Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Absolutt en mulighethva med å blande gjær? lage en starter på en pakke av hver?
Absolutt en mulighethva med å blande gjær? lage en starter på en pakke av hver?
63 er vel prima for deg her. For noe høyere effektivitet kan du fordele hovedmesk på 63 og f.eks. 65. Hvis du ønsker å presse ned FG mest mulig bør du kutte ut eller kutte ned 70 graders trinnet. 30 min der vil dra FG opp noen poeng. På mine egne brygg har jeg observert at et kort dekstrinsteg på 15min (70-72 grader) ofte ikke bidrar til høyere FG, men gir noe høyere effektivitet. Det er kun dersom jeg hviler der lengre at FG konsekvent blir noe høyere. Kjenner du bryggesystemet ditt godt, kan du justere bryggedagen underveis. På mitt system "skal" jeg ha en SG etter 30 minutters mesk omtrent lik som estimert OG. Da kan jeg allerede da justere meskingen etter behov. Som @Holmentoppen skriver vil mye gjær og godt med oksygen være viktig for lavest mulig FG …har satt den til 63 °C i 75 minutter så 70°C i 30 min.
Kjenner du bryggesystemet ditt godt, kan du justere bryggedagen underveis. Som @Holmentoppen skriver vil mye gjær og godt med oksygen være viktig for lavest mulig FG …
Første forsøk med Brewfather. Bryggekompisen min sin oppskrift som skal lages på BT80. Han har laget den en gang før og da ble den helt grei men noe kjedelig. Han har foreslått litt stjerneanis (1 stk på 50l - siste 5 minutter fjernes før nedkjøling) og appelsinskall... Tanker?
Vanvittig med vannjusteringer iallefall?
Både opp og ned på pH, fulgt en vannprofil uten å tenke på RA i den profilen? Kan være det er gjennomtenkt dog
Min erfaring hittil er at målt pH alltid havner høyere enn det brewfather beregner, jeg sikter derfor mot den lavere enden av intervallet jeg ønsker å treffe. Har oppfattet at pH gjerne bør være høyere på mørke øl, men er ikke 30 EBC ganske lyst til å kalles stout?Høyere pH på stouts er ikke så dumt egentlig. Det er litt som forskjellen på myk og skarp mørk sjokolade, sjokoladefolkene har visst om dette kjempelenge.
30 EBC er ganske lyst ja. Nesten så du kan kalle det en Vienna lager.Min erfaring hittil er at målt pH alltid havner høyere enn det brewfather beregner, jeg sikter derfor mot den lavere enden av intervallet jeg ønsker å treffe. Har oppfattet at pH gjerne bør være høyere på mørke øl, men er ikke 30 EBC ganske lyst til å kalles stout?
Min erfaring hittil er at målt pH alltid havner høyere enn det brewfather beregner, jeg sikter derfor mot den lavere enden av intervallet jeg ønsker å treffe. Har oppfattet at pH gjerne bør være høyere på mørke øl, men er ikke 30 EBC ganske lyst til å kalles stout?
20-25 graderhvilken temp måler du pH på da?
Fant en oppskift på nett:
Svartedauen Milk Stout.
5.50 kg Pale malt, maris otter
0.64 kg Choclate malt
0.23 kg Roasted barley
Kok:
24.5 g Fuggle 60 min
8.2 g Fuggle 30 min
Jeg har bestilt denne oppskriften, jeg lurer på om jeg i tillegg skal tilsette 500g havregryn i mesken for å få mer smak? Har lyst til å riste havergrynet først.
Hva tenker dere?