Jeg har kokt noen brygg nå med Bratberg kopien, og har alltid fått svært mye trub i gjæringskaret. Flere ganger har jeg også, spesielt med lyse ales, fått både topp og bunnfelling etter gjæring. Har dermed bare fått ca 13-15 liter øl av en 23 liters batch.
Har laget whirpool i kokeren, kjølt ned og latt stå en stund. Ser at det blir mye mindre bunnfall ved bruk av hevert fra toppen av kokeren, fremfor å bare åpne kranen og la det renne rett ned i gjæringsbøtta. Men hører så mange sier at det ikke er noe galt i å få med trub. Hvorfor får jeg da så store mengder bunn og "toppfall"? En belgisk blonde jeg laget hadde vel 5 cm bunnfall og 10-12 cm tykk kake på toppen av ølet. Måtte stikke heverten gjennom denne kaka og tappe det som var igjen..
Tips?
Har laget whirpool i kokeren, kjølt ned og latt stå en stund. Ser at det blir mye mindre bunnfall ved bruk av hevert fra toppen av kokeren, fremfor å bare åpne kranen og la det renne rett ned i gjæringsbøtta. Men hører så mange sier at det ikke er noe galt i å få med trub. Hvorfor får jeg da så store mengder bunn og "toppfall"? En belgisk blonde jeg laget hadde vel 5 cm bunnfall og 10-12 cm tykk kake på toppen av ølet. Måtte stikke heverten gjennom denne kaka og tappe det som var igjen..
Tips?