Er det et alternativ å blande ut, tynne ut det/de grammene i noe vannløslig, for så å tilsette i milliliter?
Du får jo sprøyter i som tar en milliliter hvor du kan måle opp 0,1 ml.
@Miguel
Måtte google litt om sink nå, og etter å ha lest denne, har jeg en viss forståelse for ønsket om nøyaktighet. Her lærte jeg en del som var nytt for meg. (Dette er fra et firma, ikke nettsynsere, og jeg synes det virker rimelig seriøst.)
For all del, bare nevnte det. Alt kan vel tynnes ut, slik at det er lettere å måleJa, men jeg ser ikke poenget iom at "flytende" sink er jo allerede det
Tenker at her får jeg en ferdig greie som teller dråper, så jeg kan tilsette de. Ifht kapslene så er det også utrolig mye billigere. Hvis det blir billigere enn 10g servomyces vet jeg ikke, men jeg slipper å "styre" med 10g-pakka.
Men det trikset med å lage noe vannløsning kan være greit mtp kalsiumsulfat/klorid, da disse trekker til seg fuktighet, så over tid så vil man nok tilsette mindre og mindre av de når man veier på vekten. Aner ikke hvor stor forskjellen kan bli, men det er iallefall en mulighet.
Jess. Den artikkelen der er ganske beskrivende for hvorfor jeg ønsker litt mer nøyaktighet mer enn en tablett eller ingen tablett (brygger aldri hefe uten servo uansett, men du skjønner poenget). Det styrer også isoamyl-alkohol (-> acetate) -nivået i tillegg til å dempe prompelukta, samt litt til..
Fikk selv en stor aha-opplevelse for noen veldig få år siden tror jeg det var, da jeg begynte å bruke servomyces i hveteøl. Har bare brukt det automatisk siden, men tidligere idag så ble jeg inspirert av et annet innlegg på nettet til å komme frem til at jeg faktisk kan styre det enda litt mer.
Dette punktet fra artikkelen skjønner jeg ikke helt:
"3. The potential risks too much zinc can cause some yeast strains to autolyse, so care has to be taken not to add too much. The levels of addition below recognize this risk. Similarly, if you intend to bottle condition your product by re-fermentation induced by wort (Speise) addition, you should not add the zinc salt to the wort used for the bottle conditioning. Add it only to the wort for your main fermentation."
Det må vel bare bety at du ikke skal tilsette sink to ganger? Det kan ikke bety at du ikke skal kunne ta av vørter til karbonering fra kokekjelen, slik vi normalt gjør, om du har tilsatt sink under kokingen? (Men nå sier de jo at du ikke skal tilsette sinksulfat heptahydrat i kok, fordi du da får en del tap, og i så fall oppstår ikke problemet.)
Jeg kjøpte servomyces (ser det skrives med s, ja) fordi jeg vil prøve det i undergjæret øl for å bekjempe hydrogensulfidlukta. Men det er åpenbart et tveegget sverd, siden det stimulerer gjæren til å lage mer isoamyl. Så her skal vi nok være nøye med doseringen, ja!
Mener jeg tidligere har lest noe på forumet om at ikke alle gjærnæringene inneholder sink.
Ser på bryggselv at Wyeast sin har sink, stemmer det?
https://www.bryggselv.no/wyeast/102095/gjærnæring-wyeast
Altså at det som står på bryggselvs side ikke stemmer...Ja det stemmer. White labs sin inneholder ikke sink.
Altså at det som står på bryggselvs side ikke stemmer...
Her er info fra wyeast, står zinc listet
der: Wyeast Beer Nutrient Blend | Wyeast Laboratories
Så dette er feil, da?
Sink blir ikke helt brukt opp, slik jeg har forstått det. Så å tilsette det til speisen vil bli dobbel dose. Selv tilsetter jeg det i gjæringskar, for å unngå ukjente tap i kokekjele. Men det jeg tilsetter i gjæringskaret er like ukjent det og. Men det funker iallefall for meg mtp Hefe.
sink kan vistnok bli båret over i flere generasjjoner gjær, men akkurat det skal du ikke meise inn med hammer, har ikke gjort spes research på det selv.
Ehm, dette er vel Tråden for dumme spørsmål under Generelt og nybegynnerspørsmål? Gidder vi ikke opprette egne tråder lenger? Noen av spørsmålene her hører strengt tatt innunder Tråden for svært spesielle problemstillinger under Avanserte bryggeteknikker.