1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Oppskrift Kinn Vestkyst

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av RuneAa, 30 Okt 2011.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  ^ Jeg ville også tro det der er riktig tenkt. Du regulerer bare styrken på brygget, og i liten grad farge og sødme. I Brewing Classic Styles blir det sagt klart at når du skal gå opp/ned i styrke på skotsk ale, så regulerer du bare mengden basismalt.

  Generelt: Når du går ned på basismalten, men beholder væskevolumet, får du litt mindre kropp, maltsødme og alkohol, og du bør kanskje justere humlemengden noe ned for å beholde balansen i ølet.
   
 2. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Skal det være så vanskelig da

  OG: 16,8 °P
  FG: 4 °P
  7 % alkohol
  ca. 80-100 IBU

  Malt:
  92 % Thomas Fawcett maris otter pale malt
  4 % Thomas Fawcett pale crystal malt, 70 EbC
  4 % Thomas Fawcett crystal malt, 130-150 EBC
   
  Finn Berger liker dette.
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Nei, virkelig ikke:p.

  Om du derimot fikk det for deg at du ville brygge en Vestkyst du kunne drikke litt mer av før du fikk trøbbel med uttalen av "høyesterettsjustitiarius", ville du måtte endre prosentsammensetningen.
   
  Stig Aa. og RETBergen liker dette.
 4. RETBergen

  RETBergen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Nytt bryggeri med sirkulering. Vestkyst skalert etter oppskrift kom ut med 50 liter på 1080. Har altså økt effektivitet vesentlig. Oppskalerte humletilsetninger med ca 15 % og tilsatt som oppskrift. Mesket på 67C da jeg liker litt sødme (64C i oppskrift). Litt treg kjøling men ikke vesentlig, ca 25min til 18C. Gjæret med en pk US05 pr bøtte (jeg liker bunngjær og har laget mange vestkyst før med us5 som gikk fint) med start på 18C og stormgjæring som trakk opp i 20C. Tørrhumling siste 6 dager av 14.
  FG 1010.

  Som fersk smaker den nå utrolig tørr og bitter, og ikke tegn til aromahumle. Ingen usmaker jeg kan kjenne, mye alkohol. 1010 er vel altfor lavt for denne? Forstår ikke at den gjærer ut så hardt. Tidligere har jeg landet på rundt 1015. Kan vel ikke ha klart å fise ut all aroma når tørrhumlinga kom langt etter stormgjæring? Maler på vestbrygg så de kan kanskje ha blingsa?

  Skjønner ingenting.
   
  msevland liker dette.
 5. DagRune

  DagRune
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Tromsø
  Hei,
  Jeg synes en OG på 1,080 er vel høyt, etter oppskriften i trådstart får du 1,067, og FG rundt 1,013. Når du har såpass høy OG og lav FG samtidig som at ølet føles tørt, tyder det på at du har lavere mesketemperatur enn det du sikter etter (sjekk termometer/termostat), eller at effektiviteten er altfor høy, og du får all malt som disakkarider. Er det i tillegg lysere enn vanlig?
  Jeg har satt denne mange ganger med nokså konsistent resultat, nettopp ikke altfor bitter, men med god maltfylde. Supert juleøl.
   
 6. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Han skriver jo at han mesket på 67
  så det gjør det jo ikke mindre rart
   
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Hvor lenge mesket du? Jeg har drevet og tøyd tiden ganske langt, og fått god effektivitet ut av det - men jeg har også hatt en tendens til å få bedre utgjæring enn jeg har ønsket, til tross for at jeg har mesket på relativt høy temperatur.

  (Jeg ville ikke brukt 05 til Vestkyst, men du har jo fått gode resultater av det mange ganger, sier du. Min favoritt er wlp013 - men det er smak og behag:).)
   
 8. RETBergen

  RETBergen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  1 time mesk og ca 15 min mashout på 75C.
  Brukte min herms med PID for første gang, den slingret litt mellom 66 og 70 C men den var average 67. Kotrollmålte med thermapen og fant en del plasser i mesken som var 67. Mesker i en Iglo 51 kjøleboks, og det kan jo tenkes at større deler av malten har laget seg et eget samfunn nedi der med lavere temperatur. Rørte ikke underveis. Kan tro på den teorien i mangel på andre. neste gang kjører jeg noen røresteg den første halvtimen for å være på den sikre siden. Skylleslangen som skulle ligge på toppen var for kort og hadde tendenser til å grave seg ned hver gang jeg lukket lokket. Fargen er helt normal i forhold til andre ganger jeg har laget vestkyst.
   
  msevland liker dette.
 9. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

 10. Noget Undergjæret

  Noget Undergjæret
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Reondhjem
  kjøpte en selv siden det var så billig
   
 11. RETBergen

  RETBergen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  sikker på at det ikke er et sexleketøy?
   
  Noget Undergjæret liker dette.
 12. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  52*52*15 ... Mulig du kan bruke den, men den passer ihvertfall ikke meg :)
   
 13. Audun Aasen

  Audun Aasen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hvor lenge bør denne stå til karbonering på flaske? Hva tenker dere om modningstid?
  Vennlig hilsen
  Aasen
   
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det finnes vel bare ett svar på det første spørsmålet: Til den er ferdig karbonert. Sorry - men det er avhengig av temperatur, gjærmengde i suspensjon, og sikkert andre faktorer også.

  Drikkes med det samme den er ferdig. IPA er ferskvare.
   

Del denne siden