Ja, det overrasker meg, også. Men jeg synes jo det er virkelig bra. Kalkulatorene, som gjør det enkelt, har vel sitt å si, vil jeg tru.Jeg er overrasket over at nesten 95% bruker vanntilsetninger, hadde ikke trodd det var så vanlig.
Jeg tror kanskje respondentene her på forumet ikke er et snitt av norske hjemmebryggere.Jeg er overrasket over at nesten 95% bruker vanntilsetninger, hadde ikke trodd det var så vanlig.
Jeg er ikke overrasket over klaringsmiddel da det er en veldig enkel tilsetning (av typen protafloc og clarex osv)Jeg er mest overrasket over at klarningsmiddel er mest vanlig, mer enn vannjustering
og at O2 er mindre vanlig enn gjærnæring..
Nuvel, det har absolutt sine fordeler. Klart at hvis det først kommer H2S så vil trykk holde det "fast" i ølet, men samtidig... Når du gjærer under trykk så undertrykker man det meste av "kjipe" ting, svovel inkludert. Og om den først er der, så er det å trekke i sikkerhetsventilen på noe som står under trykk mange ganger mer effektiv enn å riste karet, for ikke å snakke om enklere, for å få H2S'en ut av ølet. Det er mer effektivt, og billigere enn å flushe et fat med CO2.Ble mye snakk om svovel her,
men trykkgjæring av lagerøl er kanskje ikke det smarteste da mtp. sulfid
Overraskende lite O2-bruk ja, men det kan skyldes at det brukes mer tørrgjær nå enn før?Jeg er mest overrasket over at klarningsmiddel er mest vanlig, mer enn vannjustering
og at O2 er mindre vanlig enn gjærnæring..
Jeg forstår ikke hvorfor noen overhodet velger å ikke bruke et eller annet karragenan-produkt til slutt under kokinga. Jeg har aldri sett at det skulle kunne ha noen negativ virkning så lenge man ikke bruker for mye av det. Det er effektivt, og det er både billig enkelt å bruke.Jeg er mest overrasket over at klarningsmiddel er mest vanlig, mer enn vannjustering
og at O2 er mindre vanlig enn gjærnæring..
Hvordan var brønnvannet ditt? Jeg blir litt nysgjerrig når du sier du vil prøve å ikke justere vannet; hvorfor ikke, egentlig? Det meste innafor faget vårt kan en finne hissige diskusjoner rundt, men akkurat vannjustering har jeg aldri sett noen for alvor påstå ikke har noe for seg.Jeg svarte at jeg brukte kun vannjustering og pH. Resten brukes av og til, men ganske sjeldent.
- jeg pleide å brygge med RO-vann, og måtte derfor justere. Nå har jeg jeg fått mitt brønnvann analysert og kommer til å prøve å brygge uten å justere vannet. Bruker kun syremalt til å justere pH.
- gjærnæring blir brukt i startere og i kveik-øl, men jeg bruker nesten kun tørrgjær.
- aldri brukt ren O2
- bruker som regel ingen klarningsmidler. Av og til bruker jeg gelatin i øl jeg fater, aldri tilsetter noe i flaskeøl.
@Bjørnar E analyserte vannet mitt, og jeg var overraska over hvor godt vannet var. I gamle huset hadde vi vann som var ubrukelig til brygging, så jeg måtte filtrere og justere vann til hvert eneste brygg - og jeg bare fortsatte med det etter at vi flytta.Hvordan var brønnvannet ditt? Jeg blir litt nysgjerrig når du sier du vil prøve å ikke justere vannet; hvorfor ikke, egentlig? Det meste innafor faget vårt kan en finne hissige diskusjoner rundt, men akkurat vannjustering har jeg aldri sett noen for alvor påstå ikke har noe for seg.
Det samme med klarningsmidler (karragenan). Er det Reinheitsgebot som spøker i bakgrunnen?
Overraskende mye magnesium, var det første som slo meg. I vanlig overflatevann er det nærmest ikke-eksisterende, mens det til sammenligning i grunnvannet fra Narud vannverk i Brumunddal er 8,9 (2016-tall):@Bjørnar E analyserte vannet mitt, og jeg var overraska over hvor godt vannet var. I gamle huset hadde vi vann som var ubrukelig til brygging, så jeg måtte filtrere og justere vann til hvert eneste brygg - og jeg bare fortsatte med det etter at vi flytta.
Jeg syns at det er hyggelig å kunne bare bruke det vannet jeg har - uten å tenke veldig mye på det. Så jeg har lyst til å prøve meg på noen øl uten vannjusteringer.
Jeg har brygget en split-batch lys lager/lys ale uten vannjusteringer, så jeg er veldig spent på hvordan resultatene blir. Jeg flaska ale-delen i går, mens lager-delen trenger fortsatt en del uker.
Resultatene av vannanalyse var:
Hardhet: 72
Kalsium: 50
Magnesium: 22
Klorid: 32
Sulfat: 8
Sodium: 43
Alkalinitet: 112
Bikarbonat HCO3: 134
Så med unntak av litt for høy alkalinitet er dette rett og slett drømmevann
Grunnen for at jeg ikke bruker klarningsmidler er nok konservatisme (Reinheitsgebot).
Jeg forstår ikke hvorfor noen overhodet velger å ikke bruke et eller annet karragenan-produkt til slutt under kokinga. Jeg har aldri sett at det skulle kunne ha noen negativ virkning så lenge man ikke bruker for mye av det. Det er effektivt, og det er både billig enkelt å bruke.
Gjærnæring stiller i samme klassen. Sjøl om du ikke alltid - eventuelt sjelden - trenger det, er det veldig nyttig når du trenger det, dvs. i startere og når du brygger med råfrukt, og det er ganske billig, og veldig enkelt å tilsette.
O2 koster en del, og det er litt mikk. Og med mindre du brygger sterke øl, greier du deg antakelig godt uten hvis du ellers er flink til å stelle med gjæren din. (Men jeg ville ikke vært foruten, sjøl om det er ytterst sjelden jeg brygger noe virkelig sterkt.)
Så nei, dette er ikke så overraskende, synes jeg.
Jeg svarte at jeg brukte kun vannjustering og pH. Resten brukes av og til, men ganske sjeldent.
- jeg pleide å brygge med RO-vann, og måtte derfor justere. Nå har jeg jeg fått mitt brønnvann analysert og kommer til å prøve å brygge uten å justere vannet. Bruker kun syremalt til å justere pH.
- gjærnæring blir brukt i startere og i kveik-øl, men jeg bruker nesten kun tørrgjær.
- aldri brukt ren O2
- bruker som regel ingen klarningsmidler. Av og til bruker jeg gelatin i øl jeg fater, aldri tilsetter noe i flaskeøl.
Følger du virkelig renhetsloven i hele prosessen helt til ølet er på fat/flaske, inkludert karbonering kun med vørter?Det at jeg holder meg innafor renholdsloven jo også et poeng selv om jeg ikke har problemer med å bryte med den når jeg ser behov for det
Følger du virkelig renhetsloven i hele prosessen helt til ølet er på fat/flaske, inkludert karbonering kun med vørter?
Det var høy tall på mye av talla mot andre e har testa for,men ikke de verste talla e har sett.Har vert fri for nett lenge så det er grunnen til at e ikke har svart deg@Bjørnar E analyserte vannet mitt, og jeg var overraska over hvor godt vannet var. I gamle huset hadde vi vann som var ubrukelig til brygging, så jeg måtte filtrere og justere vann til hvert eneste brygg - og jeg bare fortsatte med det etter at vi flytta.
Jeg syns at det er hyggelig å kunne bare bruke det vannet jeg har - uten å tenke veldig mye på det. Så jeg har lyst til å prøve meg på noen øl uten vannjusteringer.
Jeg har brygget en split-batch lys lager/lys ale uten vannjusteringer, så jeg er veldig spent på hvordan resultatene blir. Jeg flaska ale-delen i går, mens lager-delen trenger fortsatt en del uker.
Resultatene av vannanalyse var:
Hardhet: 72
Kalsium: 50
Magnesium: 22
Klorid: 32
Sulfat: 8
Sodium: 43
Alkalinitet: 112
Bikarbonat HCO3: 134
Så med unntak av litt for høy alkalinitet er dette rett og slett drømmevann
Grunnen for at jeg ikke bruker klarningsmidler er nok konservatisme (Reinheitsgebot).