Tilsettninger i øl

Hvilke andre "tilsetninger" bruker dere i ølet deres?


  • Totalt antall stemmer
    59
Offensive, det var da voldsomt, og ikke meningen, og jeg tror ingen er her for å ta meg :)
Jeg lagde det på bestilling til en kompis, jeg drikker ikke slikt øl, så jeg skal fortelle han dette.
veldig godt øl, men ingen mangosmak var tilbakemeldingen
Det kom på ingen måte frem i innlegget ditt at det var en kompis som mente det ikke hadde noe mango smak, hva syns du selv? Merket du noe mango?
 
Det kom på ingen måte frem i innlegget ditt at det var en kompis som mente det ikke hadde noe mango smak, hva syns du selv? Merket du noe mango?
Smakte på hansa mango, og kan da ikke si at min smakte mango nei, er det nå jeg skal føle at noen er etter meg å skal ta meg ? :)

Hvis du vil jeg skal beskrive det så vil jeg si det hadde en smak av svakt plomme, kanskje mellom victoria og opal :)
 
Sist redigert:
Smakte på hansa mango, og kan da ikke si at min smakte mango nei, er det nå jeg skal føle at noen er etter meg å skal ta meg ? :)
Mango, frukten, kan nok aldri måle seg meg mango ekstrakt, når det gjelder å sette smak på ølet, så det er vel ikke å forvente at de smaker det samme.

Og du vet sikkert best selv hva du føler og ikke føler, jeg stiller spørsmål ved svarene dine, for den siste linjen din der, er, i mitt syn, passiv aggressiv. Hva tenker du at disse ekstra kommentarene skal bidra med? Hvordan finner jeg ut hvorfor ciderene mine lider av H2S med å fortelle kona at hun må drikke øl eller at jeg bare skal late som det ikke er H2S i cideren?
 
Mango, frukten, kan nok aldri måle seg meg mango ekstrakt, når det gjelder å sette smak på ølet, så det er vel ikke å forvente at de smaker det samme.

Og du vet sikkert best selv hva du føler og ikke føler, jeg stiller spørsmål ved svarene dine, for den siste linjen din der, er, i mitt syn, passiv aggressiv. Hva tenker du at disse ekstra kommentarene skal bidra med? Hvordan finner jeg ut hvorfor ciderene mine lider av H2S med å fortelle kona at hun må drikke øl eller at jeg bare skal late som det ikke er H2S i cideren?
Så da er det kanskje ikke noe galt med smakssansene, som du stadig hinter om, jeg har vært hyggelig å invitert deg til å tappe vann her, ja bare lat som om cideren ikke finnes :)
 
Så da er det kanskje ikke noe galt med smakssansene, som du stadig hinter om, jeg har vært hyggelig å invitert deg til å tappe vann her, ja bare lat som om cideren ikke finnes :)
Hvordan hjelper det å late som den ikke finnes?
 
@Kloakk Jeg vet ikke om det har noe å si, men jeg har nå gjæret minst 4 lagerøl med Lallemand Diamond. Null problem med H2S - hverken under gjæring, eller i ferdig øl.

Jeg har veldig begrenset erfaring med cider, men hva slags gjær bruker du?
 
@Kloakk Jeg vet ikke om det har noe å si, men jeg har nå gjæret minst 4 lagerøl med Lallemand Diamond. Null problem med H2S - hverken under gjæring, eller i ferdig øl.

Jeg har veldig begrenset erfaring med cider, men hva slags gjær bruker du?
Til cider har jeg prøvd M02, Skare(Kveik) og US-05, neste ut er safcider. Av de jeg har prøvd ga M02 og US-05 ca samme mengde H2S(mye) og Skare ga moderat mengde.

Safcider er en annen art(Saccharomyces Bayanus) opprinnelig en champagne gjær om jeg husker riktig, ryktene sier den trenger betydelig mindre nitrogen og takler større spenn i ph.

Men skal gjøre flere tiltak ved neste forsøk.
- Koke absolutt alt vannet jeg bruker, i motsetning til tidligere når jeg bare har kokt 3 av 23 liter for å tilsette 1 kg sukker og gjærnæring.

- Justere ph i vannet med Lactol. Tidligere har jeg ikke tenkt over det i det hele tatt, flaut, men men.

- Øke dosen gjærnæring til 5 gram ved pitch. Har brukt 2,5 tidligere, men ettet et forsøk med 5+5 gram i en lager så er jeg ikke bekymret for den samme mengden i en cider som har mye mindre av alt gjær trenger.

- Oksygenere med ren O2. Tidligere har jeg bare ristet, flaut å ikke ha tenkt på det heller, men jaja heller sent enn aldri :p
 
Til cider har jeg prøvd M02, Skare(Kveik) og US-05, neste ut er safcider. Av de jeg har prøvd ga M02 og US-05 ca samme mengde H2S(mye) og Skare ga moderat mengde.

Safcider er en annen art(Saccharomyces Bayanus) opprinnelig en champagne gjær om jeg husker riktig, ryktene sier den trenger betydelig mindre nitrogen og takler større spenn i ph.

Men skal gjøre flere tiltak ved neste forsøk.
- Koke absolutt alt vannet jeg bruker, i motsetning til tidligere når jeg bare har kokt 3 av 23 liter for å tilsette 1 kg sukker og gjærnæring.

- Justere ph i vannet med Lactol. Tidligere har jeg ikke tenkt over det i det hele tatt, flaut, men men.

- Øke dosen gjærnæring til 5 gram ved pitch. Har brukt 2,5 tidligere, men ettet et forsøk med 5+5 gram i en lager så er jeg ikke bekymret for den samme mengden i en cider som har mye mindre av alt gjær trenger.

- Oksygenere med ren O2. Tidligere har jeg bare ristet, flaut å ikke ha tenkt på det heller, men jaja heller sent enn aldri :p
Jeg har brukt M02 med gode resultater. Det er dog så lenge siden at jeg ikke husker noen detaljer.

Uten at jeg vet noe som helst om H2S, eller cider, ville jeg prøvd Nottingham. Det er en veldig røff gjær som tåler mye stress, og en veldig populær gjærstamme blandt folk som driver med cider. Det kan godt hende at Notty takler det som ellers stresser gjæren din.
 
Jeg har brukt M02 med gode resultater. Det er dog så lenge siden at jeg ikke husker noen detaljer.

Uten at jeg vet noe som helst om H2S, eller cider, ville jeg prøvd Nottingham. Det er en veldig røff gjær som tåler mye stress, og en veldig populær gjærstamme blandt folk som driver med cider. Det kan godt hende at Notty takler det som ellers stresser gjæren din.
Ja den er neste på listen om jeg ikke lykkes med safcider og tiltakene jeg gjør neste runde, takk for gode tips :)
 
@Kloakk Har du vurdert det Finn har påpekt at han og jeg har god erfaring med, nemlig åpen gjæring under stormgjæringen?

Dvs. at du for eksempel bare dekker til hullet der gjærlåsen normalt skulle stå, eller som i mitt tilfelle åpner sikkerhetsventilen på Fermzillaen.
 
Til cider har jeg prøvd M02, Skare(Kveik) og US-05, neste ut er safcider. Av de jeg har prøvd ga M02 og US-05 ca samme mengde H2S(mye) og Skare ga moderat mengde.

Safcider er en annen art(Saccharomyces Bayanus) opprinnelig en champagne gjær om jeg husker riktig, ryktene sier den trenger betydelig mindre nitrogen og takler større spenn i ph.

Men skal gjøre flere tiltak ved neste forsøk.
- Koke absolutt alt vannet jeg bruker, i motsetning til tidligere når jeg bare har kokt 3 av 23 liter for å tilsette 1 kg sukker og gjærnæring.

- Justere ph i vannet med Lactol. Tidligere har jeg ikke tenkt over det i det hele tatt, flaut, men men.

- Øke dosen gjærnæring til 5 gram ved pitch. Har brukt 2,5 tidligere, men ettet et forsøk med 5+5 gram i en lager så er jeg ikke bekymret for den samme mengden i en cider som har mye mindre av alt gjær trenger.

- Oksygenere med ren O2. Tidligere har jeg bare ristet, flaut å ikke ha tenkt på det heller, men jaja heller sent enn aldri :p
Et trikk du kan prøve med cider, er å jevnlig riste ut CO2. Det har to effekter: For det første er ikke gjæren glad i CO2, så du får mer effektiv gjæring på denne måten, og du sørger jo dessuten for å skrubbe ut mer H2S med den økte avgangen av CO2.

Jeg har ikke prøvd dette sjøl, jeg har plukka det opp fra et langt intervju med en dreven brygger av sånt i en av Experimental Brewing podcastene. Han rista visst omtrent så ofte han kunne, fikk jeg inntrykk av. Det virker ikke urimelig, i alle fall.
 
Til cider har jeg prøvd M02, Skare(Kveik) og US-05, neste ut er safcider. Av de jeg har prøvd ga M02 og US-05 ca samme mengde H2S(mye) og Skare ga moderat mengde.

Safcider er en annen art(Saccharomyces Bayanus) opprinnelig en champagne gjær om jeg husker riktig, ryktene sier den trenger betydelig mindre nitrogen og takler større spenn i ph.

Men skal gjøre flere tiltak ved neste forsøk.
- Koke absolutt alt vannet jeg bruker, i motsetning til tidligere når jeg bare har kokt 3 av 23 liter for å tilsette 1 kg sukker og gjærnæring.

- Justere ph i vannet med Lactol. Tidligere har jeg ikke tenkt over det i det hele tatt, flaut, men men.

- Øke dosen gjærnæring til 5 gram ved pitch. Har brukt 2,5 tidligere, men ettet et forsøk med 5+5 gram i en lager så er jeg ikke bekymret for den samme mengden i en cider som har mye mindre av alt gjær trenger.

- Oksygenere med ren O2. Tidligere har jeg bare ristet, flaut å ikke ha tenkt på det heller, men jaja heller sent enn aldri :p
M02 er også Bayanus i likhet med Safcider. Min erfaring er at det er lite forskjell på disse to mtp. H2S.

Prøv avgassing som @Finn Berger foreslår. Jeg har gjort det en eller to ganger i døgnet på dag 2-4, og det har hjulpet en del.

Du kan også forsøke Fermaid O som gjærnæring. Har brukt det på de to siste batchene og synes jeg har merket en forbedring, men det kan selvfølgelig være andre faktorer som spiller inn.
 
M02 er også Bayanus i likhet med Safcider. Min erfaring er at det er lite forskjell på disse to mtp. H2S.

Prøv avgassing som @Finn Berger foreslår. Jeg har gjort det en eller to ganger i døgnet på dag 2-4, og det har hjulpet en del.

Du kan også forsøke Fermaid O som gjærnæring. Har brukt det på de to siste batchene og synes jeg har merket en forbedring, men det kan selvfølgelig være andre faktorer som spiller inn.
Det var forresten denne i denne episoden at risting blei nevnt: https://www.experimentalbrew.com/podcast/episode-126-replay-myth-mino
 
@Kloakk Har du vurdert det Finn har påpekt at han og jeg har god erfaring med, nemlig åpen gjæring under stormgjæringen?

Dvs. at du for eksempel bare dekker til hullet der gjærlåsen normalt skulle stå, eller som i mitt tilfelle åpner sikkerhetsventilen på Fermzillaen.
Ja det er absolutt verdt et forsøk, og bare så jeg forstår logikken, poenget er at mindre CO2 i cideren gir gjæra bedre arbeidsmiljø?

Et trikk du kan prøve med cider, er å jevnlig riste ut CO2. Det har to effekter: For det første er ikke gjæren glad i CO2, så du får mer effektiv gjæring på denne måten, og du sørger jo dessuten for å skrubbe ut mer H2S med den økte avgangen av CO2.

Jeg har ikke prøvd dette sjøl, jeg har plukka det opp fra et langt intervju med en dreven brygger av sånt i en av Experimental Brewing podcastene. Han rista visst omtrent så ofte han kunne, fikk jeg inntrykk av. Det virker ikke urimelig, i alle fall.
Jeg har ikke ristet som sådan, men en av metodene jeg bruker om det kommer H2S og den ikke avtar 24 timer etter jeg har tilsatt mer gjærnæring, er at jeg slenger på spundingen og setter den til 0,5 bar.

Hver gang jeg er forbi all rounderen og den har kommet opp i 0,5 bar holder jeg sikkerhetsventilen åpen så lenge jeg tør, for når det er snakk om trykk så kan jeg ikke bare holde den åpen til trykket er borte for det skummer noe helt sinnsykt og hele vørteren blir bare små bobler med CO2 :)

Jeg har ikke prøvd dette på cider fordi all rounderen sjeldent har ferie, og aldri over 48 timer. Og jeg vet jo at dette er en løsning i tillegg til å flushe fatet fra bunn av med CO2, begge deler fjerner H2S' i det brygget det er snakk om, men ikke problemet med neste runde eller min frustrasjon som oppstår fordi jeg ikke finner ut hva jeg gjør galt, og jeg skulle gjerne unngått å kjøpe en til all rounder kun for cider:p

M02 er også Bayanus i likhet med Safcider. Min erfaring er at det er lite forskjell på disse to mtp. H2S.

Prøv avgassing som @Finn Berger foreslår. Jeg har gjort det en eller to ganger i døgnet på dag 2-4, og det har hjulpet en del.

Du kan også forsøke Fermaid O som gjærnæring. Har brukt det på de to siste batchene og synes jeg har merket en forbedring, men det kan selvfølgelig være andre faktorer som spiller inn.
Uff da, jeg håper virkelig ikke M02 og Safcider er samme gjær, jeg har virkelig dårlig erfaring med den gjæra, men de 2 gangene jeg prøvde M02 var det fra cidersett og de er vel kjent for å stå månedsvis i butikkhyllene i alle årets sesonger. Kanskje det ikke gjelder eskene med kun gjær?

Som jeg skrev over så er de forskjellige måtene jeg avgasser på; riste, spunde og flushe det som har reddet alle ciderene og et par lagerbygg fra dodraugen og med en halv flaske sodastream kan selv den værste H2S bomben jeg noen sinne har fatet blitt helt fantastisk etter ei uke med flushing et par ganger om dagen...

Så jeg dumper ingenting, jeg bare får ikke tak i hva jeg gjør galt og vil gjerne fjerne problemet ved roten om jeg kan.
Jeg har lest mye godt om fermaid O, hvor kjøper du det?

Og til slutt, mange takk for innspill gutta, det gir drivet til å finne ut av dette en real boost :)
 
Sist redigert:
Ja det er absolutt verdt et forsøk, og bare så jeg forstår logikken, poenget er at mindre CO2 i cideren gir gjæra bedre arbeidsmiljø?


Jeg har ikke ristet som sådan, men en av metodene jeg bruker om det kommer H2S og den ikke avtar 24 timer etter jeg har tilsatt mer gjærnæring, er at jeg slenger på spundingen og setter den til 0,5 bar.

Hver gang jeg er forbi all rounderen og den har kommet opp i 0,5 bar holder jeg sikkerhetsventilen åpen så lenge jeg tør, for når det er snakk om trykk så kan jeg ikke bare holde den åpen til trykket er borte for det skummer noe helt sinnsykt og hele vørteren blir bare små bobler med CO2 :)

Jeg har ikke prøvd dette på cider fordi all rounderen sjeldent har ferie, og aldri over 48 timer. Og jeg vet jo at dette er en løsning i tillegg til å flushe fatet fra bunn av med CO2, begge deler fjerner H2S' i det brygget det er snakk om, men ikke problemet med neste runde eller min frustrasjon som oppstår fordi jeg ikke finner ut hva jeg gjør galt, og jeg skulle gjerne unngått å kjøpe en til all rounder kun for cider:p


Uff da, jeg håper virkelig ikke M02 og Safcider er samme gjær, jeg har virkelig dårlig erfaring med den gjæra, men de 2 gangene jeg prøvde M02 var det fra cidersett og de er vel kjent for å stå månedsvis i butikkhyllene i alle årets sesonger. Kanskje det ikke gjelder eskene med kun gjær?

Som jeg skrev over så er de forskjellige måtene jeg avgasser på; riste, spunde og flushe det som har reddet alle cideren og et par lagerbygg fra dodraugen og med en halv flaske sodastream kan selv den værste H2S bomben jeg noen sinne har fatet blitt helt fantastisk etter ei uke med flushing et par ganger om dagen...

Så jeg dumper ingenting, jeg bare får ikke tak i hva jeg gjør galt og vil gjerne fjerne problemet ved roten om jeg kan.
Jeg har lest mye godt om fermaid O, hvor kjøper du det?

Og til slutt, mange takk for innspill gutta, det gir drive til å finne ut av dette en real boost :)
Fermaid O har jeg kjøpt hos Vestbrygg:
https://www.vestbrygg.no/gjærnæring/40419/gjærnæring-fermaid-o-120gr
 
Skrur du ut ventilen eller trekker du den opp og vrir så den står åpen?
Det siste. Men setter på spunding valve stilt inn på 0,2 bar for sikkerhets skyld, i tilfelle ventilen skulle "snappe" på plass underveis. Det er også trykket jeg spunder på etter stormgjæringen, for å sikre O2-frie forhold fra da av.
 
Det siste. Men setter på spunding valve stilt inn på 0,2 bar for sikkerhets skyld, i tilfelle ventilen skulle "snappe" på plass underveis. Det er også trykket jeg spunder på etter stormgjæringen, for å sikre O2-frie forhold fra da av.
Gir absolutt mening, mange takk.
 
Artig med respons
Ante ikke at folk putta så mye "rart" i ølet sitt
Jeg tydligvis i mindretall som kun bruker litt vannjustering :)
 
Tilbake
Topp