånt konsum. Hans Christian og Hilde er dessuten to - som jeg og Marit - så det er ikke snakk om mer enn 2 liter om dagen per snute, maks.

Men det er klart; om vi snakker 2 liter trippel ... :). Men de to brygger stort sett mer fornuftig øl enn det. Og jeg bikker veldig sjelden 6%; det meste ligger rundt 5%.
Her er du "spot on" Finn.
Jeg tenkte først at innlegget til Sannerud var en fleip, men det var kanskje ikke det. Og jeg vet ikke om han leste artikkelen, for der står det jo at ølet vårt blir delt med venner og bekjente (og selvfølgelig familie). Til og med journalisten fikk med seg en bærepose med øl, inklusive vinnerølet.

Og som du sier, så er vi jo tross alt to her i huset som drikker øl.

Vi brygger og drikker mest pils og lys ale, og da med en styrke på rundt 5 %.
Vi synes det er morsomt å teste ut å brygge alle typer øl, men mye av dette gis bort fordi det ikke faller så bra i smak.
Vårt vinnerøl har vi knapt smakt på, for det var ikke vårt favorittøl. Det ble bare brygga for å se om vi fikk til den type øl.
 
Vel, de understreker jo at de ikke drikker alt sjøl:).

Jeg har vel også liggi på det volumet der i noen år, og det er nok ikke bra om det fester seg et inntrykk av at det er vanlig at hjemmebryggere produserer sånne kvanta. Det er det faktisk ikke; vi gjennomførte en undersøkelse blant medlemmene for noen år sida, og spurte bl.a. om bryggefrekvens. Og storprodusenter som HC/Hilde og meg var veldig sjeldne.

Nøkternt sett er nok det som produseres av hjemmebryggere, en dråpe i havet, så bryggeriene trenger ikke å engste seg. Antakelig kjøper dessuten hjemmebryggere mer øl enn de fleste, også, og jeg vil tru at hjemmebrygginga faktisk bidrar til å øke bryggerienes salg. Så jeg tviler på at de nå får panikk og setter i gang lobbyvirksomhet for å få politikerne til å vedta begrensninger. At helsemyndighetene kan trigges, er nok mer sannsynlig.

Historisk er ikke 4 liter om dagen uhørt - uten at det er noe argument for et sånt konsum. Hans Christian og Hilde er dessuten to - som jeg og Marit - så det er ikke snakk om mer enn 2 liter om dagen per snute, maks.

Men det er klart; om vi snakker 2 liter trippel ... :). Men de to brygger stort sett mer fornuftig øl enn det. Og jeg bikker veldig sjelden 6%; det meste ligger rundt 5%.
Bryggeriene er nok ikke de som vil reagere først nei. Det ene jeg tenker på er de som er opptatt av alkoholens effekt på helsa. Det er ikke sikkert at de vet at enkeltpersoner fritt, uten noen form for kontroll eller regulering kan brygge så mye øl, det kan gi en reaksjon.

Det andre er de som kan begynne å lure på om øl blir omsatt og at det blir mottatt gjenytelser i form av betaling, tjenester, bytting av varer etc., som er ulovlig.

Mulig jeg er paranoid, men jeg tror ikke det vil være gunstig for oss om det blir en offentlig debatt om hjemmebrygging.
 
Sist redigert:
Jeg jobber i oljebransjen og vi har hatt en omstilling der vi nå typisk sier vi jobber i energibransjen da det er mer allment akseptert blant folk flest, og vi er en bransje som blir mer og mer innvolvert i karbonlagring, offshore vindkraft osv osv. og ikke bare "skitten" olje og gass.

Kanskje Norbrygg om litt tid må skifte profil og kalle seg "Norsk Hjemmefermenteringsforening", og ta inn baking, kombucha, fermentering av mat osv for å "grønnvaske" seg? :p
 
Jeg jobber i oljebransjen og vi har hatt en omstilling der vi nå typisk sier vi jobber i energibransjen da det er mer allment akseptert blant folk flest, og vi er en bransje som blir mer og mer innvolvert i karbonlagring, offshore vindkraft osv osv. og ikke bare "skitten" olje og gass.

Kanskje Norbrygg om litt tid må skifte profil og kalle seg "Norsk Hjemmefermenteringsforening", og ta inn baking, kombucha, fermentering av mat osv for å "grønnvaske" seg? :p
God idé, men i stedet for "Norsk hjemmefermenteringsforening" bør vi ta det et skritt lenger og gå for et navn som er mer i tiden og skjuler enda mer hva vi driver med, f.eks. Equiferm :p
 
Bryggeriene er nok ikke de som vil reagere først nei. Det ene jeg tenker på er de som er opptatt av alkoholens effekt på helsa. Det er ikke sikkert at de vet at enkeltpersoner fritt, uten noen form for kontroll eller regulering kan brygge så mye øl, det kan gi en reaksjon.

Det andre er de som kan begynne å lure på om øl blir omsatt og at det blir mottatt gjenytelser i form av betaling, tjenester, bytting av varer etc., som er ulovlig.

Mulig jeg er paranoid, men jeg tror ikke det vil være gunstig for oss om det blir en offentlig debatt om hjemmebrygging.
For ikke å da snakke om de som generelt er veldig opptatt av alkohol - og holder seg langt unna det på privaten (for bare se hvordan vi som ikke trenger alkohol for å ha det gøy kan bli i kjempehumør av tomtebrygg med litt ekstra sukker i...) (nesten sant sitat)
 
Sist redigert:
Her er du "spot on" Finn.
Jeg tenkte først at innlegget til Sannerud var en fleip, men det var kanskje ikke det. Og jeg vet ikke om han leste artikkelen, for der står det jo at ølet vårt blir delt med venner og bekjente (og selvfølgelig familie). Til og med journalisten fikk med seg en bærepose med øl, inklusive vinnerølet.

Og som du sier, så er vi jo tross alt to her i huset som drikker øl.

Vi brygger og drikker mest pils og lys ale, og da med en styrke på rundt 5 %.
Vi synes det er morsomt å teste ut å brygge alle typer øl, men mye av dette gis bort fordi det ikke faller så bra i smak.
Vårt vinnerøl har vi knapt smakt på, for det var ikke vårt favorittøl. Det ble bare brygga for å se om vi fikk til den type øl.
Først av alt, gratulerer så mye! :)

Det var meningen å være spøkefull, men med et snev av alvor hvor jeg er enig med @Amarillo. Vi har jo frihet under eget ansvar og ingen ønsker jo begrensninger typ Tyskland med maks 200 L per husholdning…
 
Tilbake
Topp