1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Problem med trutning av eikefat

En tråd i 'Utstyr' startet av LarsUlv, 12 Nov 2017.

  1. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Hei.

    Jeg har et nytt eikefat jeg holder på å trutne.
    Men det vil liksom ikke bli helt tett.
    Det lekker litegrann mellom ene endstykket og stavene.
    Resten av fatet er blitt tett.

    2017-11-12 12.57.18.jpg

    Det har stått en uke til trutning nå. Noe tips for å få det helt tett?

    Vil det slutte å lekke når det kommer øl på fatet?
    Øl er jo litt mer tjuktflytende enn lagringsløsningen...

    Noen som har erfaringer/tips?
     
    Stig Aa. liker dette.
  2. Arnemann

    Arnemann
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    En uke er ikke nok. Om det lekker etter tre uker har du grunn til bekymring. Det varierer fra fat til fat hvor lang tid trutningen tar. Jeg har opplevd 48 timer, og jeg har opplevd tre uker. Hva har du fylt fatet med? Vann eller lagringsløsning? Det som ofte hjelper er å fylle det med svak lagringsløsning med det varmeste vannet du får ut av springen. Vær litt forsiktig, mye ubehagelig gass som dannes av varmt vann og natriummetabisulfitt. Svir godt i luftveiene!

    Pass på å holde fatet fullt ved å etterfylle vann, og ha det ved ca romtemp. Du kan også dusje utsiden av fatet med vann for å fremskynde prosessen litt. I utgangspunktet har et nytt fat godt av å stå litt med vann i seg, da får du ut den sterkeste eikesmaken.
     
    LarsUlv og Stig Aa. liker dette.
  3. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Fatet er fylt med lagringsløsning nå. Det har også vært fylt med skåldhett vann fra springen, står 1 meter fra varmtvannstanken så det er veldig varmt vann i springen der.
    Vaskerommet har romtemp så det skal være bra. Det er jo et våtrom så dusjing går også bra.

    Jeg har holdt meg til denne guiden til @Per Buer : https://www.bryggselv.no/blogg/praktisk-bruk-eikefat/
    Og der står det så fint at det skal være klart for å tappe øl etter 5 dager.

    Men da avlyser jeg panikken foreløpig, og holder frem som jeg gjør + dusjing av utsiden av fatet.
    Jeg kan skifte ut lagringsløsningen med en ny laget på veldig varmt vann.

    Når jeg fylte fatet med varmt vann ble det mye bedre, men små begynte det å lekke littegrann igjen.
    Det er jo ikke snakk om den store lekkasjen, men det skal vel bli helt tett.
     
  4. Pedersen

    Pedersen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Aust Torpa
    Sett det gjerne opp på høykant og la det stå med vann i endene også. Eller senk det ned i en beholder hvis du har noe som er stort nok.
     
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Takk for tips.
    Det har jeg faktisk også gjort i noen timer, på hver side, halvfullt med skåldhett vann og vann i enden på toppen.
    Det var effektivt og etter det ble det faktisk helt tett noen timer, men så begynte det å sive vann igjen.
    Kun på den ene endeveggen.

    Får ta tiden til hjelp.
     
  6. pinpoint

    pinpoint
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvor lenge kan fatet stå med lagringsløsning før man må bytte evt. ha øl i, for dere som har erfaring? Blir aldri helt klok på dette. Enkelte steder står det ikke lenger enn 1 uke, mens andre plasser står det flere mnd. Har ett nytt eikefat stående med lagringsløsning på 2 uka.
     
    #6 pinpoint, 26 Nov 2017
    Sist redigert: 26 Nov 2017
  7. Arnemann

    Arnemann
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Poenget med å la det stå med lagringsløsning er første omgang å trutne fatet. Så fort det er tett kan det brukes til øl, men det tar på ingen måte skade av å stå lengre fyllt med lagringsløsning. Det viktigste her er at fatet aldri står tomt, for da begynner stavene å tørke og uønskede organismer kan finne grobunn i fatet.

    Slike små fat (20-30 liter) som vi hjemmebryggere bruker har et veldig høyt forhold mellom overflate og volum, noe som kan føre til voldsomme mengder eikesmak. Ved å la fatet stå en stund med lagringsløsning bli man kvitt den sterkeste smaken. Som sagt kan du droppe dette, men vær da litt varsom med hvor lenge du lagrer ølet. Ta smaksprøver i hvert fall 2 ganger i uka og få ølet på flaske eller fat når du mener du har *litt* for mye eikesmak. Eiken roer seg mye ned med modning, så det er greit å ta høyde for dette.
     
  8. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Brukte du kun vanlig kaldt vann oppi for trutming? Eller kjørte du campden + sitronsyre pulver hele veien?
     
  9. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg kjørte først noen runder med kokende vann fra vannkoker som jeg "rullet" rundt inni tønnen og tømte ut.

    Så fylte jeg helt opp med så varmt vann jeg får i springen, det er 65 grader.
    Etterfylte med vann ettersom det varme vannet avkjøles og krympet.
    Gjentok dette noen ganger med noen dagers mellomrom.
    Fatet trutnet veldig fort sett i forhold til et annet fat jeg har testet.

    Jeg brukte ikke campen + sitronsyre, fordi det ikke var beskrevet i beskrivelsen fra leverandør.
    Dersom du skal ha fatet oppbevart lenge uten øl, ville jeg ha brukt campden + sitronsyre, min plan er å aldri hodet tomt etter at jeg først nå har tatt det i bruk.
     
    Ekornskurken liker dette.

Del denne siden