1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Oppskrift Kinn Vestkyst

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av RuneAa, 30 Okt 2011.

  1. Trond Morset

    Trond Morset
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Heisann. Da ble det Vestkyst. Vår ble litt kraftig i smaken da mye vørter forsvant på oppkok. Dette førte til et lite alkohol hopp og litt mer IBU.
    Litt høy FG også :( Men alt i alt en fornøyelig øl,. Skal skalere ned på humle til neste brygg.
     
    Johnemann liker dette.
  2. janmb

    janmb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    For min del bryter jeg opp 30-min humlen i en liten andel ved 60 - helt enkelt fordi oppskriftene til Kinn skalerer veldig dårlig ned til 50 liter. Skal man nå riktig IBU må man bruke absurde mengder humle på 30 min. På et brygg som Vestkyst, der bitterhumlen er samme som resten gjør det kanskje ikke så mye, men for f.eks Ekstra God Bitter, der bitterhumlen er en annen enn smak/aroma, var jeg litt nervøs over å kunne endre balansen mellom de ulike humlene i smaksbildet.

    Som andre sikkert har poengtert allerede kan ikke humle skaleres lineært. Dersom jeg skal treffe rett IBU på oppskriftene til Kinn må jeg bruke mellom 2 og 3 ganger så mye humle på 30 min sammenlignet med hva Kinn selv gjør.

    Da synes jeg det var langt mer hensiktsmessig å bryte opp 30-min humle i en liten andel på 60 minutter, slik at jeg treffer rett IBU på en mer "normal" måte og med litt mer siviliserte mengder humle totalt.
     
    espux liker dette.
  3. janmb

    janmb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er nøyaktig det jeg gjør med bryggene til Kinn - bruk beersmith/beercalc eller lignende og juster IBU med litt humle på 60 (i tillegg til standard oppskrift)
     
    espux liker dette.
  4. andersreve

    andersreve
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Jæren
    Man kan lese seg både klok og uklok på denne tråden, men her har jeg gjort mitt beste forsøk på å tilpasse denne oppskriften til Kinn Vestkyst på Speidel 50.
    Den står uprøvd, men skal prøve å huske å komme med tilbakemelding om en måneds tid når jeg har noe tilbakemelding å gi. Skulle du ha gode faglige innvendinger på denne så setter jeg pris på det.

    Vi skyller ikke på vår Speidel med mindre OG tillater oss det, og vi har dårlig avkok (maks 2 liter pr time), og dette er det tatt høyde for.
     

    Vedlagte filer:

  5. Per-Åge T

    Per-Åge T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Saltnes
    Hei,

    Planlegger å brygge denne snart og har lest denne tråden opp og ned nå. Har tatt utgangspunkt i Kinns oppskrift fra 'Ølbrygging fra hånd til munn' og justert humletilsetningene med 10% for å øke IBU, samt lagt til en passende mengde på 60min for å komme helt opp.

    Ser at flere kommenterer at OG på 1079 må være skrivefeil, men med oppskriften treffer jeg jo på 1080 (vet det er forskjell på teori og praksis) - er det noe jeg har misforstått her (dette er batch 2 så slett ikke umulig..) eller ser dette ut som en vinner?
     

    Vedlagte filer:

  6. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    79 = ~80

    Det er bare å justere malten ned til ~1.070


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  7. Per-Åge T

    Per-Åge T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Saltnes
    Skjønner, men hvorfor er oppskiften feil? Er 1080 for mye?
     
  8. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    OG betyr sukkermengde etter brygging, og vi har alle forskjellige bryggeapparater med forskjellig effektivitet som gir forskjellig OG etter å ha brygget med like mengder malt.
     
  9. Per-Åge T

    Per-Åge T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Saltnes
    Ser den, bare lurer på hvorfor man mener oppskriften er feil når den sier OG på 1079.
     
  10. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Fordi Vestkyst holder 7% så vidt jeg husker
    Og en FG på 1.027 er alt for høyt for en IPA
    Det er det samme som Juleøllen jeg drakk igår og den er ganske fyldig


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. Per-Åge T

    Per-Åge T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Saltnes
    Takk - det var det enkle svaret jeg lette etter ;)
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    OG 1.070 og FG 1.016 skulle bli riktig. Det blir ikke bra hvis denne blir brygget for sterk.
     
  13. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Du kan jo selvfølgelig holde deg til 1.080 om du vil, men da beveger du deg over i DIPA land


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Per-Åge T

    Per-Åge T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Saltnes
    Kutter man like mange % av alle tre malttypene da eller, for å treffe 1.070?
     
  15. Newman

    Newman
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Østfold
    Noms.. får lyst på ny runde Vestkyst hver gang denne tråden kommer opp!
     
    loebrygg liker dette.
  16. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ville kun kutta i basismalten for å beholde farge og eventuellt ugjærbart sukker i spesialmalt.
     
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg ville kutta krystalmalten tilsvarende, 8% er mer enn nok
    Vestkyst er en ganske maltrik IPA fra før

    Det var ihvertfall det jeg gjorde da jeg brygga den og det angra jeg ikke på
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Da ender du vel opp med et mørkere øl og større prosentandel langkjedete sukkerarter?

    Uansett skal man skalere oppskrifter vil jeg si det safeste er å kutte alle malttyper like mye for å ivareta tanken fra bryggeriet best mulig. Sliter man med FG så kan man justere mesketid og temperatur. Evt bytte gjær.

    OG bør være rimelig greit å treffe uansett hvis man har noen få brygg i baklomma på oppsettet man bruker.
     
    msevland og loebrygg liker dette.
  19. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ikke kverulering men presisering... :)
    Kutt alle malttyper like mye %-vis (ikke likt i vekt)
     
  20. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er ikke direkte skalering? Min tanke var at vannmengden er den samme, dvs at en bør beholde samme størrelse malt som gir farge og ugjærbart.
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden