1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Sparke liv i gammel gjær

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Børre Aursnes, 24 Mar 2017.

  1. Børre Aursnes

    Børre Aursnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drøbak
    Butikken et utsolgt for gjæren til neste helgs brygging, men jeg har en gammel gjær av rett sort stånde. Den er veldig gammel, nesten et år. Jeg har lest folk har greid å sparke liv i så gammel gjær før, jeg tenkte å prøve. Men da trenger jeg gode råd.

    Jeg tenkte å sette en liten "forstarter" slik at jeg om 2-3 dager har en "normal fersk gjær" til å beregne pitchigen fra. Er det lurt?

    I så fall, bør jeg lage den sterkere eller tynnere enn vanlig starter?

    Gjæren er svakt lagdelt. Den ble vasket og stelt da den ble høstet. Se bildet. Hvor finner jeg den gjæren det kan være håp om å være i live; øverst, nederst eller helle kaka?
     

    Vedlagte filer:

  2. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Når gjær bunnfeller er det det lyseste laget øverst som er den ferske gjæren. Det er litt vanskelig å se her. Sett en starter med OG på 1.020, la den stå i 48 timer. Sett så kaldt, la det bunnfelle og se om du har fått noe mer. Gjenta samme steget en gang til med en starter på rundt 1.040.
     
    Børre Aursnes liker dette.
  3. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det kan være gufne ting i vannet. Jeg ville latt glasset stå under en svak stråle med lunket vann for å skylle ut all væsken rundt gjæra. Men du kan jo smake på vannet og om det ikke er surt så går det sikkert fint.
     
    Børre Aursnes liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Et annet knep: La den gamle gjæren din få romtemperatur, og tilsett en liten dose sterk vørter (1.080). Liten = 5 milliliter (1 ts) per dl slurry. Bland det, men rør ikke mer enn nødvendig. La det stå i ro i romtemperatur 4 til 12 timer. Teorien sier da at døde celler og annet rusk vil bunnfelle seg, slik at du skal kunne dekantere en melkehvit væske full av aktiv, levende gjær.

    Dette er fra Yeast av Chris White (grunnleggeren av Whitelabs) og Zainasheff, s. 167/168. Jeg har aldri prøvd det, og synes det virker rart at det skal så lite vørter til. Men Chris White burde jo kunne gjær, så jeg tar sjansen på å legge det ut.

    Jeg ville nok laget en starter av det jeg fikk ut, selv om White sier at dette kan du bruke direkte.
     
    Børre Aursnes liker dette.
  5. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kilden er absolutt kredibel! :D
     
    Børre Aursnes liker dette.
  6. Børre Aursnes

    Børre Aursnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drøbak
    Dette blir spennede. Gjæren luktrt som nydelig, ferskt øl. Jeg øste noen suppeøser opp i en en starter på 1.02 og slo en snau dl med starter på 1.08 opp i resten. Den svake behandler jeg på vanlig james bond vis; shaked not stired. Den andre får.stå i ro.

    Resten av kvelden blir en stoute
    Takk for gode råd!​
     

    Vedlagte filer:

    Finn Berger liker dette.
  7. Børre Aursnes

    Børre Aursnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drøbak
    Hmm. Etter 10 timer kan det se ut til at spenninga er slutt. Lite som tyder på at det skjer noe gjæring. I den tynne satsen ligger den gamle gjæren på bunn. Litt skum etter siste risting, men det legger seg fort. I krukka som fikk "styrkedråper" har gjær kaka skilt seg. Noe flyter på topp og noe i bunnen. Ingen av stedene virker å ha noe overtrykk fra gjæringen
     

    Vedlagte filer:

  8. Tommyhf

    Tommyhf
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bodø
    Jeg gjenopplivet nettopp en gjær hjemme som var et år gammel, som i tillegg hadde fryst. Det tok 2 døgn før den viste liv, men da eksploderte det. Vær tålmodig :)
     
    Jærbrygg og Børre Aursnes liker dette.
  9. Jærbrygg

    Jærbrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Klepp,Rogaland
    Det samme har skjedd med min gjær,etter to døgn våknet den for fult....
     
    Børre Aursnes liker dette.

Del denne siden