"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Mangler oppskrift jeg:), men tenker på noe slikt;
tre, fire prosent carapils, ti,femten prosent munic og resten pilsmalt.
OG ca 1.060, W34/70 som startes rundt 7-8C. Fyller opp med Magnum til 55 IBU.
Er vel ikke noe spesiellt med dette men nå har jeg omsider fått tak i Strisselspalt.
Tenker å bruke 2-3g/l ved 10 min av den.
Humla er helt ny for meg så tar gjerne imot bedre forslag på oppskrift.
Vil så høy bitterhet slå ihel smakshumla?
Liker lagere med bu/gu opp mot 1. Men det blir kanskje feil her?

Gristen ser knallgod ut. Men med mindre du vil lage en slags lys oktoberfestbier hvor alkoholen kommer litt mer frem så ville jeg senket OGen.
 
Mangler oppskrift jeg:), men tenker på noe slikt;
tre, fire prosent carapils, ti,femten prosent munic og resten pilsmalt.
OG ca 1.060, W34/70 som startes rundt 7-8C. Fyller opp med Magnum til 55 IBU.
Er vel ikke noe spesiellt med dette men nå har jeg omsider fått tak i Strisselspalt.
Tenker å bruke 2-3g/l ved 10 min av den.
Humla er helt ny for meg så tar gjerne imot bedre forslag på oppskrift.
Vil så høy bitterhet slå ihel smakshumla?
Liker lagere med bu/gu opp mot 1. Men det blir kanskje feil her?

Festbier på steroider med dobbel dose IBU:)?

De bitreste av de bitre nordtyske pilsene ligger vel opp mot 50 IBU, og det er ikke noe problem. Så humlinga går sikkert fint. Men du har ikke Northern Brewer eller Perle, da? - har fått veldig sansen for dem som bitterhumle i tyske øl nå.

Det jeg har problemer med i den oppskrifta, er alkoholen. Men det er jo en smakssak. Jeg går ut fra at du har lagt den opp der fordi du liker det. (Lystige minner fra danmarkstur med elefantølkonsumpsjon i ungdommen, kanskje:)?)
 
Perle har jeg kanskje, Mittelfruh, Hersbrucker og Saaz også. NB tviler jeg på. I tilfelle er den sikkert gammel.
Men de er forsøkt opp til flere ganger tidligere og nå er det Sisselspalt som skal testes.
Litt høy styrke kan jeg leve med. Det blir til vanlig ikke mer enn en bjørnunge på en kveld.
Og OG på pils/lagrene mine har en lei tendens til å ligge opp mot 55. Er alltid bestemt på at denne gangen
så skal jeg tynne ut. Men når jeg er kommet så langt at det er tid for det så er beina vonde
og tunge bøtter er pyton. Så noe under 55 blir det nok ikke denne gangen heller:(


-Har gode minner fra Danmark men elefantøl var ikke involvert:)
Forresten, når jeg skrev dette tenkte jeg at det kanskje var noen som hadde en super oppskrift på
Biere de garde (eller hva de nå heter). For i slike brukes denne humla?
 
Perle har jeg kanskje, Mittelfruh, Hersbrucker og Saaz også. NB tviler jeg på. I tilfelle er den sikkert gammel.
Men de er forsøkt opp til flere ganger tidligere og nå er det Sisselspalt som skal testes.
Litt høy styrke kan jeg leve med. Det blir til vanlig ikke mer enn en bjørnunge på en kveld.
Og OG på pils/lagrene mine har en lei tendens til å ligge opp mot 55. Er alltid bestemt på at denne gangen
så skal jeg tynne ut. Men når jeg er kommet så langt at det er tid for det så er beina vonde
og tunge bøtter er pyton. Så noe under 55 blir det nok ikke denne gangen heller:(


-Har gode minner fra Danmark men elefantøl var ikke involvert:)
Forresten, når jeg skrev dette tenkte jeg at det kanskje var noen som hadde en super oppskrift på
Biere de garde (eller hva de nå heter). For i slike brukes denne humla?

Skal ikke si at det ikke kan bli godt lagerøl om det er litt sterkt, men jeg synes det går ei grense ved ca.5,5%. Over det, og det blir fort til at alkoholen stikker gjennom. Men jeg har jo en festbier i kjeller'n sjøl nå som bør være på vei mot 5,8%, så det er jo ikke sånn at jeg ikke prøver:). Men jeg la den så langt ned jeg kunne uten å måtte droppe å kalle den festbier;).

Veit ikke helt hva nøkkelen er - kontroll på gjæringa, går jeg ut fra - men jeg opplever at det rett og slett er vanskeligere å brygge godt, sterkt lyst lagerøl.
 
Den delen jeg drikker av øl som kan lagres blir kanskje årsgammelt før jeg tar av de.
Er konstant på etterskudd i konsumeringa.

Skyver overnevnte litt ut i tid da jeg får selskap av medbrygger i morgen.
Lager en vanlig pils med Mittelfruh. OG kan da bli etter boka, for det er han som må slite på fulle bøtter.
Er kanskje heller ikke så lurt å lage et testøl på 75l.:)
 
Vil brygge en mosaic ipa. Fikk inspirasjon fra Albani mosaic.

OG 1060
FG 1013
IBU 50
EBC 15

6 kg pale malt
200 g crystal 20 ebc
200 g crystal 120 ebc

20 g mosaic 60 min
40 g mosaic 15 min
90 g mosaic whirlpool
100 g tørrhumle 5 dag

Gjær us-05

Er det noen som har innspill?
 
Er sikkert helt greit, men å bruke Mosaic for bitterhet på 60 føles på en måte som litt waste. De ville nok gjort seg fordelt på 15 og WP :D
 
Er sikkert helt greit, men å bruke Mosaic for bitterhet på 60 føles på en måte som litt waste. De ville nok gjort seg fordelt på 15 og WP :D

Tenkte det samme, for har magnum liggende. Men så ble jeg redd at det kunne bli overkill med så mye mosaic på sene tilsettinger. Bestilte en pakke på 250 gram som jeg ville bruke opp.
 
Pils, helles, kølsch, golden ale (eng.), cream ale. En "familie" av øl jeg godt kan drikke:).

Skal brygge noe sånt i morgen. Det var ment som en cream ale, men kanskje faller den litt mellom flere stoler? (Den er også ment som starter til en dobbel porsjon RIS. Det burde den i alle fall funke fint som.)
OG 1.039, FG 1.004, ABV 4,6%. meske på 64 + 72
Malt til 25 liter
1,5 kg pilsnermalt (38,5%)
1,5 kg pale ale malt (38,5%)
0,5 kg lyst münchnermalt (13%)
0,4 kg sukker (9,5%)
Humle
15 gr Northern Brewer @ 60
10 gr Bramling Cross @5
10 gr Cascade 5@
Gjær
WLP001

Litt rar grist. Jeg vil ha den både lett og crisp og med god maltsmak. Er ikke helt sikker på den der. Blir det en slags "graut"? Skulle jeg like gjerne kjøre 90,5% pilsnermalt?
 
Sist redigert:
@Finn Berger Det var jo utrolig snill humling. 25 liter starter?! ;)

Jeg tror jeg skjønner hvor du vil, men klarer så lite smaks/aromahumle å balansere den maltbasen? Det er jo lav ABV, så det er mulig at maltet ikke blir så dominerende som jeg tenker.
 
@Finn Berger Det var jo utrolig snill humling. 25 liter starter?! ;)

Jeg tror jeg skjønner hvor du vil, men klarer så lite smaks/aromahumle å balansere den maltbasen? Det er jo lav ABV, så det er mulig at maltet ikke blir så dominerende som jeg tenker.

BJCP sier 15-20 IBU. Denne har 18. (Glemte å sette inn det.) Nå kan jeg jo slenge i mer på 5 minutter uten å forstyrre det så mye, men om du tenker på cream ale som en slags amerikansk kølsch, så skal det ikke være så mye der. Ser at Zainasheff har 14 gr liberty på 1 minutt til 19 liter.

Dessuten er dette sånn halveis et bestillingsverk fra husets svigerdatter, som ikke er så glad i for mye humle. Bursdagsøl:). Bør kunne drikkes av folk som stort sett bare har vært vant til straight norsk pils.
 
Jeg har lyst til å brygge en jul/påske/matporter, men så har jeg ikke så mye erfaring med å brygge, og i hvert fall ikke med å sette sammen oppskrifter. Så da lurte jeg på om noen har innspill.

Jeg tenkte en porter med hint av sjokolade og sitrus/appelsin chocolate malt, caramell/Crystal, og kun EKG humle. Det er det jeg har kommet frem til.
Så var det basismalt evt. annet, mengder, mesketid og temp og selvfølgelig gjær. Noen tanker?
Eller er jeg helt lost her nå?

Hadde vært supert hvis jeg kunne fått alle ingrediensene fra ølbrygging.no siden der er en 7min kjøretur herfra.
 
Jeg har lyst til å brygge en jul/påske/matporter, men så har jeg ikke så mye erfaring med å brygge, og i hvert fall ikke med å sette sammen oppskrifter. Så da lurte jeg på om noen har innspill.

Jeg tenkte en porter med hint av sjokolade og sitrus/appelsin chocolate malt, caramell/Crystal, og kun EKG humle. Det er det jeg har kommet frem til.
Så var det basismalt evt. annet, mengder, mesketid og temp og selvfølgelig gjær. Noen tanker?
Eller er jeg helt lost her nå?

Hadde vært supert hvis jeg kunne fått alle ingrediensene fra ølbrygging.no siden der er en 7min kjøretur herfra.

Jeg ville gått for den som Gahr presenterer i denne tråden: https://forum.norbrygg.no/threads/f...eads/fullers-london-porter.10961/#post-103782

Det er ikke så farlig hva du bruker som bitterhumle. Dette skulle funke som humling til 25 liter:

24 gr Magnum @ 60
30gr Fuggles @ 10

Har de ikke Fuggles, kan du bruke Styrian Goldings, som er nokså lik. Eller du kan bruke East Kent Golding eller Golding. (Styrian Goldings er forvirrende nok en avlegger av Fuggles, ikke av Golding. De som hadde rappet den og plantet den i Slovenia, trodde det var Golding de hadde fått tak i. Derav navnet.)

edit: Sorry, leste ikke nøye nok. Bruk EKG, for all del.

Den der havner vel et sted mellom 5 og 5,5%, avhengig av utgjæring.
Appelsiner til jul? Da må du vel ty til appelsinskall. Det der er ikke mitt fagområde. Du kan bruke det røde fra friske appelsiner, eller tørket appelsinskall, som de sikkert har/bør ha på ølbrygging.
 
Sist redigert:
Jeg driver og fikler med en Bohemian Lager akkurat nå.

80% pils
10% Vienna
5% Hvete
5% Carahell
Hallertauer til 20 ibu+litt seinhumle
Wyeast Bohemian Lager på 11c

Har ikke brygget denne før og har lite peil på den. Jeg ser noen har en veldig enkel maltbase med kun 80/20 pils/vienna, men andre har litt carahell og hvete i. Hva med Hallertauer vs Saaz? Har brukt Saaz mye i det siste og tenkte å prøve noe annet.
 
Jeg driver og fikler med en Bohemian Lager akkurat nå.

80% pils
10% Vienna
5% Hvete
5% Carahell
Hallertauer til 20 ibu+litt seinhumle
Wyeast Bohemian Lager på 11c

Har ikke brygget denne før og har lite peil på den. Jeg ser noen har en veldig enkel maltbase med kun 80/20 pils/vienna, men andre har litt carahell og hvete i. Hva med Hallertauer vs Saaz? Har brukt Saaz mye i det siste og tenkte å prøve noe annet.

Er du ikke dømt til å bruke Saaz hvis du skal brygge en bøhmisk pils?
Trenger du strengt tatt noe annet enn pilsnermalt? Og så mesking på såpass høy temperatur at du ikke får et altfor tørt øl.

Jeg har ikke brygget denne sjøl, men har den på lista - sjøl om jeg foretrekker nordtysk pils. Så jeg skal kanskje heller lytte enn mene:).

Og @Bårdd er jo eksperten på dette ølet.
 
Jeg ville gått for den som Gahr presenterer i denne tråden: https://forum.norbrygg.no/threads/f...eads/fullers-london-porter.10961/#post-103782

Det er ikke så farlig hva du bruker som bitterhumle. Dette skulle funke som humling til 25 liter:

24 gr Magnum @ 60
30gr Fuggles @ 10

Har de ikke Fuggles, kan du bruke Styrian Goldings, som er nokså lik. Eller du kan bruke East Kent Golding eller Golding. (Styrian Goldings er forvirrende nok en avlegger av Fuggles, ikke av Golding. De som hadde rappet den og plantet den i Slovenia, trodde det var Golding de hadde fått tak i. Derav navnet.)

edit: Sorry, leste ikke nøye nok. Bruk EKG, for all del.

Den der havner vel et sted mellom 5 og 5,5%, avhengig av utgjæring.
Appelsiner til jul? Da må du vel ty til appelsinskall. Det der er ikke mitt fagområde. Du kan bruke det røde fra friske appelsiner, eller tørket appelsinskall, som de sikkert har/bør ha på ølbrygging.
Takk!
Leste at EKG hadde litt sitrus mot appelsinsmak. Derfor tenkte jeg den kunne passe til jul/påske.

Samme mengder EKG som de du nevner?
Hvor lenge mesk kok?

Lurer litt på om jeg skal bare ta havre stouten til ølbrygging siden det er 2 brygget mitt. Frister godt den og [emoji3]
 
Jeg driver og fikler med en Bohemian Lager akkurat nå.

80% pils
10% Vienna
5% Hvete
5% Carahell
Hallertauer til 20 ibu+litt seinhumle
Wyeast Bohemian Lager på 11c

Har ikke brygget denne før og har lite peil på den. Jeg ser noen har en veldig enkel maltbase med kun 80/20 pils/vienna, men andre har litt carahell og hvete i. Hva med Hallertauer vs Saaz? Har brukt Saaz mye i det siste og tenkte å prøve noe annet.

Hvis du vil brygge Tsjekkisk pils må du bruke saaz.

Jeg bruker kun 100% Bohemian floor malted i mine Tsjekkere. Ikke crystal/karamell eller noe annet. Hvete, dersom du tar deg bryet med en 20 min proteinpause på 55 grader for å bryte ned de tyngste proteinmolekylene til mellomstore får du skumstabilitet i bøtter og spann (sammen med relativt høy IBU). I og for seg gjør ikke 5% hvete noe til eller fra men du trenger det ikke. Wienermalt, jeg bruker det ikke men ser ikke noe galt i å bruke det for farge og fylde. Jeg ville ha droppet carahell.

Du bør legge IBU på rundt 35. Jeg ser at mange legger den på 40+. Gjør du det må du, etter min mening, ha like bløtt vann som originalen for å få en balansert bitterhet.

Mesken vil få for høy PH, så vannjustering er nødvendig. Som en tommelfingerregel (som er unøyaktig) kan man bruke 6 ml melkesyre på 25 liter hvis man har normalt storbyvann. 6 ml er normalt litt for lite men bedre med ph 5.4 enn 4,8. jeg bruker også 2,5 g cacl for å få mer enn 50 ppm calsium for gjæra sin skyld.

Mesk på 67 grader i 45 - 60 minutter og 72 grader i 10 minutter mesk ut på 78. Tsjekkisk øl skal ha kropp.

med vennlig hilsen

Bårdd
 
Tilbake
Topp