1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Pils vs engelsk bitter - og kansje andre - på en varm sommerdag

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Finn Berger, 5 Apr 2018.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Leste i en artikkel i BYO at det opprinnelige nivået på nordtysk pils lå på 46-47 IBU, så da måtte jeg prøve det. Fant ut at det går ei grense for meg der oppe et sted. 50 er for mye, i alle fall. Jeg har landa på 40.

    Men øl i denne familien - lyse lagere/hybrider - smaker jo godt på alle nivåer. Helles og kølsch er jo ikke bitre, men friske og gode. Og jeg ville ikke si nei takk til en pils på 25:). Men jeg synes den høye bitterheta i den helt lyse pilsen gir noe litt spesielt.
     
    Jørgen O og Mats Ø. liker dette.
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det der er en virkelig seriøs konkurrent:)! Det skal brygges en av de nærmeste dagene.
     
    #42 Finn Berger, 6 Apr 2018
    Sist redigert: 6 Apr 2018
  3. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Det ultimate sommerølet wit er udrikkelig søl? Og jeg som trodde du var en fornuftig kar :D
     
    Sarge liker dette.
  4. okran

    okran
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har stående til gjæring noe jeg har tenkt å kalle "palesner" - i all hovedsak pisnermalt, med litt Caramunich, humlet med typiske "pils"-humler, men altså med ale-gjær (endte med den lettvinte varianten: US-05). Gjærer på 15 grader, foreløpig. Den burde funke i sola på terrassen, håper jeg.

    Og så må jeg vel til med standard-sommerdrikken, en lett golden ale på rundt 4 %, som for ordspillets skyld brygges med Golden promise og humler med "Gold" eller "Goldings" i navnet.
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kun slått av 1664:eek::eek:.

    "Fornuften er en ensom ting. Hvor ofte er man ikke alene om den". Darwin P. Erlandsen (fritt etter hukommelsen). :D

    Ellers var jo dette en tråd der følelsene skulle få slippe til. Så egentlig er du vel litt off topic;)?
     
  6. superdigg

    superdigg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Samme erfaring. God på 46 for all del men synes 35-40 er mer i min gate. pH til kok kan med fordel være 5.1 - jeg mesker på 5.3ish og senker til 5.1 før kok - gir det lille ekstra krispe smaken. Synes jeg...
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Enig - det er det intervallet jeg ofte legger meg i. Bitter'n min har 35, og det er spot on. (Nå snakker jeg som om disse tallene er eksakte - og det er de jo ikke. Gud veit hvor langt fra virkeligheten beregningene mine er. Men vi bruker vel alle mer eller mindre den samme humla, som vi slenger i fryser'n og har liggende en stund. Og så bruker vi vel kalkulatorer som gjør mer eller mindre det samme, så kanskje blir det ikke så galt, likevel?)

    Koker en pils akkurat nå, og tenker å sluttjustere ned til 5,1ish, om nødvendig. Kokinga begynte på 5,26, etter at jeg hadde hatt i litt salter for kalsiumets skyld.
     
  8. superdigg

    superdigg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Ellers er denne (Ekstra Spesielle) Bitter'n veldig fin - tweaket over flere år :)

    ...carafa'n kan droppes for øvrig det er kun for farge. Kjører Fullers-aktig forløp på gjæring: pitcher på 18C og hever til 21C over 3 dager, holder den der i 2 dager og så lar jeg den droppe rolig ned til kjellertemp (8-10C) over 2-3 dager. Med ølgass er denne så smooth og fin at det nesten ikke er til å tro :p

    ESB
    Type: All Grain
    Batch Size: 20.00 l
    Boil Size: 22.54 l
    Boil Time: 60 min
    Efficiency: 70.00 %

    Amt Name Type # %/IBU
    1.50 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
    1.20 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Sparge 60.0 mins) Water Agent 2 -
    1.10 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 3 -
    1.00 ml Phosphoric acid (Mash 0.0 mins) Water Agent 4 -
    1.00 ml Phosphoric acid 75% (Sparge 0.0 mins) Water Agent 5 -
    0.80 g Calcium Chloride (Sparge 60.0 mins) Water Agent 6 -
    4.76 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 7 94.6 %
    0.25 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118.2 EBC) Grain 8 5.0 %
    0.02 kg Carafa Special III (Weyermann) (1350.0 EBC) Grain 9 0.4 %
    25.00 g East Kent Goldings (EKG) [5.00 %] - Boil 60.0 min Hop 10 15.7 IBUs
    25.00 g East Kent Goldings (EKG) [5.00 %] - Boil 30.0 min Hop 11 12.1 IBUs
    1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 12 -
    40.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 10.0 min Hop 13 9.1 IBUs
    1.00 Items Servomyces (Boil 10.0 mins) Other 14 -
    1.0 pkg English Ale (White Labs #WLP002) [35.49 ml] Yeast 15 -
    10.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Dry Hop 5.0 Days Hop 16 0.0 IBUs

    Gravity, Alcohol Content and Color
    Est Original Gravity: 1.055 SG
    Est Final Gravity: 1.015 SG
    Estimated Alcohol by Vol: 5.3 %
    Bitterness: 36.9 IBUs
    Est Color: 21.2 EBC

    Mash Profile
    Name Description Step Temperature Step Time
    Mash In Add 15.00 l of water at 70.4 C 66.0 C 90 min
    Mash Step Heat to 76.0 C over 10 min 76.0 C 10 min

    Sparge: Fly sparge with 12.11 l water at 75.6 C
     
    HåvardK liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fuller's-klone?

    Ser veldig fin ut den der:) - men Fuller's ESB er ikke helt favoritten min, sjøl om det er et godt øl. Jeg går helst for noe litt lysere.
     
  10. superdigg

    superdigg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Nei ikke egentlig - betydelig mindre karamell enn Fullers og helt annet humleskjema. Men gjæringsforløpet til Fullers gir max uttelling på esterne fra WLP002. Det liker jeg :)

    Og som sagt, dropper man carafa så er man nede på ca 16EBC ;)
     
  11. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Har du noen tips til kommersielle eksempler det er mulig å kjøpe @Finn Berger? Blir heller ikke helt forelsket i Fullers. NØ sin likte jeg...
     
  12. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Her var det skuffende lite variasjon! Man skal liksom ikke drikke det i sommervarmen, men en godt temperert imperial stout smaker faktisk svært godt i sola. Mitt nye gressklipperøl.
     
    Ekornskurken og Jo-Helge liker dette.
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Spitfire, Speckled Hen er to navn som dumper ned. O'Hara's Irish Pale Ale, som er en slags balnding av en APA og en engelsk pale ale, er fryktelig god, og om du tenker deg den minus cascade og amarillo - de dominerer ikke slik de gjør i en apa - så er du ganske nær det jeg drømmer om. (O'Hara er det bryggeriet jeg liker ølet til aller best. Det er så godt, det de lager. Så godt laget.) St. Peter's er også et bryggeri jeg liker.
     
    Oberstbräu, 1Morten og erikraude liker dette.
  14. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Kjenner dette kan bli en liten tur på polet for å titte
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Eller kanskje butikken:).
     
  16. mr blonde

    mr blonde
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har latt meg inspirere av tråden, og har i dag handlet inn råvarer til neste brygg. Dog ikke en bitter, ei heller en pils. Men det blir en lett amerikansk blonde i løpet av helgen.
    Pale malt, en dæsj lys munich og pittelitt caramalt meskes på 66C°. Humles med amarillo på 60 og 0 min, samt tørrhumles med en beskjeden mengde i 5 dager. Gjæres med safale 05.
    Abv ca 5% og ca 20 ibu.
     
    Sarge og 1Morten liker dette.
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Står opp til ditt navn
     
    mr blonde liker dette.
  18. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    FEDIRESP i sola? Njaaa...

    For min del, en porter på 6% gjør aldeles ikke skade når jeg sitter på terrassen.
     
  19. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Sol, hvem, sa at den norske sommer skulle by på det
    best å bunkre opp med RIS
     
  20. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Der jeg bor, sier ikke hvor, er tempen på Julaften og mittsommer rimelig like, bare det att det regner litt mer på mittsommeraften.... så da blir det juleøl året rundt.. 12 grader på julaften og 13-14 mitt på sommeren.
     

Del denne siden