Sorry, men snakket om massedød er nok plassert i kassa for gamle myter. Lallemand gir samme råd som Fermentis. Det er egentlig ikke noe å diskutere, men når det som var vedtatte sannheter for 10-15 år sida, viser seg å være feil, så gjør de en del motstand før de går i grava.
Det som
kan diskuteres, er om det blir smaksforskjeller. Chris White (Whitelabs), som skreiv boka
Yeast ((2010) sammen med Zainasheff, har hevda det. Jeg mener han snakker om det i
denne podcasten, fra 2021. Han sier der at celledød ikke er problemet, men han hevder at cellemembranene ikke blir like godt restituert når du drysser gjæren rett i vørteren, og at det får betydning for gjæringsprosessen, og dermed for dannelsen av smaksstoffer. Jeg veit ikke om han har endra mening om det sida -21, men det virker rimelig å anta det. Whitelabs har nemlig lansert egne tørrgjærversjoner av et par av gjærtypene sine nå, produsert av Lallemand, og i infoen om den sier de:
Easy to Use. No rehydration or wort aeration is necessary due to the high sterol content and simple measurements of pitch rate by weight for hassle-free fermentations. (
https://www.whitelabs.com/news-update-detail?id=94)
Brülosophy-folka har sjølsagt testa dette, og resultatet har vært negativt: Ingen forskjell. (
https://brulosophy.com/2018/11/29/d...tion-with-dry-yeast-the-bru-club-xbmt-series/)
Jeg skal ikke si at det foreligger noen endelige bevis for hverken det ene eller det andre når det gjelder spørsmålet om smaksforskjeller, men jeg mener at det meste tyder på at vi helt rolig kan pitche direkte uten å risikere annet enn minimale forskjeller som de fleste ikke vil kunne oppfatte.