magnumhansen skrev:
Gahr skrev:
magnumhansen skrev:
Gahr skrev:
Hvorfor blir ølet renere med omstikking? Mange år siden jeg stakk om, og jeg har aldri hatt så klart øl som nå...
Og du sjekker selvfølgelig at pH-en ikke stiger pga autolyse?
Av og til. Dumper/høster gjær fra den koniske etter ca. 6-7 dager og noen ganger senere også, så jeg er ikke bekymret for autolyse. Har aldri hatt problemer med det, før jeg begynte med dumpingen heller. Men jeg ser ikke hvordan omstikking skal kunne gjøre ølet klarere... Gjæren synker til bunns. Den synker ikke fortere eller bedre (snarere tvert imot) hvis man stikker om. Hvis man får uklart øl om man ikke stikker om må antakelig noe mangle i teknikken ved flasking eller fattapping.
Tja, du må ha mer autolyseresistente gjærstammer enn meg. Jeg har pH-sensorer i gjæringstankene for å følge med i gjæringsforløpet . pH-en synker etter hvert som gjæringen skrider frem men snur og begynner å gå oppover når autolysen starter. Da begynner jeg å dumpe gjær. Men selv da har jeg problemer med å ikke få for stor økning av pH-en. Økt pH gir endret smak men også reduserer øllens motstandsdyktighet mot infeksjoner.Mest utsatt er undergjær.
Men du sier at du dumper gjær etter 6-7 dager. i praksis betyr det samme for gjæren som omstikning. Hvorfor gjør du det da hvis det ikke har non virkning?
Jeg har ikke sagt at dumping av gjær ikke har noen virkning, men jeg mener OMSTIKKING ikke er tjenlig, pga oksidasjons- og infeksjonsfaren, og at det heller ikke gjør at ølet klarner bedre. Samtidig er det ikke noe poeng å fjerne ølet fra gjær for tidlig. Dumping av gjær fjerner uasnett ikke alt, så som med mye annet i bryggingen blir det en avveining... Jeg høster gjær for gjenbruk, det er den viktigste grunnen til at jeg tapper ut gjær.
Nå er det jo også slik at hva som er teoretisk målbare verdiger og hva som rent faktisk oppleves som forringende smak ikke nødvendigvis er det samme. Jeg ville aldri latt ølet stå urørt på gjær spesielt lenge, men to uker er erfaringsmessig ikke et smaksmessig problem. Og som du sier, det er forskjell på lagergjær og alegjær, og i tillegg er det forskjell på hvor gjeldende smaken vil gjøre seg i forskjellige øl. I lyse lagerøl har man naturligvis mindre å skjule eventuelle usmaker bak.