"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg trodde den skulle være undergjæret? Opprinnelig var den overgjæret, men med lagerens inntog begynte bryggeriene å brygge også den sterke porteren sin med lagergjær - og det var vel da stilen ble til?

Sikkert veldig diskuterbart;).

Smakte for ei tid tilbake en 15 år gammel Carnegie. Den var helt utrolig god. Og dette er jo ikke noe sterkt øl, heller
Jo, historisk begynte man med overgjær og så har man gått over til lagergjær.
Jeg er hjemmebrygger og kan gjære akkurat som jeg vil.

Men gitt at dette ølet skal få noen uker på eikefat etter at det er ferdig gjæret, etter det skal det nok lagres leeeenge. Taler dette for at lagergjær er det beste for akkurat dette ølet over tid?
Jeg er ikke fanatisk opptatt av å være innenfor stil.

Oppskriften til @loebrygg på "Smoked Baltic Porter" så spennende ut så den må jeg prøve, men det må bli en annen gang for jeg tør ikke å lage 40 liter øl med smoked- og peated- malt.
 
Ønsker meg en frisk og fin APA til Jul.
Hva tror dere om denne? Evntuelle tips til justeringer? Har basert den på en IPA-oppskrift jeg har blitt veldig fornøyd med.
Brew Method: All Grain
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 90 min
Batch Size: 46 liters (fermentor volume)
Boil Size: 60 liters
Boil Gravity: 1.042
Efficiency: 65% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.012
ABV (standard): 5.61%
IBU (tinseth): 31.41
SRM (morey): 8.32

FERMENTABLES:
6 kg - United Kingdom - Maris Otter Pale (48.8%)
5 kg - German - Pilsner (40.7%)
650 g - German - CaraHell (5.3%)
650 g - German - CaraMunich II (5.3%)

HOPS:
25 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 15, Use: Boil for 60 min, IBU: 22.27
20 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 15 min, IBU: 5.07
40 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 5 min, IBU: 4.07
40 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 0 min

MASH GUIDELINES:
1) Infusion, Temp: 66 C, Time: 60 min, Amount: 46 L
Starting Mash Thickness: 3.6 L/kg

YEAST:
White Labs - California Ale Yeast WLP001
Starter: No
Form: Liquid
Attenuation (avg): 76.5%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 20 - 22.78 C
Fermentation Temp: 18 C

Tilsettes:
CaSO4 (skyllevann):3,9 gram / 1 strøken teskje
CaSO4 (meskevann):6,9 gram / 1,7 strøken teskje
 
Jo, historisk begynte man med overgjær og så har man gått over til lagergjær.
Jeg er hjemmebrygger og kan gjære akkurat som jeg vil.

Men gitt at dette ølet skal få noen uker på eikefat etter at det er ferdig gjæret, etter det skal det nok lagres leeeenge. Taler dette for at lagergjær er det beste for akkurat dette ølet over tid?
Jeg er ikke fanatisk opptatt av å være innenfor stil.

Oppskriften til @loebrygg på "Smoked Baltic Porter" så spennende ut så den må jeg prøve, men det må bli en annen gang for jeg tør ikke å lage 40 liter øl med smoked- og peated- malt.

Nå fikk jeg for meg å sette Carnegie på lista over prosjekter i vinter. Fant en oppskrift ( fra en svenske), men har ingen mulighet til å vurdere den:

75% pilsner malt
12,5% caramel malt
12,5% chocolate malt

Bitter to maybe 30 IBUs at beginning of boil with any classic european hop.

It's fermented with a pretty clean lager yeast, but before 1993 they used Ringwood.

(http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=567618)

Enkel og grei, og så får en bare vurdere hva slags caramel og sjoko. Noen meninger om det?
 
Nå fikk jeg for meg å sette Carnegie på lista over prosjekter i vinter. Fant en oppskrift ( fra en svenske), men har ingen mulighet til å vurdere den:

75% pilsner malt
12,5% caramel malt
12,5% chocolate malt

Bitter to maybe 30 IBUs at beginning of boil with any classic european hop.

It's fermented with a pretty clean lager yeast, but before 1993 they used Ringwood.

(http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=567618)

Enkel og grei, og så får en bare vurdere hva slags caramel og sjoko. Noen meninger om det?

Jeg ser på Gahr sin oppskrift i "Den norske ølrevolusjonen" for Andrimne Baltic Porter at han kjører følgende maltsammensetning:
3,5 kg pilsmalt
5,5 kg Münchenermalt
250 g crystal malt, 120 EBC
250 g dark crystal, 300 EBC
150 g chocolate malt, 1175 EBC
200 g Carafa Special, 1175 EBC

WLP833

Tror nok du kan kjøre mørk, mørk caramel og sjoko
 
Etter studier i bryggebøkene jeg har (begynnere å bli et lite bibliotek nå) nærmer jeg meg å gå for undergjæret Baltisk porter, og da WLP833.
Den tåler litt mer alkohol enn WLP830, og så skal den være mer egnet for malt-tunge øl enn 830.
Gahr har skriver at han har hatt eiketerninger på Andrimne Baltic Porter med godt hell, så det kan være jeg rett og slett går for den oppskriften.
 
Etter studier i bryggebøkene jeg har (begynnere å bli et lite bibliotek nå) nærmer jeg meg å gå for undergjæret Baltisk porter, og da WLP833.
Den tåler litt mer alkohol enn WLP830, og så skal den være mer egnet for malt-tunge øl enn 830.
Gahr har skriver at han har hatt eiketerninger på Andrimne Baltic Porter med godt hell, så det kan være jeg rett og slett går for den oppskriften.
Vi brygget en baktisk porter med 833 for ikke så lenge siden, basen er ikke så veldig ulik Gahr sin, den ble veldig bra, vant til og med i en konkurranse med den:)
 
Vi brygget en baktisk porter med 833 for ikke så lenge siden, basen er ikke så veldig ulik Gahr sin, den ble veldig bra, vant til og med i en konkurranse med den:)
Da nærmer det seg veldig at jeg tar utgangspunkt i Gahr sin oppskrift, og at det blir WLP833
 
Prøver å sette sammen noe som ligner en oppskrift og kunne tenkt meg noen meninger herfra.

Jeg har brygget to all-grain sett, en IPA og en Stout. Så tenkte jeg at jeg skulle prøve å sette sammen noe selv bare for å se hvordan det blir :) jeg vil har noe lyst lettdrikkelig med lav ABV. Var @Finn Berger som satt meg på tanken med sin Golde Ale på 3%, men i manko på ingrediensene i den oppskriften, så ble det noe som dette:

Pilsner malt 3,5kg
Risskall 0,5kg
Flaket hvete 0,5kg

EKG 20g @ 60
Simcoe 25g @ 15

Mulig sitronskall @ 15 - usikker på denne :)

Safale - S05

meskes på 67 C i 60 min og kok på 90 min

OG 1.033
FG 1.008

ABV 3,3%
IBU 23.8

er jeg inne på noe eller er jeg helt på humletur?
 
Sist redigert:
Så WLP830 er ikke så godt egnet for undergjæret Baltisk Porter??? Det var jo faen så typisk... satte en sånn i helga med 1.092 i OG... Har vært nede i bryggerommet daglig og godsnakka med gjæren og den lover å gjøre så godt den kan... Og så sindig og fornuftig den gjærer jobber så må jeg si jeg har tro på att den snakker sant... ikke noe behov for blowoff der nei..... bare spiser og koser seg.
 
Så WLP830 er ikke så godt egnet for undergjæret Baltisk Porter??? Det var jo faen så typisk... satte en sånn i helga med 1.092 i OG... Har vært nede i bryggerommet daglig og godsnakka med gjæren og den lover å gjøre så godt den kan... Og så sindig og fornuftig den gjærer jobber så må jeg si jeg har tro på att den snakker sant... ikke noe behov for blowoff der nei..... bare spiser og koser seg.

Joda, tror det går fint. Kanskje litt mer svovel enn 833, men det forsvinner til slutt.
 
Prøver å sette sammen noe som ligner en oppskrift og kunne tenkt meg noen meninger herfra.

Jeg har brygget to all-grain sett, en IPA og en Stout. Så tenkte jeg at jeg skulle prøve å sette sammen noe selv bare for å se hvordan det blir :) jeg vil har noe lyst lettdrikkelig med lav ABV. Var @Finn Berger som satt meg på tanken med sin Golde Ale på 3%, men i manko på ingrediensene i den oppskriften, så ble det noe som dette:

Pilsner malt 3,5kg
Risskall 0,5kg
Flaket hvete 0,5kg

EKG 20g @ 60
Simcoe 25g @ 15

Mulig sitronskall @ 15 - usikker på denne :)

Safale - S05

meskes på 67 C i 60 min og kok på 90 min

OG 1.033
FG 1.008

ABV 3,3%
IBU 23.8

er jeg inne på noe eller er jeg helt på humletur?

Helt klart på humletur, i alle fall. Bruk Simcoe som bitterhumle og EKG på 15. Det var kanskje det du mente å skrive? (Jeg har ikke sjekket IBU'ene.) EKG som bitterhumle gir lite mening. Du kan jo kjøre bare Simcoe hele veien, så lærer du den humla å kjenne. (Furu og sitrus)

Trenger du risskall til den der, da? Det er jo bare for å hindre "stuck mash", og det burde du ikke få der.

Skal ikke si noe om sitronskall, for jeg har ingen erfaring med det, men jeg hadde ikke brukt det. Jeg hadde nok heller kjørt dette som et helt enkelt øl - så lærer du de ingrediensene du bruker, å kjenne på best mulig måte.

I forhold til ølstil bør du bruke en engelsk gjær hvis det skal være en Engelsk Golden Ale. Med s-05 blir det en amerikansk Blonde Ale. Ikke at det spiller noen rolle hvilken stil det er, så lenge ølet er godt - men det er nyttig å kjenne ølstilene. (Ei god bok er Brewing Classic Styles av Jamil Zainasheff.) Tørrgjæralternativer for engelsk øl: Nottingham (Danstar) eller s-04 (Fermentis).

Her er min Golden Ale, om du vil ha den:
Malt til 24 liter
2,75 kg pilsnermalt
1,75 kg pale malt
Humle
25 gr Northern Brewer @ 60
25 gr EKG @ 12
25 gr EKG @ 2
Gjær
WLP 013

OG 1.044, ABV 4,5%, meske på 67 og 72.
 
Sist redigert:
Så WLP830 er ikke så godt egnet for undergjæret Baltisk Porter??? Det var jo faen så typisk... satte en sånn i helga med 1.092 i OG... Har vært nede i bryggerommet daglig og godsnakka med gjæren og den lover å gjøre så godt den kan... Og så sindig og fornuftig den gjærer jobber så må jeg si jeg har tro på att den snakker sant... ikke noe behov for blowoff der nei..... bare spiser og koser seg.
Joda, det går helt fint med WLP830. Men siden jeg ikke har noen av de i hus går jeg for WLP833.

White Labs Product Catalog_2017.pdf
White labs skrev:
WLP830 German Lager Yeast

Our highly popular lager yeast is one of the most widely used lager strains in the world. Very malty and clean, and great for all German lagers, pilsners, Oktoberfests, and märzens.

White labs skrev:
WLP833 German Bock Lager Yeast

From the Alps of southern Bavaria, this yeast produces a beer that is well balanced between malt and hop character. The excellent malt pro le makes it well suited for bocks, dopplebocks, and Oktoberfest- style beers. A very versatile lager yeast, it is so well balanced that it has gained tremendous popularity for use in classic American-style pilsners. Also good for helles-style lager beers.
 
Helt klart på humletur, i alle fall. Bruk Simcoe som bitterhumle og EKG på 15. Det var kanskje det du mente å skrive? (Jeg har ikke sjekket IBU'ene.) EKG som bitterhumle gir lite mening. Du kan jo kjøre bare Simcoe hele veien, så lærer du den humla å kjenne. (Furu og sitrus)

Trenger du risskall til den der, da? Det er jo bare for å hindre "stuck mash", og det burde du ikke få der.

Skal ikke si noe om sitronskall, for jeg har ingen erfaring med det, men jeg hadde ikke brukt det. Jeg hadde nok heller kjørt dette som et helt enkelt øl - så lærer du de ingrediensene du bruker, å kjenne på best mulig måte.

I forhold til ølstil bør du bruke en engelsk gjær hvis det skal være en Engelsk Golden Ale. Med s-05 blir det en amerikansk Blonde Ale. Ikke at det spiller noen rolle hvilken stil det er, så lenge ølet er godt - men det er nyttig å kjenne ølstilene. (Ei god bok er Brewing Classic Styles av Jamil Zainasheff.) Tørrgjæralternativer for engelsk øl: Nottingham (Danstar) eller s-04 (Fermentis).

Her er min Golden Ale, om du vil ha den:
Malt til 24 liter
2,75 kg pilsnermalt
1,75 kg pale malt
Humle
25 gr Northern Brewer @ 60
25 gr EKG @ 12
25 gr EKG @ 2
Gjær
WLP 013

OG 1.044, ABV 4,5%, meske på 67 og 72.

Takker for hjelp på denne! Leste i Brygg mer øl
Simcoe - egner seg godt som bitterhumle, men dersom den tilsettes mot slutten av koketiden tilfører godt preg av furunål og saftig mandarinsmak

Derfor tenkte jeg at den sammen med EKG kunne vært bra.
Takker for andre tips her og! Jeg tenkte på den golden ale du har på 3%.
 
Takker for hjelp på denne! Leste i Brygg mer øl
Simcoe - egner seg godt som bitterhumle, men dersom den tilsettes mot slutten av koketiden tilfører godt preg av furunål og saftig mandarinsmak

Derfor tenkte jeg at den sammen med EKG kunne vært bra.
Takker for andre tips her og! Jeg tenkte på den golden ale du har på 3%.

"Furunål" stemmer, men jeg tror ikke du skal vente deg noen veldig tydelig "saftig mandarinsmak".

Det du bruker som bitterhumle, bidrar veldig lite med smak, så du ville overhodet ikke kjent noe til EKG i oppskriften din. Simcoe er dessuten mye kraftigere i smak og aroma enn EKG, og ville antakelig slått den godt i hjel om du tilsatte like mengder av de to som smaks-/aromahumle. Jeg tror ikke det er noen god ide å kombinere dem, men her er jeg på tynn is. Jeg har jo ikke prøvd. Hvis du vil prøve, skal du nok bruke lite Simcoe og mye EKG. (1:4?) Jeg har kombinert EKG og Cascade i en amber ale, og det ble godt.

Men om du har hengt deg opp i at det gjerne står noe om sitrus i beskrivelsen av EKG, så er det noe jeg aldri har klart å kjenne. Og sjøl om en mer følspm nese/gane enn min kan oppfatte det, så er det i alle fall ikke noe i nærheten av det sitruspreget du har i amerikanske sitrushumler.
 
Takker for hjelp på denne! Leste i Brygg mer øl
Simcoe - egner seg godt som bitterhumle, men dersom den tilsettes mot slutten av koketiden tilfører godt preg av furunål og saftig mandarinsmak

Derfor tenkte jeg at den sammen med EKG kunne vært bra.
Takker for andre tips her og! Jeg tenkte på den golden ale du har på 3%.

Det var en mild ale, det:).
Malt til 24 liter
3,3 kg Maris Otter
0,2 kg Crystal 120
0,1 kg Special Roast
Humle
35 gr Bramling Cross @ 30
15 gr Bramling Cross @ 15
Gjær
Wyeast 1318

OG 1.033, meske på 67.

Til dette med humletilsetninger: Bruker du mye av ei humle ved 60 minutter, vil den bidra med noe smak, men stort sett kan du se bort fra smakseffekten av bitterhumla.

Ellers er dette med smaks- og aromahumling noe som har effekt langs en glidende skala.

De aromatiske oljene kokes lett bort, og du får lite aromabidrag fra tidligere tilsetninger enn 5 minutter. En rein aromatilsetning er det hvis du hiver oppi humle i det du avslutter koket. Så kan du tilsette humle på et tidspunkt under nedkjølingen, markert med WP (whirlpool) eller "hopstand" i oppskriften. Det skal gi enda bedre effekt. Du kan for eksempel vente til du er kommer ned til 60 grader, og så la brygget stå der i en halvtime mens humla gir fra seg oljene sine. (@Miguels favorittsteg.)

Smakseffekten blir gradvis tydeligere fra ca 30 minutter. Men 15 minutter er et vanlig tidpunkt for tilsetninger med vekten på smak. Kan gjerne kombineres med en tilsetning ved 5, som gir noe aroma, også. Bare en tilsetning på 10 minutter er også et alternativ for øl der humle ikke spiller noen hoverolle, men der du ønsker et lite preg, likevel.
 
"Furunål" stemmer, men jeg tror ikke du skal vente deg noen veldig tydelig "saftig mandarinsmak".

Det du bruker som bitterhumle, bidrar veldig lite med smak, så du ville overhodet ikke kjent noe til EKG i oppskriften din. Simcoe er dessuten mye kraftigere i smak og aroma enn EKG, og ville antakelig slått den godt i hjel om du tilsatte like mengder av de to som smaks-/aromahumle. Jeg tror ikke det er noen god ide å kombinere dem, men her er jeg på tynn is. Jeg har jo ikke prøvd. Hvis du vil prøve, skal du nok bruke lite Simcoe og mye EKG. (1:4?) Jeg har kombinert EKG og Cascade i en amber ale, og det ble godt.

Men om du har hengt deg opp i at det gjerne står noe om sitrus i beskrivelsen av EKG, så er det noe jeg aldri har klart å kjenne. Og sjøl om en mer følspm nese/gane enn min kan oppfatte det, så er det i alle fall ikke noe i nærheten av det sitruspreget du har i amerikanske sitrushumler.

Takker så mye for oppskriften!

Risskallene var tenkt for å unngå stuckmash ja siden jeg har med flaket hvete.

Den oppskriften jeg så var denne: https://forum.norbrygg.no/index.php?posts/429105

Kunne tenkt meg noe lignende på 3% så man kan drikke litt av den uten å komme i kjemisk ubalanse... [emoji16]
 
Takker så mye for oppskriften!

Risskallene var tenkt for å unngå stuckmash ja siden jeg har med flaket hvete.

Den oppskriften jeg så var denne: https://forum.norbrygg.no/index.php?posts/429105

Kunne tenkt meg noe lignende på 3% så man kan drikke litt av den uten å komme i kjemisk ubalanse... [emoji16]

Så lenge man ikke trenger øl for å komme i kjemisk balanse, så ... :).

Det er et veldig lettdrikkelig øl, da - så du drikker jo fort litt mer av det:confused:.
 
Det var en mild ale, det:).
Malt til 24 liter
3,3 kg Maris Otter
0,2 kg Crystal 120
0,1 kg Special Roast
Humle
35 gr Bramling Cross @ 30
15 gr Bramling Cross @ 15
Gjær
Wyeast 1318

OG 1.033, meske på 67.

Til dette med humletilsetninger: Bruker du mye av ei humle ved 60 minutter, vil den bidra med noe smak, men stort sett kan du se bort fra smakseffekten av bitterhumla.

Ellers er dette med smaks- og aromahumling noe som har effekt langs en glidende skala.

De aromatiske oljene kokes lett bort, og du får lite aromabidrag fra tidligere tilsetninger enn 5 minutter. En rein aromatilsetning er det hvis du hiver oppi humle i det du avslutter koket. Så kan du tilsette humle på et tidspunkt under nedkjølingen, markert med WP (whirlpool) eller "hopstand" i oppskriften. Det skal gi enda bedre effekt. Du kan for eksempel vente til du er kommer ned til 60 grader, og så la brygget stå der i en halvtime mens humla gir fra seg oljene sine. (@Miguels favorittsteg.)

Smakseffekten blir gradvis tydeligere fra ca 30 minutter. Men 15 minutter er et vanlig tidpunkt for tilsetninger med vekten på smak. Kan gjerne kombineres med en tilsetning ved 5, som gir noe aroma, også. Bare en tilsetning på 10 minutter er også et alternativ for øl der humle ikke spiller noen hoverolle, men der du ønsker et lite preg, likevel.

Takker så mye for oppskriften! Lærer mye av å spørre her [emoji16]

Risskallene var tenkt for å unngå stuckmash ja siden jeg har med flaket hvete.

Kunne tenkt meg noe lignende på 3% så man kan drikke litt av den uten å komme i kjemisk ubalanse... [emoji16] Jeg finner ikke de ingrediensene du lister her hos ølbrygging.no som er min lokale butikk. Så jeg prøvde meg på en spansk en, men jeg har vel kanskje ikke landet i nærheten engang?

Edit: dårlig nett her, så dette ble vist nesten en dobbeltpost. Sorry
 
Jeg blei så inspirert av @Finn Berger sin (hater garpegenetiv, men er redd genetivs-s vil ødelegge tagginga) tråd om golden ale at jeg gikk hen og satte sammen en oppskrift på en old ale. Tenkte jeg skulle gi forumet en anledning til å komme med innspill før jeg handla inn denne gangen. :)

Til ca 23 liter:
6,5 kg Maris Oter
0,5 kg briess Carabrown
0,5 kg Weyermann Caraaroma
0,5 kg Thomas Fawcett Crystal 120 EBC
0,5 kg Bestmalz München
0,5 kg Bestmalz Wien
0,25 kg demerarasukker

30 g magnum @ 60
20 g EKG @ 30
40 g EKG @ 15

Wyeast 1318

Estimert OG 1091, FG 1021, ABV 9,3 %, IBU/SG 0,483

Noen tanker? Lurte på å droppe München, men det er jo veldig godt...
 
Hvorfor demerarasukker istedenfor vanlig sukker? Du burde jo få nok maltsmak her uansett, og jeg tror smaken av mørkt sukker, som er godt i litt mørkere øl kan bli litt off i en Golden Ale.
 
Tilbake
Topp