Som de fleste andre her inne (regner jeg med) har jeg en haug med humlerester i frysen som ikke blir brukt, og idag fikk jeg en sekk med grist til Apocalyptic thunder juice som hadde blitt feillevert.
Da tenkte jeg å lage en restefest og ende opp med noe som kan minne om en IPA.
Gristen er da 6.1kg pils og 300g flaket havre. Og det blir en 25 liter batch.
Er det noe som skriker nei med dette humleskjemaet?
Vis vedlegget 55594
Estimert verdier er:
Abv 6.3%
IBU 56
BU/GU 0.94
Jeg tror jeg ville flyttet mittelfruh til 30 minutter. Den vil nok komme mer til sin rett der, såfremt den vil merkes med alle de andre humlene. Som @loebrygg sier så ville jeg hatt i noe av humla på slutten av koken. Halvparten av Southern passion og simcoe ville jeg hatt i 5 minutter før kokeslutt. Eller kanskje et bedre alternativ hele amarillo og saaz-tilsettingen med 5-10 minutter igjen av koken og hele southern passion/simcoe på 0 minutter som du har nå.Dere må gjerne komme med konkrete forslag, jeg har lite å bidra med selv...
Blir sikkert bra det der
Har ikke testa, men ser ikke noen grunn til at det ikke skal gå helt utmerket.Skal brygge en Singlehop CTZ denne uka, og tenkte å bruke opp litt snacks fra kjøleskapet. Trodde jeg hadde to poser med us05, men det var visst en med us05 og en med s04. Tenkte å fyre en blanding av de to. Noen som har testet? eller noen som mener noe?
Det er godt, havna i bøtta for en halvtime siden :-DHar ikke testa, men ser ikke noen grunn til at det ikke skal gå helt utmerket.
Eikesmaken taper seg under lagring, så du har potensielt en utfordring der.Skal brygge en Imperial Stout som jeg tenker lagre 1/2-1år på eikefat, (tapper den over på stål når den har passe med vanillin- og tresmak). Tenker å lagre den minst 2 år. Svær grist, noe går oppi av rester, (feks light chocolate malt), men den er også slik fordi jeg ønsker både kjeks, røst, og brent - hele spekteret. Håpet er en kompleks og rund stout. Derfor også råfrukten/rug. Gjorde noe av det samme med Birger-stouten i år, og var ganske fornøyd med denne.
Er hjertelig åpen for forslag om kommentarer til forbedringer. Særlig lurer jeg på om 70 IBU vil holde når den skal lagres såpass lenge. Jeg er ute etter en smooth stout, derfor er jeg forsiktig med den mørkeste malten. Skal ha oppi Black malten på slutten av mesken, (10 min), vurderer det samme for Roasted Barley, (men jeg _tror_ den bør være med hele veien - den skal jo da heller ikke gi så mye besk/bitterhet). Bør kanskje også dra den opp til 200g? Vil jo gjerne ha ett tydelig kaffepreg.
Ekstrapoeng til de som tar (de to) referansene i tittelen
Old Archie
Imperial Stout
8.1% / 22.6 °P
60% efficiency
Batch Volume: 22 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 32.21 L
Sparge Water: 5.44 L
Total Water: 37.65 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.083
Original Gravity: 1.095
Final Gravity (Adv): 1.033
IBU (Tinseth): 70
BU/GU: 0.74
Color: 106 EBC
Mash
Strike Temp — 73.8 °C
Mash — 67 °C — 45 min
Mash out — 73 °C — 45 min
Malts (11.62 kg)
8 kg (68.9%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC
500 g (4.3%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (4.3%) — Homemade Roasted oats — Grain — 10 EBC
500 g (4.3%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g (3.4%) — Castle Malting Chateau Special B — Grain — 300 EBC
300 g (2.6%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
300 g (2.6%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
300 g (2.6%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC
300 g (2.6%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
200 g (1.7%) — Weyermann Carafa Special II — Grain — 1150 EBC
120 g (1%) — Warminster Low Coloured Chocolate (Pale) — Grain — 415 EBC
100 g (0.9%) — BestMalz Black Malt — Grain — 1200 EBC
100 g (0.9%) — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC
Hops (160 g)
38 g (40 IBU) — Admiral 12.7% — First Wort
22 g (9 IBU) — Challenger 5.1% — First Wort
100 g (21 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 30 min
Yeast
800 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%
Fermentation
SS Brew Bucket 26l
Ferment — 18 °C — 7 days
Diacetyl rest — 22 °C — 3 days
Cold crash — 3 °C — 1 day
Oak — 10-16 °C — 180-360 days
Water Profile
Ca2+: 67
Cl-: 71
SO42-: 45
HCO3-: 43
Add black malt at the last 10 min of mashing
Ah, var jeg ikke klar over. Nyttig å vite. Taper den seg jevnt, (dempes), slik at jeg kan «dra på» med lagringstiden? Eller er det kun deler av smaksprofilen som dempes? Vet du i så fall hvilke(n)?Eikesmaken taper seg under lagring, så du har potensielt en utfordring der.
Det veit jeg ikke. Kan godt hende du kan lagre den til den er over-eika og treffe perfekt når den skal serveres.Ah, var jeg ikke klar over. Nyttig å vite. Taper den seg jevnt, (dempes), slik at jeg kan «dra på» med lagringstiden? Eller er det kun deler av smaksprofilen som dempes? Vet du i så fall hvilke(n)?
11.08 kg / $ 0.00 | |||||
---|---|---|---|---|---|
Amount | Fermentable | Cost | PPG | EBC | Bill % |
6 kg | German - Vienna | 37 | 9.18 | 54.1% | |
3 kg | German - Pilsner | 38 | 2.77 | 27.1% | |
2 kg | Munich - Light 10L | 33 | 25.19 | 18% | |
84 g | German - Carafa III | 32 | 1426.18 | 0.8% |
57 g / $ 0.00 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Amount | Variety | Cost | Type | AA | Use | Time | IBU | Bill % |
22 g | Galena | Pellet | 13 | Boil at 99 °C | 60 min | 15.04 | 38.6% | |
15 g | Galena | Pellet | 13 | Boil at 99 °C | 30 min | 7.88 | 26.3% | |
10 g | Tettnanger | Pellet | 4.5 | Boil at 99 °C | 10 min | 0.86 | 17.5% | |
10 g | Tettnanger | Pellet | 4.5 | Boil at 99 °C | 0 min | 17.5% |
Amount | Name | Cost | Type | Use | Time |
---|---|---|---|---|---|
1 each | Whirlfloc | Fining | Boil | 10 min. | |
1 tsp | Yeast Nutrient | Other | Boil | 10 min. |
Fermentis - Saflager - German Lager Yeast W-34/70 | ||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Blir sikkert godt drikkende det der! Hvis jeg får komme med ett forslag ville jeg byttet ut 30min humlen med en humle med mye mer av oljen humulene. Tror ikke Galena vil gi mye smak @30 utover bitterhet.Vienna lager/fatøl
Method: All GrainStyle: Vienna LagerBoil Time: 60 minBatch Size: 50 liters (fermentor volume)Pre Boil Size: 55 litersPost Boil Size: 50 litersPre Boil Gravity: 1.046 (recipe based estimate)Efficiency: 75% (brew house)/Calories: 155 calories (Per 330ml)Carbs: 13.6 g (Per 330ml)
Original Gravity:
1.051
Final Gravity:
1.009
ABV (standard):
5.5%
IBU (tinseth):
23.8
EBC (ebcmorey):
19.4
Fermentables
Hops
Amount Fermentable Cost PPG EBC Bill % 11.08 kg / $ 0.00 6 kg German - Vienna 37 9.18 54.1% 3 kg German - Pilsner 38 2.77 27.1% 2 kg Munich - Light 10L 33 25.19 18% 84 g German - Carafa III 32 1426.18 0.8%
Amount Variety Cost Type AA Use Time IBU Bill % 57 g / $ 0.00 22 g Galena Pellet 13 Boil at 99 °C 60 min 15.04 38.6% 15 g Galena Pellet 13 Boil at 99 °C 30 min 7.88 26.3% 10 g Tettnanger Pellet 4.5 Boil at 99 °C 10 min 0.86 17.5% 10 g Tettnanger Pellet 4.5 Boil at 99 °C 0 min 17.5%
Other Ingredients
Yeast
Amount Name Cost Type Use Time 1 each Whirlfloc Fining Boil 10 min. 1 tsp Yeast Nutrient Other Boil 10 min.
Fermentis - Saflager - German Lager Yeast W-34/70
Amount: 3 Each Cost: Attenuation (avg): 83% Flocculation: High Optimum Temp: 9 - 22 °C Starter: No Fermentation Temp: - Pitch Rate: 0.35 (M cells / ml / ° P) 221 B cells required
Ser dette greit ut?
Vienna lager/fatøl. Kanskje ikke 100% typeriktig, men satser på det blir godt.
Spesielt humlen er tatt litt på feelingen. Hva tror folk om dette`? Er humletyper, mengder og tidspunkter greit?