"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Skal brygge en Singlehop CTZ denne uka, og tenkte å bruke opp litt snacks fra kjøleskapet. Trodde jeg hadde to poser med us05, men det var visst en med us05 og en med s04. Tenkte å fyre en blanding av de to. Noen som har testet? :) eller noen som mener noe?
 
Skal brygge en Singlehop CTZ denne uka, og tenkte å bruke opp litt snacks fra kjøleskapet. Trodde jeg hadde to poser med us05, men det var visst en med us05 og en med s04. Tenkte å fyre en blanding av de to. Noen som har testet? :) eller noen som mener noe?
Har ikke testa, men ser ikke noen grunn til at det ikke skal gå helt utmerket.
 
1645018619913.png
Skal prøve meg på ein variant av West Coast Amber-alen som er i 'greatest hits'-underforumet her på Norbrygg. Har brygga denne med Simcoe/Centennial/Cascade-kombo tidlegare og det vart veldig godt, men har lyst til å prøve litt andre humletyper. Leser om Loral-humla og tenkte kanskje denne kunne vere noko å prøve.

Usikker om det er best å berre bruke denne eller kombinere den med ein annan humletype? Setter pris på innspel.

Tar gjerne imot forslag til humlekombinasjon som ikkje inkluderer Loral. Er ute etter ein noko avbalansert amber ale, ikkje så sterkt humlekarakter som i ein IPA.
 
Det er en knall oppskrift, men personlig er jeg litt skeptisk til om Loral vil funke så bra i denne

Forutenom de du nevner er det jo klassisk C-humler som funker godt i slike øl
Amarillo og Chinook kan også være verd å prøve
 
Skal brygge en Imperial Stout som jeg tenker lagre 1/2-1år på eikefat, (tapper den over på stål når den har passe med vanillin- og tresmak). Tenker å lagre den minst 2 år. Svær grist, noe går oppi av rester, (feks light chocolate malt), men den er også slik fordi jeg ønsker både kjeks, røst, og brent - hele spekteret. Håpet er en kompleks og rund stout. Derfor også råfrukten/rug. Gjorde noe av det samme med Birger-stouten i år, og var ganske fornøyd med denne.
Er hjertelig åpen for forslag om kommentarer til forbedringer. Særlig lurer jeg på om 70 IBU vil holde når den skal lagres såpass lenge. Jeg er ute etter en smooth stout, derfor er jeg forsiktig med den mørkeste malten. Skal ha oppi Black malten på slutten av mesken, (10 min), vurderer det samme for Roasted Barley, (men jeg _tror_ den bør være med hele veien - den skal jo da heller ikke gi så mye besk/bitterhet). Bør kanskje også dra den opp til 200g? Vil jo gjerne ha ett tydelig kaffepreg.
Ekstrapoeng til de som tar (de to) referansene i tittelen :p

Old Archie

Imperial Stout
8.1% / 22.6 °P

60% efficiency
Batch Volume: 22 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 32.21 L
Sparge Water: 5.44 L
Total Water: 37.65 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.083
Original Gravity: 1.095
Final Gravity (Adv): 1.033
IBU (Tinseth): 70
BU/GU: 0.74
Color: 106 EBC

Mash

Strike Temp — 73.8 °C
Mash — 67 °C45 min
Mash out — 73 °C45 min

Malts (11.62 kg)

8 kg (68.9%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC
500 g (4.3%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (4.3%) — Homemade Roasted oats — Grain — 10 EBC
500 g (4.3%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g (3.4%) — Castle Malting Chateau Special B — Grain — 300 EBC
300 g (2.6%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
300 g (2.6%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
300 g (2.6%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC
300 g (2.6%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
200 g (1.7%) — Weyermann Carafa Special II — Grain — 1150 EBC
120 g (1%) — Warminster Low Coloured Chocolate (Pale) — Grain — 415 EBC
100 g (0.9%) — BestMalz Black Malt — Grain — 1200 EBC
100 g (0.9%) — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC

Hops (160 g)

38 g (40 IBU) — Admiral 12.7% — First Wort
22 g (9 IBU) — Challenger 5.1% — First Wort
100 g (21 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 30 min

Yeast

800 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%

Fermentation

SS Brew Bucket 26l
Ferment — 18 °C7 days
Diacetyl rest — 22 °C3 days
Cold crash — 3 °C1 day
Oak — 10-16 °C — 180-360 days

Water Profile

Ca2+: 67
Cl-: 71
SO42-: 45
HCO3-: 43

Add black malt at the last 10 min of mashing
 
Skal brygge en Imperial Stout som jeg tenker lagre 1/2-1år på eikefat, (tapper den over på stål når den har passe med vanillin- og tresmak). Tenker å lagre den minst 2 år. Svær grist, noe går oppi av rester, (feks light chocolate malt), men den er også slik fordi jeg ønsker både kjeks, røst, og brent - hele spekteret. Håpet er en kompleks og rund stout. Derfor også råfrukten/rug. Gjorde noe av det samme med Birger-stouten i år, og var ganske fornøyd med denne.
Er hjertelig åpen for forslag om kommentarer til forbedringer. Særlig lurer jeg på om 70 IBU vil holde når den skal lagres såpass lenge. Jeg er ute etter en smooth stout, derfor er jeg forsiktig med den mørkeste malten. Skal ha oppi Black malten på slutten av mesken, (10 min), vurderer det samme for Roasted Barley, (men jeg _tror_ den bør være med hele veien - den skal jo da heller ikke gi så mye besk/bitterhet). Bør kanskje også dra den opp til 200g? Vil jo gjerne ha ett tydelig kaffepreg.
Ekstrapoeng til de som tar (de to) referansene i tittelen :p

Old Archie

Imperial Stout
8.1% / 22.6 °P

60% efficiency
Batch Volume: 22 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 32.21 L
Sparge Water: 5.44 L
Total Water: 37.65 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.083
Original Gravity: 1.095
Final Gravity (Adv): 1.033
IBU (Tinseth): 70
BU/GU: 0.74
Color: 106 EBC

Mash

Strike Temp — 73.8 °C
Mash — 67 °C45 min
Mash out — 73 °C45 min

Malts (11.62 kg)

8 kg (68.9%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC
500 g (4.3%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (4.3%) — Homemade Roasted oats — Grain — 10 EBC
500 g (4.3%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g (3.4%) — Castle Malting Chateau Special B — Grain — 300 EBC
300 g (2.6%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
300 g (2.6%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
300 g (2.6%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC
300 g (2.6%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
200 g (1.7%) — Weyermann Carafa Special II — Grain — 1150 EBC
120 g (1%) — Warminster Low Coloured Chocolate (Pale) — Grain — 415 EBC
100 g (0.9%) — BestMalz Black Malt — Grain — 1200 EBC
100 g (0.9%) — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC

Hops (160 g)

38 g (40 IBU) — Admiral 12.7% — First Wort
22 g (9 IBU) — Challenger 5.1% — First Wort
100 g (21 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 30 min

Yeast

800 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%

Fermentation

SS Brew Bucket 26l
Ferment — 18 °C7 days
Diacetyl rest — 22 °C3 days
Cold crash — 3 °C1 day
Oak — 10-16 °C — 180-360 days

Water Profile

Ca2+: 67
Cl-: 71
SO42-: 45
HCO3-: 43

Add black malt at the last 10 min of mashing
Eikesmaken taper seg under lagring, så du har potensielt en utfordring der.
 
Eikesmaken taper seg under lagring, så du har potensielt en utfordring der.
Ah, var jeg ikke klar over. Nyttig å vite. Taper den seg jevnt, (dempes), slik at jeg kan «dra på» med lagringstiden? Eller er det kun deler av smaksprofilen som dempes? Vet du i så fall hvilke(n)?
 
Ah, var jeg ikke klar over. Nyttig å vite. Taper den seg jevnt, (dempes), slik at jeg kan «dra på» med lagringstiden? Eller er det kun deler av smaksprofilen som dempes? Vet du i så fall hvilke(n)?
Det veit jeg ikke. Kan godt hende du kan lagre den til den er over-eika og treffe perfekt når den skal serveres.
 

Vienna lager/fatøl​


Method: All GrainStyle: Vienna LagerBoil Time: 60 minBatch Size: 50 liters (fermentor volume)Pre Boil Size: 55 litersPost Boil Size: 50 litersPre Boil Gravity: 1.046 (recipe based estimate)Efficiency: 75% (brew house)/Calories: 155 calories (Per 330ml)Carbs: 13.6 g (Per 330ml)

Original Gravity:
1.051
Final Gravity:
1.009
ABV (standard):
5.5%
IBU (tinseth):
23.8
EBC (ebcmorey):
19.4

Fermentables

11.08 kg / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
6 kgGerman - Vienna379.1854.1%
3 kgGerman - Pilsner382.7727.1%
2 kgMunich - Light 10L3325.1918%
84 gGerman - Carafa III321426.180.8%
Hops

57 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
22 gGalenaPellet13Boil at 99 °C60 min15.0438.6%
15 gGalenaPellet13Boil at 99 °C30 min7.8826.3%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C10 min0.8617.5%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C0 min17.5%

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
Yeast
Fermentis - Saflager - German Lager Yeast W-34/70
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):83%Flocculation:High
Optimum Temp:9 - 22 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 221 B cells required

Ser dette greit ut?
Vienna lager/fatøl. Kanskje ikke 100% typeriktig, men satser på det blir godt.

Spesielt humlen er tatt litt på feelingen. Hva tror folk om dette`? Er humletyper, mengder og tidspunkter greit?
 

Vienna lager/fatøl​


Method: All GrainStyle: Vienna LagerBoil Time: 60 minBatch Size: 50 liters (fermentor volume)Pre Boil Size: 55 litersPost Boil Size: 50 litersPre Boil Gravity: 1.046 (recipe based estimate)Efficiency: 75% (brew house)/Calories: 155 calories (Per 330ml)Carbs: 13.6 g (Per 330ml)

Original Gravity:
1.051
Final Gravity:
1.009
ABV (standard):
5.5%
IBU (tinseth):
23.8
EBC (ebcmorey):
19.4

Fermentables

AmountFermentableCostPPGEBCBill %
11.08 kg / $ 0.00
6 kgGerman - Vienna379.1854.1%
3 kgGerman - Pilsner382.7727.1%
2 kgMunich - Light 10L3325.1918%
84 gGerman - Carafa III321426.180.8%
Hops

AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
57 g / $ 0.00
22 gGalenaPellet13Boil at 99 °C60 min15.0438.6%
15 gGalenaPellet13Boil at 99 °C30 min7.8826.3%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C10 min0.8617.5%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C0 min17.5%

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
Yeast
Fermentis - Saflager - German Lager Yeast W-34/70
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):83%Flocculation:High
Optimum Temp:9 - 22 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 221 B cells required

Ser dette greit ut?
Vienna lager/fatøl. Kanskje ikke 100% typeriktig, men satser på det blir godt.

Spesielt humlen er tatt litt på feelingen. Hva tror folk om dette`? Er humletyper, mengder og tidspunkter greit?
Blir sikkert godt drikkende det der! Hvis jeg får komme med ett forslag ville jeg byttet ut 30min humlen med en humle med mye mer av oljen humulene. Tror ikke Galena vil gi mye smak @30 utover bitterhet.
 
Her kommer nok en oppskrift fra en uerfaren hjemmebrygger. Tatt meg litt vann over hodet mtp at jeg kun har brygget 3 øl før. Men jeg leser og leser, og tror jeg har klart å komponere en oppskrift.

Nelson sauvin/citra/melon huel APA
Ønsker en lett og smakfull APA med frisk og fruktig lukt og smak. Uten for mye tyngde. Noe som kan tørstedrikkes i sola, men fortsatt ikke smaker "vann".

https://www.brewersfriend.com/homeb...on-sauvin-citra-melon-huell-apa-ala-lauritzen Om noen vil bruke oppskriften.

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
34.8
EBC (ebcmorey):
12.6

Fermentables


11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgAmerican - Pale Ale377.8426.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt) (fylde og smak)333.313.5%
400 gFlaked Barley (skumfasthet)324.373.5%
400 gFinland - Crystal Malt 100 (farge)3599.913.5%

Hops


205 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
35 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min18.6317.1%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C15 min5.289.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C15 min3.469.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C15 min69.8%
15 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C5 min1.597.3%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C5 min1.817.3%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C0 min9.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C0 min9.8%
40 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.5%


AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:18Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required

Hva tenker folk om malten, humla og gjæren? Noen tanker om hvordan denne ølen vil bli?
For mye maltpreg`?
For mye humlepreg?
For lav FG?
For høy EBC?

Alle innspill varmt velkommne!
 
Her kommer nok en oppskrift fra en uerfaren hjemmebrygger. Tatt meg litt vann over hodet mtp at jeg kun har brygget 3 øl før. Men jeg leser og leser, og tror jeg har klart å komponere en oppskrift.

Nelson sauvin/citra/melon huel APA
Ønsker en lett og smakfull APA med frisk og fruktig lukt og smak. Uten for mye tyngde. Noe som kan tørstedrikkes i sola, men fortsatt ikke smaker "vann".

https://www.brewersfriend.com/homeb...on-sauvin-citra-melon-huell-apa-ala-lauritzen Om noen vil bruke oppskriften.

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
34.8
EBC (ebcmorey):
12.6

Fermentables


11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgAmerican - Pale Ale377.8426.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt) (fylde og smak)333.313.5%
400 gFlaked Barley (skumfasthet)324.373.5%
400 gFinland - Crystal Malt 100 (farge)3599.913.5%

Hops


205 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
35 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min18.6317.1%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C15 min5.289.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C15 min3.469.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C15 min69.8%
15 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C5 min1.597.3%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C5 min1.817.3%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C0 min9.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C0 min9.8%
40 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.5%


AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:18Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required

Hva tenker folk om malten, humla og gjæren? Noen tanker om hvordan denne ølen vil bli?
For mye maltpreg`?
For mye humlepreg?
For lav FG?
For høy EBC?

Alle innspill varmt velkommne!
Carapils gjør ingen skade, men bidrar heller ikke med det du ønsker. Jeg mener det er relativt grundig dokumentert nå at det er et malt vi kan glemme. Bytt det ut med hvetemalt, det kan kanskje ha litt virkning. Flaka bygg hadde jeg også droppa - men igjen, det skader ikke, heller. Mitt tips for skumfasthet og god munnfølelse er tre kvarter på 72 grader. Mesk inn på 64 og hold den der en times tid, og gå så opp til 72. Du trenger ikke et ekstra utmesksteg etter steget på 72.

Amerikansk pale malt? Får du tak i det her? Jeg ville kanskje brukt pilsnermalt i stedet.

Jeg veit jo ikke hva slags vann du har, men om du har vanlig norsk bløtt vann (skummer det godt i oppvaskkummen med et par dråper Zalo:)?), så trenger du litt syre for å få ned pH'en. 2-3 prosent syremalt (acidulated malt) bør gjøre jobben.

Humla er vesentlig her. Jeg ville samla all Citra'en (bortsett fra den du har som bitterhumle) og hevet den oppi litt før kokeslutt (@ 2). De to andre ville jeg hatt oppi i WP. Stopp kjølinga ved 80-82 grader i 15-20 minutter (rør litt med jevne mellomrom). (Jeg har ingen erfaring med de to, så om andre som kjenner dem godt har andre råd, ville jeg hørt på dem:).) Gjør du på denne måten, må du justere mengden bitterhumle litt opp.

Poenget med å gjøre sånn, er å ta vare på flyktige aromaoljer. De mest flyktige er stort sett borte etter et kvarters koking. Samtidig er litt koking av Citra en god ide, har jeg funnet ut. Og den er rik på oljer som tåler varme litt bedre.

Du har ikke veldig mye humle til såpass stort brygg, så du kan godt øke mengden om du vil ha skikkelig effekt.

Hvis du har 60 liter til kok, får du ikke 55 liter til gjæring - med mindre du hiver alt oppi gjæringskaret, da. (Et evig diskusjonstema, det der. Jeg mener det er en dårlig ide å gjøre det, så jeg stopper tappinga i det det begynner å komme grums.)
 
Carapils gjør ingen skade, men bidrar heller ikke med det du ønsker. Jeg mener det er relativt grundig dokumentert nå at det er et malt vi kan glemme. Bytt det ut med hvetemalt, det kan kanskje ha litt virkning. Flaka bygg hadde jeg også droppa - men igjen, det skader ikke, heller. Mitt tips for skumfasthet og god munnfølelse er tre kvarter på 72 grader. Mesk inn på 64 og hold den der en times tid, og gå så opp til 72. Du trenger ikke et ekstra utmesksteg etter steget på 72.
Takker for feedbacken. Tror jeg beholder begge deler for å lære litt hvordan det virker inn på skummet. Har en kølsch med flaket bygg jeg skal teste snart. Skal sjekke denne før jeg bestemmer meg. Uansett skal jeg følge tipset ditt om utmesk i hele 45 min på 72. det har jeg ikke prøvd før!
Amerikansk pale malt? Får du tak i det her? Jeg ville kanskje brukt pilsnermalt i stedet.
Blir å bruke denne. https://bryggerlosjen.no/produkt/pale-ale-malt-4-6-ebc-sekk-25-kg/ skal rette på oppskriften.
Jeg veit jo ikke hva slags vann du har, men om du har vanlig norsk bløtt vann (skummer det godt i oppvaskkummen med et par dråper Zalo:)?), så trenger du litt syre for å få ned pH'en. 2-3 prosent syremalt (acidulated malt) bør gjøre jobben.
Skummer bra med zalo i maskina ja :p har glitre vann fra drammen. Jeg vannjusterer ihht http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Water sin enkle guide. jeg vet ikke hvordan det fungerer å tilsette syremalt med alle de andre saltene jeg tilsetter, men dette skal jeg lese meg opp på! vil lactol fungere?
Humla er vesentlig her. Jeg ville samla all Citra'en (bortsett fra den du har som bitterhumle) og hevet den oppi litt før kokeslutt (@ 2). De to andre ville jeg hatt oppi i WP. Stopp kjølinga ved 80-82 grader i 15-20 minutter (rør litt med jevne mellomrom). (Jeg har ingen erfaring med de to, så om andre som kjenner dem godt har andre råd, ville jeg hørt på dem:).) Gjør du på denne måten, må du justere mengden bitterhumle litt opp.

Poenget med å gjøre sånn, er å ta vare på flyktige aromaoljer. De mest flyktige er stort sett borte etter et kvarters koking. Samtidig er litt koking av Citra en god ide, har jeg funnet ut. Og den er rik på oljer som tåler varme litt bedre.

Du har ikke veldig mye humle til såpass stort brygg, så du kan godt øke mengden om du vil ha skikkelig effekt.
Jeg setter pris på alle rådene her! veldig nyttig info på Citra humlen. Skal tweeke og justere på humlen her altså. Da flytter jeg mye av citraen til 2 minutter, samt flytter mye av smakshumlen til 10 og 5 minutter. Skal også øke på litt med humle. Ønsker et friskt preg, uten at det blir for mye.
Hvis du har 60 liter til kok, får du ikke 55 liter til gjæring - med mindre du hiver alt oppi gjæringskaret, da. (Et evig diskusjonstema, det der. Jeg mener det er en dårlig ide å gjøre det, så jeg stopper tappinga i det det begynner å komme grums.)
Ja akkurat dette tar jeg litt på "feelingen". Hvor mye som havner i gjæringskaret er ikke så nøye. Tar en FG sjekk da jeg begynner å kjøle ned. tilsetter noe kaldt vann om det blir alt for høy FG. helt enig med deg. jeg slutter da grumsen kommer, og siler gjennom en humlepose da jeg tapper av. funker som regel veldig bra!

Da blir oppskriften som følger:

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
35.2
EBC (ebcmorey):
12.8

Fermentables
11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgCrisp Malting - Pale Ale389.1826.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt)333.313.5%
400 gFlaked Barley324.373.5%
400 gCrystal Malt 1003599.913.5%

Hops
255 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
40 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min21.2315.7%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C10 min3.857.8%
20 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C10 min2.527.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C10 min4.377.8%
45 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C2 min2.0217.6%
15 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C2 min0.445.9%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C2 min0.775.9%
30 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C0 min11.8%
50 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.6%

Mash Guidelines
Starting Mash Thickness: 3.63 L/kg
AmountDescriptionTypeTempTime
45.01 LStrike66 °C60 min
Temperature72 °C45 min
22 LSparge100 °C--
5 LTop Off100 °C--

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required
 
Takker for feedbacken. Tror jeg beholder begge deler for å lære litt hvordan det virker inn på skummet. Har en kølsch med flaket bygg jeg skal teste snart. Skal sjekke denne før jeg bestemmer meg. Uansett skal jeg følge tipset ditt om utmesk i hele 45 min på 72. det har jeg ikke prøvd før!

Blir å bruke denne. https://bryggerlosjen.no/produkt/pale-ale-malt-4-6-ebc-sekk-25-kg/ skal rette på oppskriften.

Skummer bra med zalo i maskina ja :p har glitre vann fra drammen. Jeg vannjusterer ihht http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Water sin enkle guide. jeg vet ikke hvordan det fungerer å tilsette syremalt med alle de andre saltene jeg tilsetter, men dette skal jeg lese meg opp på! vil lactol fungere?

Jeg setter pris på alle rådene her! veldig nyttig info på Citra humlen. Skal tweeke og justere på humlen her altså. Da flytter jeg mye av citraen til 2 minutter, samt flytter mye av smakshumlen til 10 og 5 minutter. Skal også øke på litt med humle. Ønsker et friskt preg, uten at det blir for mye.

Ja akkurat dette tar jeg litt på "feelingen". Hvor mye som havner i gjæringskaret er ikke så nøye. Tar en FG sjekk da jeg begynner å kjøle ned. tilsetter noe kaldt vann om det blir alt for høy FG. helt enig med deg. jeg slutter da grumsen kommer, og siler gjennom en humlepose da jeg tapper av. funker som regel veldig bra!

Da blir oppskriften som følger:

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
35.2
EBC (ebcmorey):
12.8

Fermentables
11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgCrisp Malting - Pale Ale389.1826.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt)333.313.5%
400 gFlaked Barley324.373.5%
400 gCrystal Malt 1003599.913.5%

Hops
255 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
40 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min21.2315.7%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C10 min3.857.8%
20 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C10 min2.527.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C10 min4.377.8%
45 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C2 min2.0217.6%
15 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C2 min0.445.9%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C2 min0.775.9%
30 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C0 min11.8%
50 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.6%

Mash Guidelines
Starting Mash Thickness: 3.63 L/kg
AmountDescriptionTypeTempTime
45.01 LStrike66 °C60 min
Temperature72 °C45 min
22 LSparge100 °C--
5 LTop Off100 °C--

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required
Jeg er usikker på hvordan den kalkulatoren funker, men den ignorerer et viktig prinsipp med vannjustering, nemlig at du først bestemmer hva du trenger av salter for smaksjustering, og at du justerer pH (etter at du har valgt smaksjusteringa) med syre (og eventuelt med natron/kalk om den skal opp). Kalkulatoren trur jeg baserer seg på å gjøre begge deler med saltene, og det er ikke ideelt. Men det funker sikkert; jeg trur ikke Gahr Smith-Gahrsen brygga dårlig øl på den tida han laget den tabellen som kalkulatoren bygger på:). Så hold deg til den så lenge, du.

Lactol kan brukes i stedet for syremalt, som jo innholder den samme syra (mjølkesyre). Men vær obs på at det er ei grense for hvor mye du kan bruke før mjølkesyra setter smak. Fosforsyre er et greit alternativ, som ikke gir deg det problemet. Men det er av en eller annen grunn ikke vanlig å finne i bryggeforretningene.

Det står at du skal skylle med vann som holder 100 grader. Det går jeg ut fra ikke er meninga:). Du skal vel helst ikke over 80 grader.

Hvis du skal finne ut om noe funker, skal du ikke legge til en annen teknikk med samme hensikt. Så hvis poenget er å finne ut om carapils og flaka bygg funker, bør du kutte ut steget på 72. Da ville jeg kjørt bare 67 grader. (Utmesk kan du droppe. Den har ingen hensikt.) Men jeg kan garantere deg at carapils ikke funker, og mengden flaka bygg er nok for liten til at den egentlig har noen hensikt. Når det er sagt, ser jeg ikke noen grunn til at du ikke skal få et øl med greit skum og grei munnfølelse med oppskrifta sånn som den er.

Jeg trur mange er for opptatt av at det tjukke skummet skal vare langt ned i glasset. Sånn jeg ser det, er det ikke noe poeng. Det som er viktig for meg, er at du hele tida får et lite slør på overflaten, og at det avsetter seg skum ("kirkevinduer") på glasset. Det er et tegn på god viskositet, altså på god munnfølelse. (Men det forutsetter at glasset er helt fritt for fettrester.)

Det hjelper ikke så mye å flytte fra 15 til 10 min. I NEIPA-brygging, der all vekt ligger på fruktige aromaer, er det en tendens til å flytte så å si alt til wp. Jeg vil ikke gå riktig så langt; noen humler kan godt få koke litt, mens andre gir mest om du bare har dem i wp. Som sagt; jeg er usikker på HM og NS, men jeg innbiller meg at de hører til i den siste gruppa.

Nåja; det blir sikkert godt sånn som du har komponert det nå, også. Jeg trur bare at du kan få mer ut humlene.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp