Tråden for dumme spørsmål.

Kva har eg gjort feil?

På laurdag fylte eg eit 12-litersfat med wit, og tvangskarbonerte med 1,2 bar i øl på 3 grader. Skulle passe ølstilen ganske bra ifylgje internett.

Etter dette satte eg ølet i kjøleskap (temp ukjent), og lot trykket stå på det same. Eg antar eg burde skrudd ned til serveringstrykk, men eg ville sikre meg at alt vart karbonert skikkeleg.

I kveld åpna eg kjøleskapet, og ser at regulatoren viser fem (!) bar. Eg skrur av Co2, og slepp ut trykket ned til 0.5. Det som kjem ut er utelukkande skum.

Kva har skjedd her, og korleis løyser eg det? Så langt har eg berre tappa ut trykket gjennom sikringsventilen rundt ti gongar for å minske karboneringa.

Eg har denne tappekrana
 
Kva har eg gjort feil?

På laurdag fylte eg eit 12-litersfat med wit, og tvangskarbonerte med 1,2 bar i øl på 3 grader. Skulle passe ølstilen ganske bra ifylgje internett.

Etter dette satte eg ølet i kjøleskap (temp ukjent), og lot trykket stå på det same. Eg antar eg burde skrudd ned til serveringstrykk, men eg ville sikre meg at alt vart karbonert skikkeleg.

I kveld åpna eg kjøleskapet, og ser at regulatoren viser fem (!) bar. Eg skrur av Co2, og slepp ut trykket ned til 0.5. Det som kjem ut er utelukkande skum.

Kva har skjedd her, og korleis løyser eg det? Så langt har eg berre tappa ut trykket gjennom sikringsventilen rundt ti gongar for å minske karboneringa.

Eg har denne tappekrana

Karboneringstrykk og serveringstrykk bør være det samme, ellers må du slippe ut co2 ut av fatet hver gang du skal servere, og da slipper du ut aroma, samtidig som du må etterfylle "noe" gass hvis du skal ha et glass eller flere til.. bare rot..

La fatet stå i romtemp over natten f.eks og napp i sikkerhetsventilen til det er passe karbonert. At regulatoren viste fem bar er enten feil med regulatoren, at temperaturen i ølet har steget hvis du ikke har tilbakeslagsventil, og det var mer karbonert i starten, eller brukerfeil.
 
Nok et spørsmål om fat og hurtig tvangskarbonering.
IPA'en min er ferdig til helgen. Gjæret med US 05.
Skal servere denne på onsdag kveld. Har kjøpt nytt 9 liters fat som den skal på via cold crash.
Trenger litt hjelp med tvangskarboneringen. Når og hvor lenge.
Ser for meg å f.eks. coldcrasher den på Lørdag, la den står natta over til søndags ettermiddag kaldt. Over til fat.
Har da 3 dager på å karbonere.
Hvordan gjør eg det best mulig?
Ser 2 bar i 2 døgn nevnes en del, men det er for 19 liter...:oops:
 
Karboneringstrykk og serveringstrykk bør være det samme, ellers må du slippe ut co2 ut av fatet hver gang du skal servere, og da slipper du ut aroma, samtidig som du må etterfylle "noe" gass hvis du skal ha et glass eller flere til.. bare rot..

La fatet stå i romtemp over natten f.eks og napp i sikkerhetsventilen til det er passe karbonert. At regulatoren viste fem bar er enten feil med regulatoren, at temperaturen i ølet har steget hvis du ikke har tilbakeslagsventil, og det var mer karbonert i starten, eller brukerfeil.
Takk for svar! Godt mogleg det var brukarfeil, men det var i alle fall eit solid trykk då eg slapp ut fyrste gong.

Kan eg spørje kva som skjer når det står i romtemperatur? Kvifor er det bedre enn å regulere kaldt i kjøleskapet?
 
Takk for svar! Godt mogleg det var brukarfeil, men det var i alle fall eit solid trykk då eg slapp ut fyrste gong.

Kan eg spørje kva som skjer når det står i romtemperatur? Kvifor er det bedre enn å regulere kaldt i kjøleskapet?

Ølet slipper lettere på CO2 ved høyere temperatur
 
Nok et spørsmål om fat og hurtig tvangskarbonering.
IPA'en min er ferdig til helgen. Gjæret med US 05.
Skal servere denne på onsdag kveld. Har kjøpt nytt 9 liters fat som den skal på via cold crash.
Trenger litt hjelp med tvangskarboneringen. Når og hvor lenge.
Ser for meg å f.eks. coldcrasher den på Lørdag, la den står natta over til søndags ettermiddag kaldt. Over til fat.
Har da 3 dager på å karbonere.
Hvordan gjør eg det best mulig?
Ser 2 bar i 2 døgn nevnes en del, men det er for 19 liter...:oops:
Har du halv mengde, så bruker du halv tid ved hurtigkarbonering. Følger du tabell har ikke mengden noe å si.
 
Karboneringstrykk og serveringstrykk bør være det samme, ellers må du slippe ut co2 ut av fatet hver gang du skal servere, og da slipper du ut aroma, samtidig som du må etterfylle "noe" gass hvis du skal ha et glass eller flere til.. bare rot..

La fatet stå i romtemp over natten f.eks og napp i sikkerhetsventilen til det er passe karbonert. At regulatoren viste fem bar er enten feil med regulatoren, at temperaturen i ølet har steget hvis du ikke har tilbakeslagsventil, og det var mer karbonert i starten, eller brukerfeil.
No har eg sluppe ein god del trykk, og har landa på ei fin karbonering. Likevel berre skum som kjem ut. Forslag til løysing her?
 
Er eit godt spørsmål det! :)

Ja heilt inn. Legg ved film.

Eg tappa ned trykket til 1.2 dag tidleg. Oppe på fem etter jobb.


Edit: merk at dette er mitt tredje øl på fat, så det vankar sikkert ein nybegynnerfeil.
 
Sist redigert:
Er eit godt spørsmål det! :)

Ja heilt inn. Legg ved film.

Eg tappa ned trykket til 1.2 dag tidleg. Oppe på fem etter jobb.


Edit: merk at dette er mitt tredje øl på fat, så det vankar sikkert ein nybegynnerfeil.
Ser ut som du trykker helt ned der, ja.

For kort ølslange?
Det tar litt tid å få ned karboneringen.
Men hvis det stiger fra 1,2 til 5 på en dag uten gass tilkoblet, tenker jeg hissig infeksjon.
 
Overkarbonert og/eller for varmt og/eller for kort og/eller for tykk slange.

Temperatur i ølet og lengde / type tappeslange?
 
For kort ølslange?
Det tar litt tid å få ned karboneringen.
Men hvis det stiger fra 1,2 til 5 på en dag uten gass tilkoblet, tenker jeg hissig infeksjon.
Var litt redd for det same ang. infeksjon.



Overkarbonert og/eller for varmt og/eller for kort og/eller for tykk slange.

Temperatur i ølet og lengde / type tappeslange?
Eg tvangskarbonerte på 1,2 bar med 3 grader på ølet. Men eg lot den stå på same trykket då eg satte i kjøleskapet, og der mistenker eg at det var endå kaldare. Kjøleskapmotoren stod på bånn gass. No er motoren skrudd ganske lågt.

Dette er utstyret. Slangen er 1 meter.

Ser ut som en blanding av overkarbonering og for høyt serveringstrykk
Senk fattrykket slik at det bare så vidt kommer ut. Bør kunne få ut øl uten for bare skum.
Når karboneringen i ølet er redusert, kan du øke serveringstrykket litt
Takk, prøver dette no!
 
satte en pils på 50L sist fri period. Jeg brukte w34/70 tørrgjær som jeg rehydrerte.
Vis vedlegget
Sånn så det ut da jeg kom hjem... nesten fire uker gjæring FG1.008. Masse tykk gjær på toppen, smaker helt ok men har aldri opplevd dette før (er 2.gangen jeg bruker den gjæren, bruker mest fersk gjær WLP 800 og WLP830 til pils.)
Hva gjør jeg? Bare å vente? eller må det en coldcrash til?
 
Tilbake
Topp