1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Skylling i bryggemaskin

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Kardal, 6 Apr 2019.

 1. Kardal

  Kardal
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hei,

  Holder nå på med mitt andre brygg, der jeg har retta opp i det jeg gjorde feil første gang.
  Kjøpt mer utstyr som jeg fort oppdaga at jeg burde hatt ved mitt første brygg :p

  Går bedre denne gangen, men lurer fortsatt litt på dette med skyllingen.

  Etter en time på 65 grader (som oppskriften sier), så løfter jeg ut maltrøret og drenerer av vannet samtidig som jeg skyller gjennom med 78 grader varmt vann. Skal jeg egentlig ta temperaturen opp til 78 først?

  Kurt
   
 2. Thornbridge

  Thornbridge
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Det trenger du ikke. Du kan godt øke temp til kok når du begynner å skylle. Sparer litt tid da.
   
 3. Hsl123

  Hsl123
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hva brygger du på / hvordan mesker du?

  Hvis du har en oppskrift med 1 meskesteg som er 65 gr i 60min så

  Løft maltrøret
  start varming mot kok
  fyll på litt skyllevann, ikke la det samle seg masse vann oppå maltsengen, la det renne ned, vent litt så fyll mer vann etc til du er ferdig

  Meskevannet er da 65, skyllevannet ca 78. Det er ingen problem

  Noen oppskrifter har utmesk på f.eks 78 gr i 5 min, det sies at det øker utbyttet noe hvis du har problemer med å treffe OG.
   
 4. Kardal

  Kardal
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det er Austmann Hoppy Blonde, og i oppskriften står det, enkel infusjonsmesk på 65 grader i 60 min, skyll med 78 grader vann til oppnådd volum på 29 liter.
  Gravity på 1037 ved 25 liter, der var min 1042.

  Ok, jeg skyllte gjennom uten å start oppvarming opp i mot kok, men gjorde det først etter skylling.
  Blir nok bra.
   
  Thornbridge liker dette.
 5. JEG

  JEG
  Expand Collapse
  Moderator

  Bosted:
  Stavanger
  Hvorvidt utmesk er nevnt i oppskrift, betyr vel ikke så mye. Er vel enkelte brygg hvor utmesk er viktigere enn andre, men selv synes jeg det alltid er greit å utføre en utmesk. Fordelene skal være at man "låser" sukkerprofilen og enklere skylling, spesielt ved bruk av hvete, havre, rug etc. Litt eksta utbytte kan man også få. Dersom man bruker en kompaktbrygger, ser jeg egentlig ikke noen ulempe i å la maltrøret bli i mens man varmer opp mot kok, og la det hvile 5 - 10 minutter @77'C. Tar kanskje litt lengre tid å nå 77 'C med maltrøret i enn uten, men det tror jeg ikke er mye. (Jeg mesker med nesten hele volumet, såkalt minimal-sparge,så for meg er det i hvert fall lite forskjell.

  Som alt annet er det nok uenighet vedr viskositet, låsing av sukkerprofil etc, og i følge en viss tirangeltester betyr det sikkert nada. Tror dog ikke det fines annet en tidsargumentet mot.
   
  Kardal og Finn Berger liker dette.
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Enig.

  Jeg tror ikke standardargumentene for utmesk, som du nevner ovenfor, har noe som helst for seg, og jeg har aldri sett noen henvisning til forsøk som skulle kunne begrunne dem. Likevel kjører jeg alltid utmesk, og grunnen er at de gangene jeg ikke har gjort det, så er det som om ølet har manglet noe. Eller jeg har innbilt meg det.

  Antakelig er det bare tull. Men jeg kommer til å fortsette med å kjøre utmesk:).

  Jeg skummer ved oppkok, også, uten å være helt sikker på at det er noe poeng i det. Men jeg skriker ikke i gjæringsbøtta før jeg tapper i. Der går grensa.
   
 7. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Kun med kveik! Da skal det ropes!
   
 8. Kardal

  Kardal
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Da blir det å øke temp til 78 på neste brygg om det er ala samme oppskrift jeg får.
  Har blitt to hoppy blonde etterhverandre nå da, men det er mest for å se om det blir noen forskjell på det jeg brygga først.
  Synes den første smakte veldig tynnt når jeg smakte på FG prøven, mye mer smak i den siste nå... om jeg husker rett da ;)
   
 9. JAMBO picobryggeri

  JAMBO picobryggeri
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Flosterøen
  Kauking er visst veldig viktig, spesielt ved brygging med kveik. Har ikke fått brygget med kveik ennå, men kommer til å kauke. Tør rett og slett ikke la være o_O
   
  RealGone, Jo og Vinnes Ølet liker dette.
 10. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Anbefaler å svelge spytt før man tar det litt over-engasjerte brølet nedi bøtta.
   
 11. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det der ville jeg sagt er direkte feil. Du ønsker å ha en jevn overflate med vann, gjerne et par cm i hvertfall... Viktig å ikke skylle for fort
  Er vel lov å sette sitt eget preg på øllet, vel... :D:D:D
   
  Thomas Søreide og Finn Berger liker dette.
 12. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Det der får man ikke til med en maskin med mindre man heiser opp maltrøret sakte underveis.
   
 13. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Men i alle.... Her ble det blanding av flere svar?!??

  Behøver ikke heise ut maltrøret i det hele tatt, bare tappe sakte ut i et "mellomkar" :)
   
  Sarge liker dette.
 14. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Det er sant. Men da bruker man.mer enn selve maskinen og, men alt funker. Iallefall er det slik jeg ville tenkt først på å gjort kontinuerlig i en maskin. Men ville nok gjort parti, pga hvordan oppsettet til slike maskiner er.
   
 15. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
  Har en Bratberg maskin som jeg bruker innimellom. Der kan jeg heise maltrøret"trinnløst" og slik tilsette skyllevannet slik at det ligger som et lokk over malten under skyllingen.
   
  Sarge liker dette.
 16. RayOlav

  RayOlav
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Vaksdal
  Har en grainfather, der jeg heiser maltrøret helt opp etter utmesk. Vannet/vørteren renner såpass sakte ut, at det er ikke noe problem å holde skyllevannet noen centi over maltet, hvis man starter skyllingen med en gang. Skyllingen pleier jeg å bruke 15 min. på, før jeg lar maltrøret få stå og renne av seg. Starter oppkok så fort jeg har heist opp maltrøret for skylling.

  Man må vel prøve seg litt frem med kverningen, for å finne ut hva som funker best.
   
 17. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det er veldig kort skylletid etter mine begreper, som riktignok stammer fra brygging uten maltrør. Men jeg ser ingen grunn til at fysikkens lover ikke skulle gjelde i en Grainfather, også. Det dreier seg om at skyllingen må gå så langsomt at så mye som mulig av sukkeret rekker å få blandet seg inn i skyllevannet, slik at en får vasket det ut skikkelig. Det krever tid. Maksfart slik jeg har lært det, er 1 liter per minutt. Så hvis du skal ha 30 liter til kok, bør du ikke bruke mindre enn en halvtime på skyllinga - og jeg ville helst hatt tre kvarter.

  På en maskin med maltrør må du selvfølgelig trekke fra det volumet som er i kjelen etter at du har hevet opp maltrøret, og jeg veit jo ikke hvor mange liter det er. Men likevel; er ikke 15 minutter lite?

  Med effektiv kontinuerlig skylling burde meskeeffektiviteten ligge temmelig høyt, gjerne opp mot 90% når du brygger øl med "vanlig" styrke (4,7%).
   
 18. RayOlav

  RayOlav
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Vaksdal
  15 min. funker fint for min del, ligger vel gjevnt på 72-75% brygghus effektivitet. Kunne selvsagt vært bedre, men syntes det er bedre at den er stabil.

  Jeg skyller vel ganske ofte med ca. 15 liter vann, så er jo innafor 1 liter i minuttet. Selve totale avrenningen bruker jo lengre tid.
   
  Finn Berger liker dette.
 19. Kardal

  Kardal
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Så ved en 29 liter total volum før koking som denne oppskriften sier, så hadde du brukt ~15 liter til mesking å så ~15 liter til skylling?

  Kurt
   
 20. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Hvordan beregner du brygghus-effektivitet? Det er meskeeffektivitet som er det vanlige begrepet å forholde seg til, men den vil jo uansett være en god del høyere, så en brygghus-effektivitet på 72-75 er sikkert til å leve med.

  Skal du forholde deg til 1min/L-regelen må du legge sammen det væskevolumet som du har i maltrøret og skyllevannsvolumet. (Det er vel det du antyder med "total avrenning".)

  Jeg veit ikke helt hvordan en skal styre gjennomrenninga i et maltrør, men finere kverning vil vel være en måte. Jeg har også sett at noen har komprimert maltsenga - hvilket jeg synes virker litt tvilsomt. Men det som funker, det funker jo.
   

Del denne siden