Pils vs engelsk bitter - og kansje andre - på en varm sommerdag

Rundt 25, veit at @Finn Berger liker det mye høyere i pilsen sin, men ikke jeg. ;)

Leste i en artikkel i BYO at det opprinnelige nivået på nordtysk pils lå på 46-47 IBU, så da måtte jeg prøve det. Fant ut at det går ei grense for meg der oppe et sted. 50 er for mye, i alle fall. Jeg har landa på 40.

Men øl i denne familien - lyse lagere/hybrider - smaker jo godt på alle nivåer. Helles og kølsch er jo ikke bitre, men friske og gode. Og jeg ville ikke si nei takk til en pils på 25:). Men jeg synes den høye bitterheta i den helt lyse pilsen gir noe litt spesielt.
 
Har stående til gjæring noe jeg har tenkt å kalle "palesner" - i all hovedsak pisnermalt, med litt Caramunich, humlet med typiske "pils"-humler, men altså med ale-gjær (endte med den lettvinte varianten: US-05). Gjærer på 15 grader, foreløpig. Den burde funke i sola på terrassen, håper jeg.

Og så må jeg vel til med standard-sommerdrikken, en lett golden ale på rundt 4 %, som for ordspillets skyld brygges med Golden promise og humler med "Gold" eller "Goldings" i navnet.
 
Det ultimate sommerølet wit er udrikkelig søl? Og jeg som trodde du var en fornuftig kar :D

Kun slått av 1664:eek::eek:.

"Fornuften er en ensom ting. Hvor ofte er man ikke alene om den". Darwin P. Erlandsen (fritt etter hukommelsen). :D

Ellers var jo dette en tråd der følelsene skulle få slippe til. Så egentlig er du vel litt off topic;)?
 
Leste i en artikkel i BYO at det opprinnelige nivået på nordtysk pils lå på 46-47 IBU, så da måtte jeg prøve det. Fant ut at det går ei grense for meg der oppe et sted. 50 er for mye, i alle fall. Jeg har landa på 40.

Men øl i denne familien - lyse lagere/hybrider - smaker jo godt på alle nivåer. Helles og kølsch er jo ikke bitre, men friske og gode. Og jeg ville ikke si nei takk til en pils på 25:). Men jeg synes den høye bitterheta i den helt lyse pilsen gir noe litt spesielt.
Samme erfaring. God på 46 for all del men synes 35-40 er mer i min gate. pH til kok kan med fordel være 5.1 - jeg mesker på 5.3ish og senker til 5.1 før kok - gir det lille ekstra krispe smaken. Synes jeg...
 
Samme erfaring. God på 46 for all del men synes 35-40 er mer i min gate. pH til kok kan med fordel være 5.1 - jeg mesker på 5.3ish og senker til 5.1 før kok - gir det lille ekstra krispe smaken. Synes jeg...

Enig - det er det intervallet jeg ofte legger meg i. Bitter'n min har 35, og det er spot on. (Nå snakker jeg som om disse tallene er eksakte - og det er de jo ikke. Gud veit hvor langt fra virkeligheten beregningene mine er. Men vi bruker vel alle mer eller mindre den samme humla, som vi slenger i fryser'n og har liggende en stund. Og så bruker vi vel kalkulatorer som gjør mer eller mindre det samme, så kanskje blir det ikke så galt, likevel?)

Koker en pils akkurat nå, og tenker å sluttjustere ned til 5,1ish, om nødvendig. Kokinga begynte på 5,26, etter at jeg hadde hatt i litt salter for kalsiumets skyld.
 
Ellers er denne (Ekstra Spesielle) Bitter'n veldig fin - tweaket over flere år :)

...carafa'n kan droppes for øvrig det er kun for farge. Kjører Fullers-aktig forløp på gjæring: pitcher på 18C og hever til 21C over 3 dager, holder den der i 2 dager og så lar jeg den droppe rolig ned til kjellertemp (8-10C) over 2-3 dager. Med ølgass er denne så smooth og fin at det nesten ikke er til å tro :p

ESB
Type: All Grain
Batch Size: 20.00 l
Boil Size: 22.54 l
Boil Time: 60 min
Efficiency: 70.00 %

Amt Name Type # %/IBU
1.50 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
1.20 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Sparge 60.0 mins) Water Agent 2 -
1.10 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 3 -
1.00 ml Phosphoric acid (Mash 0.0 mins) Water Agent 4 -
1.00 ml Phosphoric acid 75% (Sparge 0.0 mins) Water Agent 5 -
0.80 g Calcium Chloride (Sparge 60.0 mins) Water Agent 6 -
4.76 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 7 94.6 %
0.25 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118.2 EBC) Grain 8 5.0 %
0.02 kg Carafa Special III (Weyermann) (1350.0 EBC) Grain 9 0.4 %
25.00 g East Kent Goldings (EKG) [5.00 %] - Boil 60.0 min Hop 10 15.7 IBUs
25.00 g East Kent Goldings (EKG) [5.00 %] - Boil 30.0 min Hop 11 12.1 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 12 -
40.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 10.0 min Hop 13 9.1 IBUs
1.00 Items Servomyces (Boil 10.0 mins) Other 14 -
1.0 pkg English Ale (White Labs #WLP002) [35.49 ml] Yeast 15 -
10.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Dry Hop 5.0 Days Hop 16 0.0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1.055 SG
Est Final Gravity: 1.015 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.3 %
Bitterness: 36.9 IBUs
Est Color: 21.2 EBC

Mash Profile
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 15.00 l of water at 70.4 C 66.0 C 90 min
Mash Step Heat to 76.0 C over 10 min 76.0 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 12.11 l water at 75.6 C
 
Ellers er denne (Ekstra Spesielle) Bitter'n veldig fin - tweaket over flere år :)

...carafa'n kan droppes for øvrig det er kun for farge. Kjører Fullers-aktig forløp på gjæring: pitcher på 18C og hever til 21C over 3 dager, holder den der i 2 dager og så lar jeg den droppe rolig ned til kjellertemp (8-10C) over 2-3 dager. Med ølgass er denne så smooth og fin at det nesten ikke er til å tro :p

ESB
Type: All Grain
Batch Size: 20.00 l
Boil Size: 22.54 l
Boil Time: 60 min
Efficiency: 70.00 %

Amt Name Type # %/IBU
1.50 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
1.20 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Sparge 60.0 mins) Water Agent 2 -
1.10 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 3 -
1.00 ml Phosphoric acid (Mash 0.0 mins) Water Agent 4 -
1.00 ml Phosphoric acid 75% (Sparge 0.0 mins) Water Agent 5 -
0.80 g Calcium Chloride (Sparge 60.0 mins) Water Agent 6 -
4.76 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 7 94.6 %
0.25 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118.2 EBC) Grain 8 5.0 %
0.02 kg Carafa Special III (Weyermann) (1350.0 EBC) Grain 9 0.4 %
25.00 g East Kent Goldings (EKG) [5.00 %] - Boil 60.0 min Hop 10 15.7 IBUs
25.00 g East Kent Goldings (EKG) [5.00 %] - Boil 30.0 min Hop 11 12.1 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 12 -
40.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 10.0 min Hop 13 9.1 IBUs
1.00 Items Servomyces (Boil 10.0 mins) Other 14 -
1.0 pkg English Ale (White Labs #WLP002) [35.49 ml] Yeast 15 -
10.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Dry Hop 5.0 Days Hop 16 0.0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1.055 SG
Est Final Gravity: 1.015 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.3 %
Bitterness: 36.9 IBUs
Est Color: 21.2 EBC

Mash Profile
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 15.00 l of water at 70.4 C 66.0 C 90 min
Mash Step Heat to 76.0 C over 10 min 76.0 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 12.11 l water at 75.6 C

Fuller's-klone?

Ser veldig fin ut den der:) - men Fuller's ESB er ikke helt favoritten min, sjøl om det er et godt øl. Jeg går helst for noe litt lysere.
 
Fuller's-klone?

Ser veldig fin ut den der:) - men Fuller's ESB er ikke helt favoritten min, sjøl om det er et godt øl. Jeg går helst for noe litt lysere.
Nei ikke egentlig - betydelig mindre karamell enn Fullers og helt annet humleskjema. Men gjæringsforløpet til Fullers gir max uttelling på esterne fra WLP002. Det liker jeg :)

Og som sagt, dropper man carafa så er man nede på ca 16EBC ;)
 
Her var det skuffende lite variasjon! Man skal liksom ikke drikke det i sommervarmen, men en godt temperert imperial stout smaker faktisk svært godt i sola. Mitt nye gressklipperøl.
 
Har du noen tips til kommersielle eksempler det er mulig å kjøpe @Finn Berger? Blir heller ikke helt forelsket i Fullers. NØ sin likte jeg...

Spitfire, Speckled Hen er to navn som dumper ned. O'Hara's Irish Pale Ale, som er en slags balnding av en APA og en engelsk pale ale, er fryktelig god, og om du tenker deg den minus cascade og amarillo - de dominerer ikke slik de gjør i en apa - så er du ganske nær det jeg drømmer om. (O'Hara er det bryggeriet jeg liker ølet til aller best. Det er så godt, det de lager. Så godt laget.) St. Peter's er også et bryggeri jeg liker.
 
Jeg har latt meg inspirere av tråden, og har i dag handlet inn råvarer til neste brygg. Dog ikke en bitter, ei heller en pils. Men det blir en lett amerikansk blonde i løpet av helgen.
Pale malt, en dæsj lys munich og pittelitt caramalt meskes på 66C°. Humles med amarillo på 60 og 0 min, samt tørrhumles med en beskjeden mengde i 5 dager. Gjæres med safale 05.
Abv ca 5% og ca 20 ibu.
 
Her var det skuffende lite variasjon! Man skal liksom ikke drikke det i sommervarmen, men en godt temperert imperial stout smaker faktisk svært godt i sola. Mitt nye gressklipperøl.
FEDIRESP i sola? Njaaa...

For min del, en porter på 6% gjør aldeles ikke skade når jeg sitter på terrassen.
 
Tilbake
Topp