Ang. temperatur i mesk som varmes underveis: Her er det fort gjort å få det for varmt, spesielt dersom det ikke sirkuleres (som hos meg som brygger BIAB). På mitt siste brygg så monterte jeg en ekstra termometerprobe under falskbunnen. Det var interessant. Uten varme og med lokket på så var temperaturen jevn innenfor en grad når man hadde rørt inn maltet ordentlig. Ved forsøk på stegmesk oppdaget jeg at dette må gjøres saaakte. Det blir umiddelbart varmere nederst selv om målingen midt i mesken virker nesten uberørt. Og det er bare kun på svak effekt at temperaturøkningen nederst holder seg under 78 grader.
Dette blir selvsagt annerledes med sirkulasjon, men jeg har kommet til at så lenge jeg brygger BIAB, så er enkel ettstegsmesk å foretrekke.
Et alternativ er muligens å ikke tenke steg i det hele tatt og heller ha en svært svak, trinnløs temperaturøkning gjennom meskingen og så øke på slutten for mashout før skylling. Mulig jeg tester det i neste brygg.