Er det så kaldt i Fitjar?Der jeg bor, sier ikke hvor, er tempen på Julaften og mittsommer rimelig like, bare det att det regner litt mer på mittsommeraften.... så da blir det juleøl året rundt.. 12 grader på julaften og 13-14 mitt på sommeren.
Er det så kaldt i Fitjar?Der jeg bor, sier ikke hvor, er tempen på Julaften og mittsommer rimelig like, bare det att det regner litt mer på mittsommeraften.... så da blir det juleøl året rundt.. 12 grader på julaften og 13-14 mitt på sommeren.
Rundt 25, veit at @Finn Berger liker det mye høyere i pilsen sin, men ikke jeg.
Ja, her i Østfold får vi noe som heter Citra Blonde på boks fra Borg. Det er faktisk et forfriskende godt øl som fungerer i sommervarmen.Jeg har latt meg inspirere av tråden, og har i dag handlet inn råvarer til neste brygg. Dog ikke en bitter, ei heller en pils. Men det blir en lett amerikansk blonde i løpet av helgen.
Pale malt, en dæsj lys munich og pittelitt caramalt meskes på 66C°. Humles med amarillo på 60 og 0 min, samt tørrhumles med en beskjeden mengde i 5 dager. Gjæres med safale 05.
Abv ca 5% og ca 20 ibu.
Ja, neste brygg for meg er juleølet, og det er det første ølet der jeg øker batch size. Jul hele året FTW!Der jeg bor, sier ikke hvor, er tempen på Julaften og mittsommer rimelig like, bare det att det regner litt mer på mittsommeraften.... så da blir det juleøl året rundt.. 12 grader på julaften og 13-14 mitt på sommeren.
I denne kategorien må jeg nok si at alle er det beste. Cream Ale har blitt et øl jeg alltid har i hus, og som jeg synes er fantastisk godt når jeg får det til. Tsjekkisk pils er også godt, men her er jeg nok enig med Finn: Det er enkelt å få til bedre i sommervarmen. Urquell og Staropramen var favoritter før jeg begynte å brygge selv, men nå synes jeg de alltid har litt diacetyl som jeg klarer meg uten i smaken. I fjor sommer var jeg i Nord-Tyskland, og fikk en liten åpenbaring i forhold til både pils og kölsch. Disse er veldig gode, og tysk pils er åpenbart lenger unna den norske enn jeg trodde. Tysk pils er rett og slett knallgodt, og i forhold til typiske britiske øl jeg har smakt, så topper den tyske pilsen disse for meg.
Jeg flasker det jeg brygger. Jeg liker godt å ha litt variasjon i hyllene og det har mer med humøret enn temperaturen å gjøre når jeg velger øl. Akkurat nå tenker jeg at jeg burde brygge en Kölsch.
Jepp, sist søndag
Vis vedlegget 36226
Leeeenge etterpå, men hvordan vil denne funke som en "pils-erstattende-juleøl"? Atlså none som kan gå tjulemat på en vel så god måte som pils? Kanskje litt mer Carared og en liten økning i IBU?Hehe - jeg har brygget en ny batch i dag av den som fikk meg til å innse at "pokker; dette er jo bedre enn pils når du er tørst og varm":
OG 1.048, FG 1.010-1.013. ABV sånn ca. butikkstyrke. IBU 35. Meske 45 min på 66 grader og 45 min på 72 + utmesk på 77. Batch sparge, 82% effektivitet. Gjære på 17/18 - 20 grader. (Begynn lavt, og la stige etter hvert.)
Malt til 24 liter
4,75 kg Maris Otter
0,25 kg Carared 50 EBC
Humle
30 gr Target 11,5% @ 60
35 gr Goldings 4% @ 3
Gjær
Wyeast 1318 London Ale III eller wlp 013. Den siste gir et litt tørrere øl.
Annet:
1,5 ts kalsiumsulfat, 0,5 ts kalsiumklorid i mesk + syre til å få pH ned på 5,2-5,3
5 gr Supermoss @ 7 min
8-9 dråper Calrex ved gjærtilsetning.
Malten kan du godt justere etter smak. Denne blir lys og fin, og treffer min smak midt i blinken. Akkurat nok krystallmalt.
Den forrige brygget jeg med 1318 (som er den gjæren Kinn bruker, forresten), og den gir ørlitt restsødme. (Gjæret ned til 1.013, og det er langt fra søtt). Nå bruker jeg min gamle favoritt 013, som fort kan gi et ganske tørt resultat. Skal bli artig å se forskjellen.
Leeeenge etterpå, men hvordan vil denne funke som en "pils-erstattende-juleøl"? Atlså none som kan gå tjulemat på en vel så god måte som pils? Kanskje litt mer Carared og en liten økning i IBU?
Har skaffet Carared og 1318 og skal hente in MO (har bare PA).
Har lm og hadde faktisk tenkt å forelå det, men så tenkte jeg at jeg like så greit kunne plukke med meg noen kilo MO. Fuggels derimot er det lite av. Tenker jeg går for noe liknende det du oppga sist, da jeg gjerne vil ha litt maltsødme i den. Tenkte egentlig å brygge Ringness Julebock etterpå, da til neste jul, men tar den først før bitteren. Får se om jeg ikke presser inn enn hoppy amerikansk hveteøl før det igjen, bare for å ha noe klart på fat .
Har lest den artikkelen et par ganger tidligere, og tenkt at det var litt mer komplisert enn jeg ønsker å gjøre det. Stusset forresten litt på påstanden om at gravity er midt i forløpet rett etter stormgjæring. Etter min erfaring er man ikke så veldig mange poeng unna FG etter stormgjæring.Syns denne artikkelen var interessant. Noen som har erfaring med å filtrere bort gjæra før den rekker å rydde opp?
Prøvde en klone på London Pride for et par år siden. Var ikke helt vellykket slik en bitter skal være. Justerte ikke vann. Brukte wlp002. https://www.bryggselv.no/blogg/hemmeligheten-bak-engelsk-bitter/
Syns denne artikkelen var interessant. Noen som har erfaring med å filtrere bort gjæra før den rekker å rydde opp?
Jeg har alltid undra meg over det der.
For det første så endres vel ikke esterprofilen under modningsfasen? Estere blir stort sett produsert under den aktive gjæringsfasen ("high growth phase"), skjønt det dannes vel fortsatt noe under modningsfasen. Estere dannes gjennom en ezymatisk prosess av en fettsyre og en alkohol, og under modningsfasen kan dette i noen grad bidra til å redusere nivået av fuselalkoholer. (Men det hjelper lite hvis du har merkbare mengder av fusel. Det har jeg solid empirisk grunnlag for å si.)
For det andre så sies det at modningsfasen, og med det den oppryddingen som utgjør modningen, utsettes. Men den gjør jo ikke det - den kuttes ganske enkelt ut. Og dermed sitter en der med det som måtte finnes av acetaldehyd og diacetyl, samt eventuelle små mengder av fusel som kunne vært redusert.
For det tredje så sies det at flaskemodning med wlp002 ikke går bra. Men hva med 1845, som er et flaskemodnet øl? Og sjøl om jeg ikke veit det, så regner jeg med at Fuller's bruker husgjæren sin til den, også. Her er "Brewer's notes" til 1845 (og det må vel være Keeling som er forfatteren): "Best poured slowly, 1845 delivers a sweet, fruit cake aroma, a dark tawny colour and a dry finish that sings of spices and raisin. Those fruity characteristics harmonise perfectly with the biscuity malts amid a clever and complex range of subtle flavours, the depth of which you could only find in a live beer fermented in the bottle."
Noe er rart her. Nå er ikke jeg spesielt glad i London Pride, sjøl om det sjølsagt ikke er noe dårlig øl - og de som har prøvd det, sier at det er cask-versjonen som er det virkelig gode ølet. Men dét kan da ikke være et filtrert og dødt øl? Tilsetter de en ny gjær?
Vel, nå lager sikkert Fuller's ølet på denne måten, og jeg sier ikke at det ikke er verdt å prøve den. Men den kan umulig være hele hemmeligheten. Esterprofilen - og i det hele tatt hele smaksprofilen - påvirkes sterkt av mengden gjær som tilsettes. Så skal du gjenskape dette ølet, bør du nok kjenne den, også.
Et godt alternativ til denne omstendelige prosessen er er å bruke Wyeast 1318 London Ale III. Den lager selvfølgelig et litt annet øl - men den lager definitivt et godt øl - og den kommer da fra den samme byen. Fra bryggeriet Young's, så vidt jeg veit.
Har lest den artikkelen et par ganger tidligere, og tenkt at det var litt mer komplisert enn jeg ønsker å gjøre det. Stusset forresten litt på påstanden om at gravity er midt i forløpet rett etter stormgjæring. Etter min erfaring er man ikke så veldig mange poeng unna FG etter stormgjæring.
Ingen tvil om at gjæra er rockestjerna i en bitter. Skal prøve meg på en ESB med WY1318 denne helgen.
Har ikke brukt den før, så jeg må lese meg litt opp. Men som regel pleier jeg å starte rundt 18 grader og øke 2-4 grader over 14-16 døgn.- og dén krever ikke sånt puddel-stell. Hvordan har du tenkt å gjære den?
Har ikke brukt den før, så jeg må lese meg litt opp. Men som regel pleier jeg å starte rundt 18 grader og øke 2-4 grader over 14-16 døgn.