Tråden for dumme spørsmål.

Er det et alternativ å blande ut, tynne ut det/de grammene i noe vannløslig, for så å tilsette i milliliter?
Du får jo sprøyter i som tar en milliliter hvor du kan måle opp 0,1 ml.
@Miguel
 
Er det et alternativ å blande ut, tynne ut det/de grammene i noe vannløslig, for så å tilsette i milliliter?
Du får jo sprøyter i som tar en milliliter hvor du kan måle opp 0,1 ml.
@Miguel

Ja, men jeg ser ikke poenget iom at "flytende" sink er jo allerede det :D

Tenker at her får jeg en ferdig greie som teller dråper, så jeg kan tilsette de. Ifht kapslene så er det også utrolig mye billigere. Hvis det blir billigere enn 10g servomyces vet jeg ikke, men jeg slipper å "styre" med 10g-pakka.

Men det trikset med å lage noe vannløsning kan være greit mtp kalsiumsulfat/klorid, da disse trekker til seg fuktighet, så over tid så vil man nok tilsette mindre og mindre av de når man veier på vekten. Aner ikke hvor stor forskjellen kan bli, men det er iallefall en mulighet.
 
Måtte google litt om sink nå, og etter å ha lest denne, har jeg en viss forståelse for ønsket om nøyaktighet. Her lærte jeg en del som var nytt for meg. (Dette er fra et firma, ikke nettsynsere, og jeg synes det virker rimelig seriøst.)
 
Måtte google litt om sink nå, og etter å ha lest denne, har jeg en viss forståelse for ønsket om nøyaktighet. Her lærte jeg en del som var nytt for meg. (Dette er fra et firma, ikke nettsynsere, og jeg synes det virker rimelig seriøst.)

Jess. Den artikkelen der er ganske beskrivende for hvorfor jeg ønsker litt mer nøyaktighet mer enn en tablett eller ingen tablett (brygger aldri hefe uten servo uansett, men du skjønner poenget). Det styrer også isoamyl-alkohol (-> acetate) -nivået i tillegg til å dempe prompelukta, samt litt til..

Fikk selv en stor aha-opplevelse for noen veldig få år siden tror jeg det var, da jeg begynte å bruke servomyces i hveteøl. Har bare brukt det automatisk siden, men tidligere idag så ble jeg inspirert av et annet innlegg på nettet til å komme frem til at jeg faktisk kan styre det enda litt mer.
 
Ja, men jeg ser ikke poenget iom at "flytende" sink er jo allerede det :D

Tenker at her får jeg en ferdig greie som teller dråper, så jeg kan tilsette de. Ifht kapslene så er det også utrolig mye billigere. Hvis det blir billigere enn 10g servomyces vet jeg ikke, men jeg slipper å "styre" med 10g-pakka.

Men det trikset med å lage noe vannløsning kan være greit mtp kalsiumsulfat/klorid, da disse trekker til seg fuktighet, så over tid så vil man nok tilsette mindre og mindre av de når man veier på vekten. Aner ikke hvor stor forskjellen kan bli, men det er iallefall en mulighet.
For all del, bare nevnte det. Alt kan vel tynnes ut, slik at det er lettere å måle:)
 
Jess. Den artikkelen der er ganske beskrivende for hvorfor jeg ønsker litt mer nøyaktighet mer enn en tablett eller ingen tablett (brygger aldri hefe uten servo uansett, men du skjønner poenget). Det styrer også isoamyl-alkohol (-> acetate) -nivået i tillegg til å dempe prompelukta, samt litt til..

Fikk selv en stor aha-opplevelse for noen veldig få år siden tror jeg det var, da jeg begynte å bruke servomyces i hveteøl. Har bare brukt det automatisk siden, men tidligere idag så ble jeg inspirert av et annet innlegg på nettet til å komme frem til at jeg faktisk kan styre det enda litt mer.

Dette punktet fra artikkelen skjønner jeg ikke helt:

"3. The potential risks – too much zinc can cause some yeast strains to autolyse, so care has to be taken not to add too much. The levels of addition below recognize this risk. Similarly, if you intend to bottle condition your product by re-fermentation induced by wort (Speise) addition, you should not add the zinc salt to the wort used for the bottle conditioning. Add it only to the wort for your main fermentation."

Det må vel bare bety at du ikke skal tilsette sink to ganger? Det kan ikke bety at du ikke skal kunne ta av vørter til karbonering fra kokekjelen, slik vi normalt gjør, om du har tilsatt sink under kokingen? (Men nå sier de jo at du ikke skal tilsette sinksulfat heptahydrat i kok, fordi du da får en del tap, og i så fall oppstår ikke problemet.)

Jeg kjøpte servomyces (ser det skrives med s, ja:)) fordi jeg vil prøve det i undergjæret øl for å bekjempe hydrogensulfidlukta. Men det er åpenbart et tveegget sverd, siden det stimulerer gjæren til å lage mer isoamyl. Så her skal vi nok være nøye med doseringen, ja:eek:!
 
Dette punktet fra artikkelen skjønner jeg ikke helt:

"3. The potential risks – too much zinc can cause some yeast strains to autolyse, so care has to be taken not to add too much. The levels of addition below recognize this risk. Similarly, if you intend to bottle condition your product by re-fermentation induced by wort (Speise) addition, you should not add the zinc salt to the wort used for the bottle conditioning. Add it only to the wort for your main fermentation."

Det må vel bare bety at du ikke skal tilsette sink to ganger? Det kan ikke bety at du ikke skal kunne ta av vørter til karbonering fra kokekjelen, slik vi normalt gjør, om du har tilsatt sink under kokingen? (Men nå sier de jo at du ikke skal tilsette sinksulfat heptahydrat i kok, fordi du da får en del tap, og i så fall oppstår ikke problemet.)

Jeg kjøpte servomyces (ser det skrives med s, ja:)) fordi jeg vil prøve det i undergjæret øl for å bekjempe hydrogensulfidlukta. Men det er åpenbart et tveegget sverd, siden det stimulerer gjæren til å lage mer isoamyl. Så her skal vi nok være nøye med doseringen, ja:eek:!

Sink blir ikke helt brukt opp, slik jeg har forstått det. Så å tilsette det til speisen vil bli dobbel dose. Selv tilsetter jeg det i gjæringskar, for å unngå ukjente tap i kokekjele. Men det jeg tilsetter i gjæringskaret er like ukjent det og. Men det funker iallefall for meg mtp Hefe.

sink kan vistnok bli båret over i flere generasjjoner gjær, men akkurat det skal du ikke meise inn med hammer, har ikke gjort spes research på det selv.
 
White labs sin gjærnæring inneholder ikke sink. Wyeast sin gjør det. Skal man ha sink fra white labs i "gjærnæring form" må man opp på Servomyces.
 
Sink blir ikke helt brukt opp, slik jeg har forstått det. Så å tilsette det til speisen vil bli dobbel dose. Selv tilsetter jeg det i gjæringskar, for å unngå ukjente tap i kokekjele. Men det jeg tilsetter i gjæringskaret er like ukjent det og. Men det funker iallefall for meg mtp Hefe.

sink kan vistnok bli båret over i flere generasjjoner gjær, men akkurat det skal du ikke meise inn med hammer, har ikke gjort spes research på det selv.

At sink kan akkumuleres over flere generasjoner, og at du derfor ikke trenger/bør tilsette det hele tida når du gjenbruker gjær, har jeg hørt/lest flere steder - bl.a. hos Palmer;). Det er grunnen til at han sier at du ikke skal bruke sink i både starter og i sjølve gjæringen av ølet.(Jeg mistenker at når Palmer snakker om gjær, så er mye hentet fra Chris White - men det er jo ikke noe jeg veit.)
 
@Miguel Når Palmer sier at det er best å tilsette gjærnæringen i startere, begrunner han det ikke noe videre. Men en begrunnelse for en slik praksis kan finnes i den studien som Scott Janish refererer i avsnittet om "Yeast Nutrients" her. (Du kjenner sikkert denne artikkelen.) Nå er det bare én studie, men det stemmer jo med det som sies i den andre atikkelen jeg lenket til, også. Mer fusel, mer estere.
 
Ehm, dette er vel ”Tråden for dumme spørsmål” under ”Generelt og nybegynnerspørsmål”? Gidder vi ikke opprette egne tråder lenger? Noen av spørsmålene her hører strengt tatt innunder ”Tråden for svært spesielle problemstillinger” under ”Avanserte bryggeteknikker”.

Må si meg enig. Dette siste er vel ikke "sink for sinker", nei. Og temaet hadde nok fortjent en egen tråd. Men @Miguel så vel ikke for seg at det skulle bli så mye ut av det.

Nå finnes det som kjent ikke dumme spørsmål (bare dumme svar), så sånn sett burde ikke denne tråden vært her. Men det finnes spørsmål etter enkle saksopplysninger, og det er vel sånne tråden er til for, først og fremst.

Problemet er vel mye at det finnes få enkle saksopplysninger innafor bryggefeltet:p. Og derfor tar det fort av. Jeg erklærer meg gjerne skyldig i medvirkning til sånt - men angrer nok sjelden noe særlig.

Jeg ser egentlig ikke at det er noe stort problem at vi har en sånn rotetråd, men det er klart at en del av det som havner her, med fordel kunne vært i egne tråder, der det hadde vært mulig å finne det igjen. Og det gjelder nok dette med sink, f.eks..
 
Tilbake
Topp