Skulle hatt 25 L fikk 22 i gjæringskarret. Tilsette sukker? Trodde jeg bare skulle tilsette vann for å få ned OG?
Da tilsetter jeg littegranne vann [emoji3]Hvis du tilsetter 3L vann så treffer du både volum og OG ganske greit. Trenger ikke koke det hvis du har vanlig rent vann i springen.
Lurt. Jeg har en kamerat som også er brygger og han brygger alltid litt sterkere enn han ønsker til slutt, og så har han før bryggingen kokt noen liter vann han har stående på et par store mugger med alufolie over. Før han tilsetter gjær så måler han SG, og så tilsetter han vann for å komme ned i riktig OG. Han brygger meget godt øl, for øvrig.Jeg hadde kokt og kjølt det ned først.
For jeg vet ikke hvor rent vannet er etter det har gått gjennom ledningsnettet.
Å treffe OG slik blir lettere om man satser på å treffe SG preboil. Treffer du det, og vet hvor mye du koker vekk, slik at du starter å koke rett volum, så treffer du rett OG og sluttvolum [emoji1417]
Ja, er jo ikke noe gale i det. Er vel slik industripilsen blir brygget.
Jepp. Men det er jo noe å tenke over når man ikke vet hvor mye vann man kommer til å justere med i steden for å ha kontroll på prosessen hele veien.
Njah. Ikke helt. Det var i så fall planlagt bommert, for at han tilsatte vann var ren rutine. Men det ville jo kunne variere fra gang til gang hvor mye han tilsatte. En av grunnene var i hvert fall at han hadde en BIAB-kjele som strengt tatt var litt liten. Så det handlet om å brygge litt sterkt og så tilsette vann for å få opp volumet. Men det er jo også klart at det er enklere å tilsette vann om post boil SG er litt høy enn å fjerne vann dersom den er litt lav.Tror Sarge har nevnt han fyren før, og såvdt jeg husker så ble det nevnt at han brygger slik for å "safe" for å ta høyde for bommerter?
Njah. Ikke helt. Det er i så fall planlagt bommert, for at han tilsetter vann er ren rutine. Men det vil jo kunne variere fra gang til gang hvor mye han tilsetter. En av grunnene var i hvert fall at han hadde en BIAB-kjele som strengt tatt var litt liten. Så det handlet om å brygge litt sterkt og så tilsette vann for å få opp volumet. Men det er jo også klart at det er enklere å tilsette vann om post boil SG er litt høy enn å fjerne vann dersom den er litt lav.
Jeg er usikker på om han gjør det samme nå. Han skaffet seg en Grainfather omtrent samtidig med at jeg gjorde det, så det er mulig praksisen er annerledes nå.
Det er bare en luftpumpe. Ifht ren o2 så må det kjøres vanvittig mye lengre ja.Kjøpte nettopp denne brewferm akvariepumpesaken fra bryggselv. Ser det står i manualen at den skal kjøres i 30 minutter? Er ikke det sløkket lenge? Det er jo som om jeg vurderer å heller riste bøtten igjen.
Den her. https://www.bryggselv.no/tilbehør/103000/wort-aerator-set-sett-for-lufting-av-vørterDet er bare en luftpumpe. Ifht ren o2 så må det kjøres vanvittig mye lengre ja.
Er det virkelig en 5 micron stein?
Du kan pitche den direkte, men en pakke kan være lite. En starter er lett å lage. Spraymalt, litt gjærnæring og vann. Rist glasset det står i så ofte du gidder, så får det litt luft.Spørsmål om ferskgjær:
Må man lage starter av dem? Eller kan man bruke den som den er, bare pitche rett fra posen i gjæringskaret?
Eventuelt noen måte å lage en enkel starter uten noe fancy utstyr?
For eksempel en pakke med WLP 530.
Har hørt rykter om at man kan få kjøpt ferdigbrygget øl på butikken disse dager. Alt man trenger å gjøre er å skrape av etiketten og erstatte med en egen.Og er man ennå latere så dropper man spraymalt og kjøper vørterøl på butikken.
Spørsmål om ferskgjær:
Må man lage starter av dem? Eller kan man bruke den som den er, bare pitche rett fra posen i gjæringskaret?
Eventuelt noen måte å lage en enkel starter uten noe fancy utstyr?
For eksempel en pakke med WLP 530.