Tilsettninger i øl

Hvilke andre "tilsetninger" bruker dere i ølet deres?


  • Totalt antall stemmer
    60
Kloakk du kan komme her å tappe vann, det er nær Voss vann , har en bobil som kommer å fyller her jevnlig
Vet ikke hva det vil si for brygging, men tror ikke jeg kjenner forskjell på voss vann på flaske og den i krana
 
Jeg trodde 34/70 var fermentis gjær jeg? :rolleyes:
34/70 er en gjær stamme, såvidt jeg har forstått kan den ikke tas patent på, så både fermentis, wyeast og brewly har fått den originale stammen fra Tyskland hos Weihenstephan bryggeriet.

Jeg har prøvd alle 3 og jeg er rimelig sikker på at både fermentis og wyeast har gjort noe med den originale stammen de har fått, sikkert for å tilpasse den til hjemmebryggere, men jeg syns (ren gjetning) at gjæra fra Brewly kun er dyrket frem for videre salg. Grunnen til at jeg tror det er fordi Brewly er lettere å gjøre feil, men gjøres det riktig er resultatet mye bedre enn noe jeg har fått til med fermentis eller wyeast sine utgaver av 34/70.

På lik linje så er det vanskeligere å "fucke opp", spesielt med tørrversjonen til fermentis, men også wyeast, men de er heller ikke like gode uansett om de får optimale forhold. Om det ga mening :)
 
Sist redigert:
Kloakk du kan komme her å tappe vann, det er nær Voss vann , har en bobil som kommer å fyller her jevnlig
Vet ikke hva det vil si for brygging, men tror ikke jeg kjenner forskjell på voss vann på flaske og den i krana
Voss vann ja, er ikke det fra samme kilden som alle Venndølan i Vennesla har i krana a?
 
de har boret på en øy i otra, så det vannet er like godt som voss vann, og vil tro kilden er uutømmelig :)
Aha, kult nok, jeg har prøvd det kommunale vannet i Vennesla og følte ikke H2S problemet endret seg, merket vel egentlig ingen endringer på ølet mitt i det hele tatt foruten å slippe å dytte 3ml Lactol i skyllevannet :p
 
Aha, kult nok, jeg har prøvd det kommunale vannet i Vennesla og følte ikke H2S problemet endret seg, merket vel egentlig ingen endringer på ølet mitt i det hele tatt foruten å slippe å dytte 3ml Lactol i skyllevannet :p
Må bare ikke tenke på det så er det ingen problem, har du vært sentrumsnært så er det nok den kilden ja
 
Må bare ikke tenke på det så er det ingen problem, har du vært sentrumsnært så er det nok den kilden ja
Kan godt hende jeg drikker primært for rusen noen ganger, men så ille at jeg drikker flytende rhino farts er det ikke :p

Men uansett, tilbake til tilsetninger og H2S, jeg fikk en tanke om at kanskje problemet med ciderene kan være at jeg tilsetter 19 liter vann direkte fra kranen, altså at jeg ikke koker og kjøler ned, regner med endel metaller feller ut eller setter seg i bunnen på kokeren, i tillegg til at ph'en i cideren sikkert er helt feil for gjær/gjæring.

Så neste cider blir det Lactol, koke opp alt vannet, la det koke med gjærnæring og sukker i 15 min før jeg kjøler ned til pitch temp, så tar jeg det derfra.
 
Sist redigert:
Kan godt hende jeg drikker primært for rusen noen ganger, men så ille at jeg drikker flytende rhino farts er det ikke :p

Men uansett, tilbake til tilsetninger og H2S, jeg fikk en tanke om at kanskje problemet med ciderene kan være at jeg tilsetter 19 liter vann direkte fra kranen, altså at jeg ikke koker og kjøler ned, regner med endel metaller feller ut eller setter seg i bunnen på kokeren, i tillegg til at ph'en i cideren sikkert er helt feil for gjær/gjæring.

Så neste cider blir det Lactol, koke opp alt vannet, la det koke med gjærnæring og sukker i 15 min før jeg kjøler ned til pitch temp, så tar jeg det derfra.
Hvis cideren smaker av fis burde du lære kjerringa å drikke øl.
Jeg glemmer stort sett alltid gjærnæring og klarningsmiddel, så da tilsetter jeg ingenting.
Ellers skjønner jeg veldig lite av det du prater om :)
 
Hvis cideren smaker av fis burde du lære kjerringa å drikke øl.
Jeg glemmer stort sett alltid gjærnæring og klarningsmiddel, så da tilsetter jeg ingenting.
Ellers skjønner jeg veldig lite av det du prater om :)
Hah, jeg regner med du ikke er gift, men har sikkert hørt "du kan ikke lære en gammel hund nye kunster" , hun blir nok aldri å drikke øl, og jeg er bare glad at dette sideprosjektet med cider i det minste har fått henne til å se verdien i fat, CO2 osv.

Og i ølbrygging er jo ikke gjærnæring like relevant som med cider, vin og mjød, ja med mindre vi snakker om gjenbruk eller startere, men nok om det, skal ikke dra deg inn i flere samtaler du ikke forstår bæret av, og tilsetninger er jo hva tråden handler om så prøvde bare få den tilbake på sporet ;)
 
Et problem med gjærnæring, dvs. ved å bruke for mye av det i et brygg, er at gjærnæringa tilfører aminosyrer som danner basis for produksjon av fuselalkoholer. Så å bruke mye for å få bukt med H2S-spøkelset i lagere kan skape et nytt og kanskje verre problem. Jeg trur det er en grunn til at en ikke skal hive oppi en solid dose med en gang, men i alle fall vente til gjæringa har nådd et høydepunkt, og gjæren forhåpentligvis er forbi det punktet der hovemengden av fuselalkoholer er produsert.
 
Et problem med gjærnæring, dvs. ved å bruke for mye av det i et brygg, er at gjærnæringa tilfører aminosyrer som danner basis for produksjon av fuselalkoholer. Så å bruke mye for å få bukt med H2S-spøkelset i lagere kan skape et nytt og kanskje verre problem. Jeg trur det er en grunn til at en ikke skal hive oppi en solid dose med en gang, men i alle fall vente til gjæringa har nådd et høydepunkt, og gjæren forhåpentligvis er forbi det punktet der hovemengden av fuselalkoholer er produsert.
Hmm, hva er for mye? Det meste jeg har dyttet inn i karet er 5 gram i kok og 5 gram midt i stormen. Ingen fusel der i gården. Og wyeast snakker(med mjød vel og merke) om opptill 20 gram i løpet av 2/3 av gjærings forløpet.
 
Hmm, hva er for mye? Det meste jeg har dyttet inn i karet er 5 gram i kok og 5 gram midt i stormen. Ingen fusel der i gården. Og wyeast snakker(med mjød vel og merke) om opptill 20 gram i løpet av 2/3 av gjærings forløpet.
Wyeast oppgir 2,2 gram (ei halv teskje) som dosering for 19 liter, tilsatt i kok. Så du tar i ganske kraftig.

Sjekk med denne: http://scottjanish.com/esters-and-fusel-alcohols/

Mjød og cider har vel ikke rare innholdet av aminosyrer, men i vørter kommer jo det vi tilsetter, på toppen av det vørteren allerede inneholder.
 
Wyeast oppgir 2,2 gram (ei halv teskje) som dosering for 19 liter, tilsatt i kok. Så du tar i ganske kraftig.

Sjekk med denne: http://scottjanish.com/esters-and-fusel-alcohols/

Mjød og cider har vel ikke rare innholdet av aminosyrer, men i vørter kommer jo det vi tilsetter, på toppen av det vørteren allerede inneholder.
Javisst gjør det det, men det er derfor jeg spør hvor mye er for mye, for det er ikke 5x5 gram i alle fall, og wyeast sier dette:

Hi XXXXX,
1/2Tsp is a baseline that was determined for wine fermentations. Mead is a different beast, and therefore the same 'rules' don't apply. There is very little Nitrogen available in mead, which leads to sluggish and stressed fermentations. Honestly what you have read online is not out of the ordinary. I know when I make a batch of mead, I usually hit it with 1-2 Tsp (depending on the starting gravity) when I pitch the yeast, then again with the same amount about 3 days into fermentation, when the airlock is very active.

Cheers!

XXXXXX

Microbiologist/Production Laboratory Technician Wyeast Laboratories, Inc.

De sier også, selv om jeg ikke finner det nå, at øl næringen og vin næringen de selger er akkurat det samme, men med andre doser.

Og mye av mine innlegg handler jo om cider, for der er det en tydelig forskjell, selv om, som nevnt over, nettopp kom en aha tanke om ph og at jeg ikke koker vannet jeg bruker til cider..

Det var forøvrig i en øl jeg brukte 2x5 gram.
 
Javisst gjør det det, men det er derfor jeg spør hvor mye er for mye, for det er ikke 5x5 gram i alle fall, og wyeast sier dette:

Hi XXXXX,
1/2Tsp is a baseline that was determined for wine fermentations. Mead is a different beast, and therefore the same 'rules' don't apply. There is very little Nitrogen available in mead, which leads to sluggish and stressed fermentations. Honestly what you have read online is not out of the ordinary. I know when I make a batch of mead, I usually hit it with 1-2 Tsp (depending on the starting gravity) when I pitch the yeast, then again with the same amount about 3 days into fermentation, when the airlock is very active.

Cheers!

XXXXXX

Microbiologist/Production Laboratory Technician Wyeast Laboratories, Inc.

De sier også, selv om jeg ikke finner det nå, at øl næringen og vin næringen de selger er akkurat det samme, men med andre doser.

Og mye av mine innlegg handler jo om cider, for der er det en tydelig forskjell, selv om, som nevnt over, nettopp kom en aha tanke om ph og at jeg ikke koker vannet jeg bruker til cider..

Det var forøvrig i en øl jeg brukte 2x5 gram.
Men stort sett er det ingen grunn til å bruke gjærnæring i et maltbrygg i det hele tatt, så lenge vi ikke snakker om oppskrifter med en del råfrukt. Det gir mening å bruke det i en starter, og har du brukt det der, har gjæren dessuten nok sink til å klare seg gjennom både ett og to brygg der det måtte være lite av det. (Men et brygg med 100% malt inneholder høyst sannsynlig også nok sink.)

Så hvorfor bruke bortimot et kvart glass med gjærnæring hvis det ikke er nødvendig - og faktisk gir en viss risiko for usmaker? At du har brukt en sånn mengde og det har gått bra, er ingen garanti for at det alltid vil gå bra. Grensa for sink er forøvrig ganske lav, og bør heller ikke overskrides.
 
Hah, jeg regner med du ikke er gift, men har sikkert hørt "du kan ikke lære en gammel hund nye kunster" , hun blir nok aldri å drikke øl, og jeg er bare glad at dette sideprosjektet med cider i det minste har fått henne til å se verdien i fat, CO2 osv.

Og i ølbrygging er jo ikke gjærnæring like relevant som med cider, vin og mjød, ja med mindre vi snakker om gjenbruk eller startere, men nok om det, skal ikke dra deg inn i flere samtaler du ikke forstår bæret av, og tilsetninger er jo hva tråden handler om så prøvde bare få den tilbake på sporet ;)
Regner du med det du, joda kjerringa er glad i øl men hun ammer for tiden.
En gang prøvde jeg å slippe oppi mango, som jeg hadde most selv, tror ca 3 kg , merket ingen mangosmak :)
 
Men stort sett er det ingen grunn til å bruke gjærnæring i et maltbrygg i det hele tatt, så lenge vi ikke snakker om oppskrifter med en del råfrukt. Det gir mening å bruke det i en starter, og har du brukt det der, har gjæren dessuten nok sink til å klare seg gjennom både ett og to brygg der det måtte være lite av det. (Men et brygg med 100% malt inneholder høyst sannsynlig også nok sink.)

Så hvorfor bruke bortimot et kvart glass med gjærnæring hvis det ikke er nødvendig - og faktisk gir en viss risiko for usmaker? At du har brukt en sånn mengde og det har gått bra, er ingen garanti for at det alltid vil gå bra. Grensa for sink er forøvrig ganske lav, og bør heller ikke overskrides.
At hele rommet gjæringskaret står i oser av eggepromp er en åpenlyst grunn til å bruke gjærnæring.
 
Sist redigert:
Riktig, nei er smaksløkene på det nivået er vel neppe svovel et problem, men dette blir litt eee rart. Jeg prøver å finne ut hvorfor jeg opplever så mye H2S, akkurat nå i cideren, og du svarer med å enten late som den ikke er der eller få dama til å drikke øl, jeg prøver å holde en hyggelig tone og spøke med deg, men responsen(e) dine, som den stort sett har vært siden du entret disse hallene, er offensive, som om noen er ute etter å ta deg og til syvende og sist så overser du stort sett tipsene folk har prøvd å komme med.

Hva er greia? Skummelt å vandre blandt de "innvidde"? (jeg er ikke en av de) men seriøst RDWHAHB :)
Offensive, det var da voldsomt, og ikke meningen, og jeg tror ingen er her for å ta meg :)
Jeg lagde det på bestilling til en kompis, jeg drikker ikke slikt øl, så jeg skal fortelle han dette.
veldig godt øl, men ingen mangosmak var tilbakemeldingen
 
Tilbake
Topp