Erlendso skrev:KimM skrev:Vurderer å kjøpe speidel 20 etter et bomskudd med en brewster som er svært upålitelig. Ser at maltmengden er begrenset, men at det er mulig å dobbelmeske for å lage øl med høy OG. Er det også mulig å redusere vannmengden under mesking for å få høy OG (Men at man da får en mindre batch)?
Begge deler er mulig. Men det skal også sies at 50-literen ser ut til å ha bedre og mer pålitelig effektivitet enn 20-literen.
Rune Alm skrev:Stemmer Arthur. Jeg har 50 literen og brygger stort sett med 15 kg malt i røret. Jeg har to ryggoperasjoner i CVen men finner ingen problem med å løfte røret opp og ut alene.
Jeg er superfornøyd med min Speidel 20L fra 2014, så løp og kjøpJeg har kanskje muligheten til å oppgradere fra The Grainfather til en 20l Speidel da noen kompiser skal gå opp til 50l versjonen.
Noen grunner til at jeg ikke bør slå til å kjøpe 20literen?
(Utenom det pengemessige da selvfølgelig)
Har aldri skjønnt det der med talje for å løfte ut maltrøret av en 50 liter...? Jeg kjøpte Speidel i fjor og lånte et kort maltrør for å begynne å brygge alene, for jeg hadde lest alt det der om taljer og tyngde. Men da jeg testet det lange røret fant jeg fort ut at det er TEKNIKK som gjelder og ikke rå kraft. Når meskingen er ferdig sitter jo maltrøret med gummipakningen i bunnen. Den forholdvis tette mesken fører til at det blir et kraftic vaacum med løft. DER har du problemet. I begynnelsen.
Med å vri litt og viggle litt forsktig og litt løft kommer væske under maltøret og det er faktisk OPPDRIFT(!) i maltrøret de første cm. Deretter er det bare å løfte og sørge før å stå riktig Dvs. med beina på krakken på sidene(som om Speidelen stod på gulvet) Ikke er jeg spesiellt sprek heller, men jeg tenker sånn; Greier du å løfte maltrøret med mesk i fra gulvet med en hånd greier du hvertfall å løfte det opp til avrenning. Deretter to hender når det skal ut.
Er jeg helt på jordet her???
Vet ikke om jeg ser det å gå fra en Grainfather til Speidel 20 som en oppgrader. Om du ønsker mer automatikk og styring på Grainfatheren, så kjøp en stc1000 av plopp plopp med stc1000p-ovbsc firmwaren. Så har du autorisert stegmesking, du kan sette timer på når den skal starte å varme meskevannet (f.eks om du gjør klar på morgenen, så kan meskevannet være klart til du står opp), mulighet for å legge inn varsel på humletidspunkt. Og ikke minst mange variabler du kan justere etter eget ønske.Jeg har kanskje muligheten til å oppgradere fra The Grainfather til en 20l Speidel da noen kompiser skal gå opp til 50l versjonen.
Noen grunner til at jeg ikke bør slå til å kjøpe 20literen?
(Utenom det pengemessige da selvfølgelig)
Har aldri skjønnt det der med talje for å løfte ut maltrøret av en 50 liter...? Jeg kjøpte Speidel i fjor og lånte et kort maltrør for å begynne å brygge alene, for jeg hadde lest alt det der om taljer og tyngde. Men da jeg testet det lange røret fant jeg fort ut at det er TEKNIKK som gjelder og ikke rå kraft. Når meskingen er ferdig sitter jo maltrøret med gummipakningen i bunnen. Den forholdvis tette mesken fører til at det blir et kraftic vaacum med løft. DER har du problemet. I begynnelsen.
Med å vri litt og viggle litt forsktig og litt løft kommer væske under maltøret og det er faktisk OPPDRIFT(!) i maltrøret de første cm. Deretter er det bare å løfte og sørge før å stå riktig Dvs. med beina på krakken på sidene(som om Speidelen stod på gulvet) Ikke er jeg spesiellt sprek heller, men jeg tenker sånn; Greier du å løfte maltrøret med mesk i fra gulvet med en hånd greier du hvertfall å løfte det opp til avrenning. Deretter to hender når det skal ut.
Er jeg helt på jordet her???