Tråden for dumme spørsmål.

Jeg heller alt, og da mener jeg alt i gjæringsbøtta. Har prøvd ett par ganger med wirlpool og la stå i timesvis... bare tull, øllet blir akuratt like klart og like godt uten. Litt mer jobb å vaske gjær nårdu tar med alt, men det tar 30-40 min ekstra... å styre med alt mulig under og etter kjøling tar myyyyyye mer tid å du oppnår ingenting er min erfaring... og jeg driter i hva Palmer og venner mener

Jeg kan jo bekrefte at ølet ditt er godt:) - men jeg er uenig i at det medfører mye jobb å la kjelen stå i ro i en halvtime til tre kvarter mens du gjør andre ting som likevel må gjøres:p. Å la det stå i timesvis, er meningsløst - og da blir det dessuten varmet opp til romtemperatur igjen (i alle fall her på kjøkkenet hvor jeg koker).

Med mindre jeg tørrhumler - og da skal du visst uansett ikke bruke gjæren - kan jeg skrape opp 3-4 desiliter fin gjær fra bunnen av gjæringsbøtta som jeg kan bruke direkte, uten vasking. Det er garantert mindre arbeid på denne måten. Jeg bruker faktisk 0 ekstra minutter på å få klar vørter over i bøtta:).
 

Jeg ville jo ha droppa bringebæra - men det er en annen sak:rolleyes:. Men siden jeg sitter her med Palmer, kan jeg fortelle deg hva han mener. Sjøl har jeg ingen erfaring med, eller mening om, saken:).

1. Ja, du skal stikke om etter at der ferdig.
2. Mos bæra godt.
3. Tilsett pektinase for å få mest mulig sukker ut av bæra, og få et klarere øl. 1-2 teskjeer til 19 liter.
4. Etter at du har tilsatt bæra, bør det ta mellom 2 og 4 uker før ølet er ferdig.
5. Bruk litt syre (sitronsyre eller mjølkesyre) om du synes det trengs. Fruktøl bør være litt syrligere enn øl vanligvis er, men ikke nede på surølnivå, heller.

(How to Brew, siste utgave, s.194-195)
 
Sist redigert:
Ah. Jeg får bla meg tilbake og myse litt (på hvem som skriver hva).

Edit: Da er jeg med. Hvis du får mer trub nå så virker det som at det er kverningen ja. Hva slags mølle kverner han på? Hjemmebryggermølle eller en litt større "småindustriell" mølle? Spørsmålet er egentlig om han kan senke farten på kverningen ved å enten A: slappe av på gassen hvis han bruker drill på en hjemmebryggermølle, eller B: lukke igjen luka enda mer på en industriell mølle?

@Morten Jensen (i tilfelle du leste før jeg editerte med det siste)

Kverningen er et problem, men bryggebutikken nekter flatt ut å endre på hastigheten de kverner på. Usikker på om det lar seg gjøre eller om det er mye arbeid på en slik høvelig stor industrimølle. Men det er i allefall problemstillingen. Å kjøpe kvern tror jeg er en grei løsning. Det ville skjedd før eller siden uansett.
 
Det høres ikke logisk ut at kværningen påvirker mengden trub. Mel og maltrester blir igjen i meskekaret. Om ikke så tapper du for raskt.
Trub er jo koagulerte proteiner i kokekaret. Jeg ser at ikke alle lykkes med å holde disse unna tappekranen. Jeg spinner vørteren og når den har roet seg legger jeg ned en urte/einer sil i karet og tapper langsomt (viktig). Det legger igjen trub’en ganske effektivt.
Til slutt er det da i hovedsak gjær fra gjæringskaret som kan bli med over på flaskene. Og det er jo det enkleste å håndtere! Tålmodighet og klarning før flasking.
 
Jeg kan jo bekrefte at ølet ditt er godt:) - men jeg er uenig i at det medfører mye jobb å la kjelen stå i ro i en halvtime til tre kvarter mens du gjør andre ting som likevel må gjøres:p. Å la det stå i timesvis, er meningsløst - og da blir det dessuten varmet opp til romtemperatur igjen (i alle fall her på kjøkkenet hvor jeg koker).

Med mindre jeg tørrhumler - og da skal du visst uansett ikke bruke gjæren - kan jeg skrape opp 3-4 desiliter fin gjær fra bunnen av gjæringsbøtta som jeg kan bruke direkte, uten vasking. Det er garantert mindre arbeid på denne måten. Jeg bruker faktisk 0 ekstra minutter på å få klar vørter over i bøtta:).
Men blir ølet bedre? Jeg tviler... og det har definetivt ingenting å si på hvor klart øl du får
 
Kverningen er et problem, men bryggebutikken nekter flatt ut å endre på hastigheten de kverner på. Usikker på om det lar seg gjøre eller om det er mye arbeid på en slik høvelig stor industrimølle. Men det er i allefall problemstillingen. Å kjøpe kvern tror jeg er en grei løsning. Det ville skjedd før eller siden uansett.

Men hva slags mølle? Stor industrimølle eller liten hjemmebryggermølle? Er det en større industrimølle så kan jeg ikke anta annet enn at det er bare å vri på et hjul eller lignende for rask justering av mølla.

Men forsåvidt, Bryggeland sa for noen år siden til meg at det er hassle å justere mølla si..Så kanskje det er hassle selv med en større en.
 
Kverningen er et problem, men bryggebutikken nekter flatt ut å endre på hastigheten de kverner på. Usikker på om det lar seg gjøre eller om det er mye arbeid på en slik høvelig stor industrimølle. Men det er i allefall problemstillingen. Å kjøpe kvern tror jeg er en grei løsning. Det ville skjedd før eller siden uansett.

Men blir ølet bedre? Jeg tviler... og det har definetivt ingenting å si på hvor klart øl du får

Du tviler - og jeg tror:p. Den diskusjonen nærmer seg stygt teologien;). Men jeg sparer tid - det vil jeg påstå:cool:.
 
Men blir ølet bedre? Jeg tviler... og det har definetivt ingenting å si på hvor klart øl du får
Det vet jeg faktisk ikke siden det bare har blitt min måte å gjøre det på. Det kan godt hende at det ikke påvirker smaken. Og jeg er enig i at klarningen kan fikses i siste steg uansett. Det eneste jeg kan spekulere i er jo om maltrester kan gi usmak under lang koking.
 
Jeg laget en kølsch som ble i overkant drikkande, så måtte jo lage ny. Fikk alle mulige problem, svidd vørter, vørten så ut som Bergens fiskesuppe... fikk lyst å kutte opp litt gullerot å hive oppi... prøvde 3-4 ganger med 2 havarete bryggemaskiner.... klaget til brygge sjappa og sa de kverna enten for fort eller for fint... de hevda det br var jeg som hadde dette problemet... var mye trub og.
litt att og frem, hjelp fra forumet her, droppa 55 grader steget og VOILA... problemet løst (fikk infektioni den batchen så alt var ikke bare fryd og gammen) Kan det være noe med meske tempen din som gjør det? @Morten Jensen
 
Jeg har sett møllen deres, og den er
Jeg laget en kølsch som ble i overkant drikkande, så måtte jo lage ny. Fikk alle mulige problem, svidd vørter, vørten så ut som Bergens fiskesuppe... fikk lyst å kutte opp litt gullerot å hive oppi... prøvde 3-4 ganger med 2 havarete bryggemaskiner.... klaget til brygge sjappa og sa de kverna enten for fort eller for fint... de hevda det br var jeg som hadde dette problemet... var mye trub og.
litt att og frem, hjelp fra forumet her, droppa 55 grader steget og VOILA... problemet løst (fikk infektioni den batchen så alt var ikke bare fryd og gammen) Kan det være noe med meske tempen din som gjør det? @Morten Jensen

Det er et godt tips, men jeg har prøvd å regulere dette også. Har brygget eksakt samme oppskrift fra et ølsett og fra kvernede råvarer kjøpt lokalt med svært forskjellige resultater.
 
Slik jeg ser det så med mindre en ting ikke er helt smakløs, så setter den smak. Om det er nok til å smake beror på om det er nok av det som smaker i ølet. Det er iallefall slik jeg ser på det.

f.eks koker man jo beinrester og annet rask for å lage kraft. Men vil trekke ting ut av det som blir kokt. Ligger det masse gamle kokte humlerester i en dunk i to uker, så antar jeg at den klorofyllen setter iallefal noe, om kanskje også umerkbart preg på det. Men alle bekker små blir til en stor å. Hvis trub ikke mer merkbart i det store og hele kan man vel bare hive en kilo med jord fra hagen oppi både kokekar og gjæringskar og la det bunnfelle. Forskjellen, slik jeg ser det, er iallefall at jo renere ølet er hele veien, jo mindre tid trengs det før det er drikkendes. Det å f.eks "lagre bort usmaker", er en feil som er begått ved rota, og trub kan være en del av det store bildet. Men usmaker er som oftest grunnet dårlig gjæring forsåvidt.
 
Her kommer det opp en del synspunkter som jeg knytter tilbake til Odd Norland sin undersøkelse og bok om bryggetradisjoner. Blant flere fant han at hos enkelte bryggere var metoden å koke hele mesken (malt og vann) for så å tappe av til gjæringskaret. Ble visst bra øl det også?
Da gjenstår bare siste uprøvde variant. Koke mesken og sette hele stasen i gjæring uten avsiling. Utbyttet burde ihvertfall bli bra ..... :confused:
 
Slik jeg ser det så med mindre en ting ikke er helt smakløs, så setter den smak. Om det er nok til å smake beror på om det er nok av det som smaker i ølet. Det er iallefall slik jeg ser på det.

f.eks koker man jo beinrester og annet rask for å lage kraft. Men vil trekke ting ut av det som blir kokt. Ligger det masse gamle kokte humlerester i en dunk i to uker, så antar jeg at den klorofyllen setter iallefal noe, om kanskje også umerkbart preg på det. Men alle bekker små blir til en stor å. Hvis trub ikke mer merkbart i det store og hele kan man vel bare hive en kilo med jord fra hagen oppi både kokekar og gjæringskar og la det bunnfelle. Forskjellen, slik jeg ser det, er iallefall at jo renere ølet er hele veien, jo mindre tid trengs det før det er drikkendes. Det å f.eks "lagre bort usmaker", er en feil som er begått ved rota, og trub kan være en del av det store bildet. Men usmaker er som oftest grunnet dårlig gjæring forsåvidt.
Nå er det vell ikke alle som brygger for å få en NM tittel, iallefall ikke jeg. Jeg brygger det jeg synest er godt og det jeg vil ha. Jeg synets ølet mitt blir veldig godt gjæra på trub og anna (har ikke prøvden en neve jord da...) og det er det flere som har fått smake det som synest og, og da er jeg fornøyd.
 
Her kommer det opp en del synspunkter som jeg knytter tilbake til Odd Norland sin undersøkelse og bok om bryggetradisjoner. Blant flere fant han at hos enkelte bryggere var metoden å koke hele mesken (malt og vann) for så å tappe av til gjæringskaret. Ble visst bra øl det også?
Da gjenstår bare siste uprøvde variant. Koke mesken og sette hele stasen i gjæring uten avsiling. Utbyttet burde ihvertfall bli bra ..... :confused:

Vel, jeg hadde en studiekamerat som dreiv og pusla med sukker og gjær og sånt, og når han hadde svidd av en dunk, kom han gjerne med produktet: "Smak på denna; den er god".

Og det var den jo ikke:p.

Men jeg har kokt deler av mesken både lenge og vel flere ganger, jeg - uten å kjenne at det blei noen usmak av det. Det kan vel ikke være verre å koke hele?
 
Nå er det vell ikke alle som brygger for å få en NM tittel, iallefall ikke jeg. Jeg brygger det jeg synest er godt og det jeg vil ha. Jeg synets ølet mitt blir veldig godt gjæra på trub og anna (har ikke prøvden en neve jord da...) og det er det flere som har fått smake det som synest og, og da er jeg fornøyd.

Joda, det er ikke det. Alle brygger til sin smak. Saken er at du sier at det ikke har noe å si.
 
Vel, jeg hadde en studiekamerat som dreiv og pusla med sukker og gjær og sånt, og når han hadde svidd av en dunk, kom han gjerne med produktet: "Smak på denna; den er god".

Og det var den jo ikke:p.

Men jeg har kokt deler av mesken både lenge og vel flere ganger, jeg - uten å kjenne at det blei noen usmak av det. Det kan vel ikke være verre å koke hele?
"Problemet" med å koke hele mesken er jo at det blir tilgjengeliggjort en del stivelse som ingen enzymer kan konvertere.
Dermed ender man opp med en del stivelse i vørteren som går til gjæring. Dette vil jo gi haze, men det er jo i og for seg ikke noe problem.
Holdbarheten på ølet blir vel også redusert, men det er er vel heller ikke noe problem egentlig.
Man får et annet øl, i og for seg ikke et problem det heller.
:)

Edit: Rettet en skrivefeil før Finn så den :D
 
Sist redigert:
Er det noen som har laget rom fra grunnen av, ikke sånn ekstrakt greie... ja vet det ikke er helt lov... men bare lurer på om det er mulig... får vi tak i sånn sukker roer som det er laget på, og hvordan er gangen i det? bare sånn på tanke messig grunnlag.. skal sefølgelig ikke begå kriminalitet her... prrrf... :rolleyes:
 
Er det noen som har laget rom fra grunnen av, ikke sånn ekstrakt greie... ja vet det ikke er helt lov... men bare lurer på om det er mulig... får vi tak i sånn sukker roer som det er laget på, og hvordan er gangen i det? bare sånn på tanke messig grunnlag.. skal sefølgelig ikke begå kriminalitet her... prrrf... :rolleyes:
"Spør for en venn"?
 
Tilbake
Topp