"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Tusen takk for svar!:)
Her er gjær og mesketemperatur også. Men må innrømme at jeg er litt fristet til å forsøke Lutra tørrgjær:)
Vis vedlegget 55523
Jeg har ikke prøvd Lutra - eller annen kveik, for den sakens skyld - men jeg har lest litt rundt omkring. Jeg får inntrykk av at den er ganske rein, men at du kan kjenne at det er en kveik. Og at snakket om at ølet blir som en lager nok er en smule overdrevet.

Jeg hadde liggi langt unna:). Men det er nå meg, da. (Jeg liker lager som smaker lager.)
 
Som de fleste andre her inne (regner jeg med) har jeg en haug med humlerester i frysen som ikke blir brukt, og idag fikk jeg en sekk med grist til Apocalyptic thunder juice som hadde blitt feillevert.

Da tenkte jeg å lage en restefest og ende opp med noe som kan minne om en IPA.

Gristen er da 6.1kg pils og 300g flaket havre. Og det blir en 25 liter batch.

Er det noe som skriker nei med dette humleskjemaet?

CB190012-A67B-4E59-BACD-0653B3BD3343.jpeg

Estimert verdier er:
Abv 6.3%
IBU 56
BU/GU 0.94
 
Som de fleste andre her inne (regner jeg med) har jeg en haug med humlerester i frysen som ikke blir brukt, og idag fikk jeg en sekk med grist til Apocalyptic thunder juice som hadde blitt feillevert.

Da tenkte jeg å lage en restefest og ende opp med noe som kan minne om en IPA.

Gristen er da 6.1kg pils og 300g flaket havre. Og det blir en 25 liter batch.

Er det noe som skriker nei med dette humleskjemaet?

Vis vedlegget 55594

Estimert verdier er:
Abv 6.3%
IBU 56
BU/GU 0.94

Litt mye edelhumle? Personlig hadde jeg brukt denne i en Saison eller en pils. Glazentoren klonen er et fint utgangspunkt
 
Poenget er vel å bruke opp humle. Jeg syntes Saaz gir et spennende preg i IPA, selv om den kanskje ofte drukner litt
Kanskje flytte litt av humla til 5 -10 min kok. Kun WP/hop stand og tørrhumle syntes jeg kan mangle litt kompleksitet
 
Dere må gjerne komme med konkrete forslag, jeg har lite å bidra med selv...
Jeg tror jeg ville flyttet mittelfruh til 30 minutter. Den vil nok komme mer til sin rett der, såfremt den vil merkes med alle de andre humlene. Som @loebrygg sier så ville jeg hatt i noe av humla på slutten av koken. Halvparten av Southern passion og simcoe ville jeg hatt i 5 minutter før kokeslutt. Eller kanskje et bedre alternativ hele amarillo og saaz-tilsettingen med 5-10 minutter igjen av koken og hele southern passion/simcoe på 0 minutter som du har nå.
 
Skal brygge en Singlehop CTZ denne uka, og tenkte å bruke opp litt snacks fra kjøleskapet. Trodde jeg hadde to poser med us05, men det var visst en med us05 og en med s04. Tenkte å fyre en blanding av de to. Noen som har testet? :) eller noen som mener noe?
 
Skal brygge en Singlehop CTZ denne uka, og tenkte å bruke opp litt snacks fra kjøleskapet. Trodde jeg hadde to poser med us05, men det var visst en med us05 og en med s04. Tenkte å fyre en blanding av de to. Noen som har testet? :) eller noen som mener noe?
Har ikke testa, men ser ikke noen grunn til at det ikke skal gå helt utmerket.
 
1645018619913.png
Skal prøve meg på ein variant av West Coast Amber-alen som er i 'greatest hits'-underforumet her på Norbrygg. Har brygga denne med Simcoe/Centennial/Cascade-kombo tidlegare og det vart veldig godt, men har lyst til å prøve litt andre humletyper. Leser om Loral-humla og tenkte kanskje denne kunne vere noko å prøve.

Usikker om det er best å berre bruke denne eller kombinere den med ein annan humletype? Setter pris på innspel.

Tar gjerne imot forslag til humlekombinasjon som ikkje inkluderer Loral. Er ute etter ein noko avbalansert amber ale, ikkje så sterkt humlekarakter som i ein IPA.
 
Det er en knall oppskrift, men personlig er jeg litt skeptisk til om Loral vil funke så bra i denne

Forutenom de du nevner er det jo klassisk C-humler som funker godt i slike øl
Amarillo og Chinook kan også være verd å prøve
 
Skal brygge en Imperial Stout som jeg tenker lagre 1/2-1år på eikefat, (tapper den over på stål når den har passe med vanillin- og tresmak). Tenker å lagre den minst 2 år. Svær grist, noe går oppi av rester, (feks light chocolate malt), men den er også slik fordi jeg ønsker både kjeks, røst, og brent - hele spekteret. Håpet er en kompleks og rund stout. Derfor også råfrukten/rug. Gjorde noe av det samme med Birger-stouten i år, og var ganske fornøyd med denne.
Er hjertelig åpen for forslag om kommentarer til forbedringer. Særlig lurer jeg på om 70 IBU vil holde når den skal lagres såpass lenge. Jeg er ute etter en smooth stout, derfor er jeg forsiktig med den mørkeste malten. Skal ha oppi Black malten på slutten av mesken, (10 min), vurderer det samme for Roasted Barley, (men jeg _tror_ den bør være med hele veien - den skal jo da heller ikke gi så mye besk/bitterhet). Bør kanskje også dra den opp til 200g? Vil jo gjerne ha ett tydelig kaffepreg.
Ekstrapoeng til de som tar (de to) referansene i tittelen :p

Old Archie

Imperial Stout
8.1% / 22.6 °P

60% efficiency
Batch Volume: 22 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 32.21 L
Sparge Water: 5.44 L
Total Water: 37.65 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.083
Original Gravity: 1.095
Final Gravity (Adv): 1.033
IBU (Tinseth): 70
BU/GU: 0.74
Color: 106 EBC

Mash

Strike Temp — 73.8 °C
Mash — 67 °C45 min
Mash out — 73 °C45 min

Malts (11.62 kg)

8 kg (68.9%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC
500 g (4.3%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (4.3%) — Homemade Roasted oats — Grain — 10 EBC
500 g (4.3%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g (3.4%) — Castle Malting Chateau Special B — Grain — 300 EBC
300 g (2.6%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
300 g (2.6%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
300 g (2.6%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC
300 g (2.6%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
200 g (1.7%) — Weyermann Carafa Special II — Grain — 1150 EBC
120 g (1%) — Warminster Low Coloured Chocolate (Pale) — Grain — 415 EBC
100 g (0.9%) — BestMalz Black Malt — Grain — 1200 EBC
100 g (0.9%) — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC

Hops (160 g)

38 g (40 IBU) — Admiral 12.7% — First Wort
22 g (9 IBU) — Challenger 5.1% — First Wort
100 g (21 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 30 min

Yeast

800 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%

Fermentation

SS Brew Bucket 26l
Ferment — 18 °C7 days
Diacetyl rest — 22 °C3 days
Cold crash — 3 °C1 day
Oak — 10-16 °C — 180-360 days

Water Profile

Ca2+: 67
Cl-: 71
SO42-: 45
HCO3-: 43

Add black malt at the last 10 min of mashing
 
Skal brygge en Imperial Stout som jeg tenker lagre 1/2-1år på eikefat, (tapper den over på stål når den har passe med vanillin- og tresmak). Tenker å lagre den minst 2 år. Svær grist, noe går oppi av rester, (feks light chocolate malt), men den er også slik fordi jeg ønsker både kjeks, røst, og brent - hele spekteret. Håpet er en kompleks og rund stout. Derfor også råfrukten/rug. Gjorde noe av det samme med Birger-stouten i år, og var ganske fornøyd med denne.
Er hjertelig åpen for forslag om kommentarer til forbedringer. Særlig lurer jeg på om 70 IBU vil holde når den skal lagres såpass lenge. Jeg er ute etter en smooth stout, derfor er jeg forsiktig med den mørkeste malten. Skal ha oppi Black malten på slutten av mesken, (10 min), vurderer det samme for Roasted Barley, (men jeg _tror_ den bør være med hele veien - den skal jo da heller ikke gi så mye besk/bitterhet). Bør kanskje også dra den opp til 200g? Vil jo gjerne ha ett tydelig kaffepreg.
Ekstrapoeng til de som tar (de to) referansene i tittelen :p

Old Archie

Imperial Stout
8.1% / 22.6 °P

60% efficiency
Batch Volume: 22 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 32.21 L
Sparge Water: 5.44 L
Total Water: 37.65 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.083
Original Gravity: 1.095
Final Gravity (Adv): 1.033
IBU (Tinseth): 70
BU/GU: 0.74
Color: 106 EBC

Mash

Strike Temp — 73.8 °C
Mash — 67 °C45 min
Mash out — 73 °C45 min

Malts (11.62 kg)

8 kg (68.9%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC
500 g (4.3%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (4.3%) — Homemade Roasted oats — Grain — 10 EBC
500 g (4.3%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g (3.4%) — Castle Malting Chateau Special B — Grain — 300 EBC
300 g (2.6%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
300 g (2.6%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
300 g (2.6%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC
300 g (2.6%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
200 g (1.7%) — Weyermann Carafa Special II — Grain — 1150 EBC
120 g (1%) — Warminster Low Coloured Chocolate (Pale) — Grain — 415 EBC
100 g (0.9%) — BestMalz Black Malt — Grain — 1200 EBC
100 g (0.9%) — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC

Hops (160 g)

38 g (40 IBU) — Admiral 12.7% — First Wort
22 g (9 IBU) — Challenger 5.1% — First Wort
100 g (21 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 30 min

Yeast

800 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%

Fermentation

SS Brew Bucket 26l
Ferment — 18 °C7 days
Diacetyl rest — 22 °C3 days
Cold crash — 3 °C1 day
Oak — 10-16 °C — 180-360 days

Water Profile

Ca2+: 67
Cl-: 71
SO42-: 45
HCO3-: 43

Add black malt at the last 10 min of mashing
Eikesmaken taper seg under lagring, så du har potensielt en utfordring der.
 
Eikesmaken taper seg under lagring, så du har potensielt en utfordring der.
Ah, var jeg ikke klar over. Nyttig å vite. Taper den seg jevnt, (dempes), slik at jeg kan «dra på» med lagringstiden? Eller er det kun deler av smaksprofilen som dempes? Vet du i så fall hvilke(n)?
 
Ah, var jeg ikke klar over. Nyttig å vite. Taper den seg jevnt, (dempes), slik at jeg kan «dra på» med lagringstiden? Eller er det kun deler av smaksprofilen som dempes? Vet du i så fall hvilke(n)?
Det veit jeg ikke. Kan godt hende du kan lagre den til den er over-eika og treffe perfekt når den skal serveres.
 

Vienna lager/fatøl​


Method: All GrainStyle: Vienna LagerBoil Time: 60 minBatch Size: 50 liters (fermentor volume)Pre Boil Size: 55 litersPost Boil Size: 50 litersPre Boil Gravity: 1.046 (recipe based estimate)Efficiency: 75% (brew house)/Calories: 155 calories (Per 330ml)Carbs: 13.6 g (Per 330ml)

Original Gravity:
1.051
Final Gravity:
1.009
ABV (standard):
5.5%
IBU (tinseth):
23.8
EBC (ebcmorey):
19.4

Fermentables

11.08 kg / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
6 kgGerman - Vienna379.1854.1%
3 kgGerman - Pilsner382.7727.1%
2 kgMunich - Light 10L3325.1918%
84 gGerman - Carafa III321426.180.8%
Hops

57 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
22 gGalenaPellet13Boil at 99 °C60 min15.0438.6%
15 gGalenaPellet13Boil at 99 °C30 min7.8826.3%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C10 min0.8617.5%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C0 min17.5%

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
Yeast
Fermentis - Saflager - German Lager Yeast W-34/70
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):83%Flocculation:High
Optimum Temp:9 - 22 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 221 B cells required

Ser dette greit ut?
Vienna lager/fatøl. Kanskje ikke 100% typeriktig, men satser på det blir godt.

Spesielt humlen er tatt litt på feelingen. Hva tror folk om dette`? Er humletyper, mengder og tidspunkter greit?
 
Tilbake
Topp